РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   28.08.  2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и осми август_ две хиляди и девета  година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.дело №_454_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против И.П. ***, за това, че на 26.08.2012 г., около 04.00 ч. в гр.Левски извършил непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение и поведение към орган на властта – служител от РУП гр.Левски, при изпълнение на служебните му задължения.

            Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. В съдебно заседание са разпитани и свидетели.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

            На 25/26.08.2012 г. служителите от РУП - Левски – М.М., П.П., М.М., В.П. и Й.Н. били дежурни. При изпълнение на служебните задължения, свидетелят Н. получил сигнал от тел.112 за нарушение на нощната тишина и изпратил служителите от РУП – Левски /посочените по- горе свидетели/ да посетят адреса. При посещението им И.П., който бил организатор на тържество бил предупреден да преустановят нарушаването на нощната тишина, тъй като притесняват гражданите. След известно време отново бил получен сигнал в РУП – Левски за нарушение на нощната тишина на същия адрес. Отново адресът бил посетен при което свидетелят П.П. – мл.ПИ съставил протокол за полицейско разпореждане на организатора на тържеството И.П., като П. отново бил предупреден, че следва да се преустанови нарушението. Въпреки двукратното посещение на адреса и предупреждение от полицейските органи, нарушението не било преустановено и последвал трети сигнал. Отново бил посетен адресът и организаторът на тържеството поради проявяваната упоритост бил отведен в РУП – Левски за съставяне на АУАН за неизпълнение на полицейското разпореждане, дадено в писмен вид малко преди това. При съставяне на акта, нарушителят отказал да подпише същия, като отказът бил удостоверен с подписа на свидетеля М.М.. След подписване на акта от свидетеля М., И.П. видимо възмутен, афектиран и в нетрезво състояние започнал да се разправя с М., като му казал, че е „отврат” и да му отправя упреци, че няма да бъде вечно в униформа и, че няма да оправи той града.

            Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели и съставеният Акт по УБДХ. Видно от изложеното е, че действително И.П. е извършил акт на дребно хулиганство, а свидетелите са направили всичко възможно да изпълнят служебните си задължения. П. е извършил непристойна проява, изразяваща се в оскърбително отношение и държане към органите на властта – служители на РУ на МВР – Левски, която поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

            Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на П. следва да бъде наложено административно наказание.

При определяне вида на административното наказание, съдът съобразява тежестта и характера на извършеното нарушение и счита, че по отношение на П. поправително и възпиращо въздействие може да окаже последното от алтернативно предвидените в Указа за борба с дребното хулиганство наказания, а именно административно наказание глоба.

При определяне размера на глобата, съдът съобразява обстоятелството, че П. е безработен, проявената упоритост при неизпълнение на установения ред и незачитане на обществените порядки, както и демонстриране на неуважение към лицето, изпълняващо служебните си задължения по опазване на обществения ред и спокойствие. Обстоятелството, че П. е бил във видимо нетрезво състояние не омаловажава извършеното нарушение. Предвид това, съдът приема, че на П. макар и безработен, следва да се наложи наказание глоба в размер на 300 лв.

            На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.”а” във връзка с чл.1, предложение последно от УБДХ НАЛАГА административно наказание на И.П. ***, ЕГН **********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на ТРИСТА ЛЕВА.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване насрочва делото пред ПОС на 04.09.2012 г. от 14.00 ч., за когато нарушителите - уведомени. Да се уведоми РП – Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: