МОТИВИ по присъда, постановена по н.о.х.д. №269/2012г. по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението против подсъдимия Д.А., ***, ЕГН **********, е по чл.234, ал.1, пр.2 от НК за това, че на 11.02.2012г. в гр.Левски, област Плевен, на Общинския пазар, находящ се на ул.„Ал.Стамболийски”, държал акцизни стоки (42 броя прозрачни полиетиленови пликчета със ситно смлян тютюн с общо тегло 11.560 кг.) без бандерол, когато такъв се изисква по чл.64, ал.1 от Закона за акцизните и данъчните складове и по чл.25, ал.1 и чл.28, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, на обща стойност 2774.40 лв. и случаят не е маловажен.

          Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението.

          Представителят на РП гр. Левски поддържа обвинението по отношение на подсъдимия, като счита, че обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия е доказано. Моли съдът да признае за виновен подсъдимия  по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.234, ал.1, предл.2 от НК и да му наложи наказание при условията на чл. 55 от НК, като съобрази смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно чистото съдебно минало на подсъдимия, ниската му възраст, добрите характеристични данни, оказаното съдействие, поради което му определи наказание лишаване от свобода в размер на 3 месеца, изпълнението на което да бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК, със съответния 3-годишен изпитателен срок.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          На 11.02.2012г. подсъдимият А. бил на традиционния съботен пазар в гр.Левски, обл.Плевен. Пристигайки на пазара, носел със себе си нарязан ситно тютюн, опакован в отделни полиетиленови пликчета. Цялото носено от него количество пликчета било 42 броя, които той държал до себе си, а той бил седнал на стол на ул.”Ал. Стамболийски” в гр.Левски. Общото тегло на държания от него тютюн било 11.560 кг. Нито едно от полиетиленовите пликчета, в които бил депозиран тютюнът нямало български акцизен бандерол.

          Същия ден - 11.02.2012г., във връзка с предварително утвърден план, свидетелите М.М. и В.С. провели полицейска операция по линия на противодействие на търговията с акцизни стоки без бандерол. В рамките на така проведената операция те констатирали държането на инкриминираната акцизна стока от страна на подсъдимия А..

          От назначената по делото експертиза, извършена от Митническа лаборатория се установило, че държаната тревиста маса от страна на подсъдимия А. е тютюн, който може да се пуши без допълнителна индустриална обработка и отговаря на изискванията на чл.12, т.1 ЗАДС - т.е. представлява акцизна стока.

          Заключението на назначената по делото стоково-икономическа експертиза е, че пазарната стойност, изчислена по законоустановения механизъм е 2774.40 лв. за инкриминираното количество тютюн - 11.560 кг.

          Така установената от съда фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимия, показанията на свидетелите, разпитани в хода на съдебното следствие, изготвените експертизи, както и приобщените на основание чл. 283 от НПК писмени доказателства.

В показанията си разпитаните свидетели М.М. и В.С. твърдят, че са изпълнявали задълженията си, че се е провеждала полицейска операция във връзка с продажба на тютюневи изделия без бандерол. Установено било, че подсъдимият продава тютюневи изделия по пазара в гр. Левски. 

          Съдът дава вяра на показанията на разпитаните свидетели. Същите са без родство с подсъдимия, поради което и се явяват незаинтересовани от изхода на делото. Дават добросъвестно показанията си, които са последователни, логични, непротиворечиви, дадени въз основа на техни непосредствени възприятия като очевидци, съответни на писмените доказателства и гласни такива, поради което съдът ги кредитира като достоверни.     

          Видно от гореизложеното подсъдимият Д.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234, ал.1, пр.2 от НК, тъй като на 11.02.2012г. в гр.Левски, област Плевен, на Общинския пазар, находящ се на ул.”Ал. Стамболийски”, държал акцизни стоки (42 броя прозрачни полиетиленови пликчета със ситно смлян тютюн с общо тегло 11.560 кг.) без бандерол, когато такъв се изисква по чл.64, ал.1 от Закона за акцизните и данъчните складове и по чл.25, ал.1 и чл.28, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, на обща стойност 2774.40 лв. и случаят не е маловажен.

Подсъдимият е съзнавал, че вещта, която държи, е с особен режим - върху нея се дължат акцизи, според изискванията на ЗАДС и ЗТТИ. От субективна страна деянието е извършено от подсъдимия А. при пряк умисъл, като форма на вината - съзнавал е общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази чистото съдебно минало на подсъдимия, ниската му възраст, добрите характеристични данни, оказаното съдействие на органите на досъдебното и съдебно производство, факта, че държането на акцизни стоки без бандерол е изолиран случай, дава обяснения. Съдът съобрази и изразеното разкаяние, и обществената опасност на деянието и дееца. Изложеното води до извод, че са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства, поради което и следва да намери приложение разпоредбата на чл.55 от НК. Предвид изложеното, съдът счита, че следва по отношение на подсъдимия А. да му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца.

Наложеното наказание е под три години лишаване от свобода, подсъдимият не е осъждан и съдът счита, че целите на наказанието, визирани в разпоредбата на чл. 36 от НК могат да бъдат постигнати и с приложението на чл.66, ал.1 от НК, поради което съдът отлага изпълнението на така наложеното наказание със срок от три години.

По отношение на кумулативно предвиденото наказание глоба, с оглед приложение разпоредбата на чл. 55 от НК, не следва да бъде налагано, а доколкото подсъдимият не разполага с права, от които да бъде лишен, съдът не налага наказание лишаване от права по чл.37, ал.1, т.7 от НК, които законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

Следва на основание чл.234, ал.3 от НК да бъдат отнети в полза на държавата приложените по делото веществените доказателства, а именно: 42 броя прозрачни полиетиленови пликчета със ситно смлян тютюн с общо тегло 11.560 кг., като постановява след влизане на присъдата в сила да бъдат унищожени.

          При този изход на делото следва подсъдимият да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в полза на Районен съд Левски в размер на 100 лв.

          Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

           

                      

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: