П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _25.07.  2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на _двадесет и пети юли  през две хиляди и четиринадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                   ЧЛЕНОВЕ:

                                                            

при секретаря _В.Д., в присъствието на прокурора _Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_191_ по описа на съда за _2014 год._, и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия M.M., ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че в периода от началото на месец април 2014г. засял и до 02.07.2014г. отглеждал в дворно място на жилищен дом, находящ се в ***, 6 бр. растения от рода на конопа (марихуана) – растителна маса, определена като наркотичен коноп (марихуана), без надлежно разрешително в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – чл.27, ал.1 от същия закон  според който Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на… растения от рода на конопа (канабис) високорисково вещество, съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” с нето тегло 274.100 грама на стойност 1644.60 лв., с процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол в растителния материал – 0.5%, съгласно Приложение №2 от Постановление на Министерски съвет №23/29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, поради което и на основание чл.354в, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 и чл.58а от НК го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

На основание чл.55, ал.3 от НК НЕ НАЛАГА по – лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.53, ал.2, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата: марихуана (изкушена зелена листна маса от 6 бр. растения, с различна височина и множество разклонения) към ХЕ№Н-98/14.07.2014г. на БНТЛ ОД на МВР – Плевен и опаковки към ХЕ№Н-98/14.07.2014г. на БНТЛ ОД на МВР – Плевен, намиращи се на съхранение в РУП – Левски, като след влизане на присъдата в законна сила, следва да бъдат унищожени.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия M.M. със снета по-делото самоличност да заплати направените деловодни разноски на досъдебното производство в размер на 46.98 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: