Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _04.07._ 2014 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

         

Левченски районен съд в съдебно заседание на _пети юни_ две хиляди и четиринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №_90_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от К.К. ***, ЕГН**********, против наказателно постановление №14-0293-000053/10.03.2014г. на Началник група към ОДМВР – Плевен в РУП - Левски.

          Жалбоподателят сочи, че обжалва издаденото против него наказателно постановление, като счита същото за незаконосъобразно. Моли съда да отмени като незаконосъобразно наказателното постановление.

В съдебно заседание процесуалният представител излага доводи, че е нарушено правото на защита на жалбоподателя, тъй като по отношение на К. е повдиганото ново обвинение за извършено нарушение, че е налице нарушаване на процесуалните правила. Оспорва, че жалбоподателят е управлявал МПС по време на извършената проверка.

          За административнонаказващия орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Административнонаказателното производство е започнало с издаване на АУАН  от 14.02.2014г. против жалбоподателя затова, че на 14.02.2014г. в 20:35ч. в гр. Левски, по ул. „Н.Й.Вапцаров” на кръстовище с ул. „Елин Пелин” и като водач на МПС лек автомобил  „Фолксваген *” с рег. № *, управлява като при извършена полицейска проверка отказва да бъде изпробван за наличие на алкохол в кръвта с техническо средство „Алкотетест 75102 дрегер” с №0260. Посочено е, че не представя СУМПС и контролен талон към него, и че на водача К. е издаден талон за изпращане на медицинско изследване с №008061. Констатирано е, че водачът управлява автомобила след като същият е спрян от движение. Вписани са като нарушени разпоредбите на чл. 5, ал.3, т.2, чл. 6, т.2 от ЗДвП и чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

          Въз основа на така съставения акт за установяване на административно нарушение е издадено и обжалваното наказателно постановление. Административнонаказателният орган е наложил на жалбоподателя  административно наказание глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 5, ал.3, т.2 от ЗДвП; на основание чл. 183, ал.1, т.1, пр.1, 2 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лв. за нарушение на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП и на основание чл. 174, ал.3 от ЗДвП – глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС  за срок от 24 месеца за нарушение на чл. 174, ал.3 от ЗДвП

          В съдебно заседание са разпитани свидетели – служители в РУП – Левски. От показанията на свидетеля Й. се установява, че са получили сигнал от дежурния в полицията, че има спряна кола на околовръстното на ул. „Н. Вапцаров” и шофьорът спи в колата. Посетили са мястото и са  преместили колата, след което колегата на свидетеля Й. съставил акт.

Свидетелят С. в показанията си сочи, че работи в РУП – Левски, че са получили сигнал от граждани, че в близост до болницата има автомобил, паркиран на средата на пътя и вътре спи пиян човек. Жалбоподателят се е опитал да даде проба за алкохол, но не се е получило, след което е отказал да прави повече опити. Съставен му бил акт и издаден талон за медицинско изследване.

Показанията на свидетелите – служител в РУП - Левски са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, поради което съдът кредитира показанията им като достоверни.

Наказващият орган е санкционирал жалбоподателя с административно наказание глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, за нарушение на чл. 174, ал.3 от ЗДвП, докато в АУАН е посочена като нарушена разпоредбата на чл. 6, т.2 от ЗДвП. Следва да се отбележи, че административнонаказващият орган е допуснал съществено процесуално нарушение при издаване на процесното наказателно постановление. Посочването на различни цифрови квалификации от ЗДвП в АУАН и НП създава неяснота относно приетото от административно наказващия орган за нарушение. Неправилно в обжалваното наказателно постановление е вписана нормата, нарушена от жалбоподателя – в случая чл. 174, ал.3 от ЗДвП, която норма е санкционна по своя характер и регламентира вида и размера на съответното наказание. Наказващият орган следва да опише конкретното нарушение и съответно да подведе дееца под правилната санкционираща норма.  В противен случай се нарушава правото на защита на дееца да научи в какво нарушение е обвинен и за какво нарушение му се налага наказание. Това процесуално нарушение е  довело до незаконосъобразност на издадения акт и е основание за отмяната му.  Изискването на чл. 57, ал.1, т.6 от ЗАНН е да бъде посочено правното основание за налагане на наказанието. Всяко административно наказание трябва да бъде наложено на основание административнонаказателната разпоредба, чийто състав е осъществен. Между правното и фактическото обвинение, както и между обвинението и наказанието трябва да е налице съответствие, а именно – да се наложи наказанието, което законът предвижда за съответното нарушение и този закон да е посочен като нарушен и като основание за издаване на наказателното постановление.

Посочените по – горе несъответствия между описанието на нарушението и неговата цифрова квалификация нарушават правото на защита на наказаното лице, тъй като е налице неяснота относно състава на нарушението, което се твърди, че е извършило наказаното лице, което от своя страна представлява достатъчно основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление.  

          И в съставения АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление е прието, че К. е отказал да бъде изпробван за наличие на алкохол с техническо средство.

          Съдът счита, че от показанията на разпитания свидетел С. се установи различна фактическа обстановка от описаната в АУАН и НП. От събраните доказателства не се установи жалбоподателят да е отказал да бъде изпробван за наличие на алкохол с техническо средство. Предвид изложеното съдът счита,  че административнонаказващият орган не е доказал нарушението. Предвид изложеното наказателното постановление в тази му част се явява незаконосоъбразно и като такова следва да бъде отменено.

          К.К. е наказан и затова, че е управлявал спряно от движение моторно превозно средство – нарушение на чл. 5, ал.3, т.2 от ЗДвП. Безспорно се установи, че автомобилът не е бил в движение, а е бил спрян на пътното платно, като двигателят на колата не е бил запален. Свидетелят С. заявява, че на място извършил проверка за валидна „ГО”, когато било установено, че автомобилът е спрян от движение.

            В обясненията си жалбоподателят сочи, че автомобилът е собственост на сина му, който се намирал в * и не е бил информиран, че автомобилът е спрян от движение. Съдът дава вяра на обясненията на жалбоподателя, като счита, че същите не са защитна версия. По отношение на жалбоподателя е вменено нарушение управление на МПС, спряно от движение. И в АУАН и в НП е вписано, че жалбоподателят е управлявал МПС „Фолксваген *” с рег. № *. В случая автомобилът е бил с поставени регистрационни номера и в този смисъл административнонаказващият орган не е доказал, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение, а именно – че е управлявал спряно от движение моторно превозно средство, още повече, че двигателят е бил угасен, автомобилът не е бил в движение.

          Предвид изложеното съдът счита, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.      

          По изложените съображения наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

На основание изложеното, съдът

 

                                                      Р Е Ш И:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление  №14-0293-000053/10.03.2014г. на Началник група към ОДМВР – Плевен в РУП - Левски, с което на К.К. ***, ЕГН**********, на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на СТО ЛЕВА;  на основание чл. 183, ал.1, т.1, пр.1, 2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на ДЕСЕТ ЛЕВА;  на основание чл. 174, ал.3 от ЗдвП е наложено административно наказание глоба в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА  и лишаване от право да управлява МПС за срок от ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

 

 

 СЪДИЯ: