ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   30.08.  2012 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _тридесети август  2011 г.  в състав:

 

                   Председател:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                   Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _ сложи за разглеждане _ч.н.д.  457  по описа  за _2012_ год., докладвано от съдия _Димитрова.

На именното повикване в _11.00_ часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.А. – редовно призован в Затвора гр.Белене – явява се лично.

ЗА ЗАТВОРА гр.Белене – редовно призован – представител не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да се даде ход на делото.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Не правя отводи на съда. Нямам нови искания.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Случаят става в 8 килия, събуждам се сутринта, идва гл.надзирател и вика, С., сутринта 8 ч. ще излезеш на работа. Трябвало да направя там не знам какво и трябваше да излизам да работя навънка. След 8 ч. да излизам. Преди това момчетата станаха, откраднаха ми телефона, но те не го казват и заради този телефон става побоя в цялата килия. Грешката е, че те искат да кажат, че аз съм откраднал някакви цигари и за това обжалвам това нещо. Не мога да се съглася, че съм го ударил с тръба, тъй като ако е с тръба, не знам какъв удар щеше да бъде. Ударът е точно в носа му, те сочат с тръба. Аз резки движения не мога да правя, да бягам, да скачам, аз не мога да тръгна да се бия с някого. Не мога да се бия, 8 чужди тела имам в корема си. С 18 чужди тела в момента съм, направил съм същите в момента, ето ги, за да ги покажа. По принцип не мога да бъда изолиран. За да нагълтам тия чужди тела, значи ми се нарушават правата и за да се защитя е това нещо. Целият затвор е настроен срещу мене, да ме бият хората, защото аз пиша жалби до военна прокуратура и др. работи. Имам 8 епикризи в себе си и още две в тях. Заради тия работи аз не мога да бягам, да скачам, а те искат да ме изкарат побойник. Тия неща дето ги показвам сега, съм ги взел от затвора, за да ги покажа тука. Това всичко е агитация на отрядния, началника може би не знае нищо. Той не искаше да ми дава наказания, но П. настояваше да бъда наказан с 5 дена. Това нещо го е наредил П. да ми се случи това нещо. Условно има за друг човек, не за мен. Цяла килия скочи срещу мене да ме бие. Дадох писмени обяснения. Нормален човек може ли да нагълта 18 такива неща. На камерата се вижда какво е било. А те ме изкарват, че аз съм го ударил с тръба.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да се приключи делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРОЧИТА и приема като писмени доказателства към делото Заповед №175/22.08.2012 на Началника на затвора гр.Белене, ведно с преписката към нея.

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА жалбоподателя А. – Не мога да се съглася с това нещо. По причината че нямам вина.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА жалбоподателя А. – Искам да ми бъде отменен карцерът, нищо повече не искам. Аз съм казал, че хората ме удрят. Ако съм излъгал, съдете ме за лъжесвидетелстване. Вижте на камерата как е станало.

 

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

         След съвещание, съдът намира за установено следното:

 

В Районен съд Левски е постъпила жалба от С.А., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора гр.Белене, против заповед №175/22.08.2012 г., на началника на затвора – гр.Белене, с която му е наложено наказание „5 денонощия изолиран в наказателна килия”, за това, че е нарушил чл.96, т.3 и т.4 и чл.97, т.4 от ЗИНЗС – провокиране на конфликт и използване на физическо насилие.

         Съдът, като прецени представената заповед, както и приложените като писмени доказателства по делото докладни записки от Й.Л. – ИСДВР и П.Г., дадените обяснения по случая от жалбоподателя и от приложените по делото обяснения на лишените от свобода С.Д., М.А., Д.К. и А.П., счита, че се доказва по несъмнен начин описаната в заповедта фактическа обстановка. Жалбоподателят не се признава за виновен, но събраните по делото доказателства предвид тяхното съответствие помежду им дават основание на съда да приеме обясненията  му като осъществено право на защита с цел избягване на дисциплинарна отговорност за извършеното нарушение.

При това положение съдът счита, че събраните по делото писмени доказателства водят до извода, че действително е извършено горепосоченото нарушение от С.А., като началникът на Затвора гр.Белене, при определяне вида и размера на наказанието е съобразил всички изисквания на закона, поради което и издадената заповед се явява законосъобразна.

         При определяне вида и размера на дисциплинарното наказание, началникът на Затвора гр.Белене е взел предвид характера и тежестта на извършеното нарушение от жалбоподателя и поведението на последния.

         Предвид гореизложеното, съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА заповед №175/22.08.2012 г. на Началника на Затвора гр.Белене, с която на основание чл.101, т.7 от ЗИНЗС на С.А. е наложено дисциплинарно наказание „5 денонощия изолиран в наказателна килия”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ПРЕПИС от определението да се изпрати на Затвора гр.Белене.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 11.20 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: