ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, 10.09. 2014 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на десети септември 2014 г.  в състав:

 

       Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                     Съдебни заседатели:

                                                

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора Диана Мицканова сложи за разглеждане _н.о.х.д.­ 252, по описа за 2014 г.  докладвано от съдия Димитрова.

На именното повикване в _14:30_ часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Г.Д. – явява се лично и с адв. И.И. ***, назначен за служебен защитник на досъдебното производство.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Диана Мицканова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.И. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

 

НАЗНАЧАВА на основание 382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия Г.Д. – адв. И.И. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Г.Д. - ***, ЕГН **********.

 

На страните се разясняват правата по чл. 274 и 275 от НПК

 

ПРОКУРОРЪТ - Не правим отводи. Нямам искания. Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици.

АДВ.И. - Не правим отводи, нямаме нови искания.

ПОДСЪДИМИЯТ - Не правя отводи, нямам нови искания.

 

АДВ.И. - Постигнали сме споразумение с РП - Левски. Моля споразумението да бъде утвърдено с произтичащите от това законови последици

ПОДСЪДИМИЯТ - Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам  от разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОРЪТ - Моля да одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

          Съдът намира, че следва да бъдат внесени промени в постигнатото между страните споразумение, а именно на основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимия да не бъде налагано кумулативно предвиденото наказание „Глоба”  наред с наказанието „Лишаване от свобода” за престъплението по чл.354в, ал.1 от НК и на основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК възпитателната работа с условно осъдения подсъдим да бъде възложена на съответния полицейски инспектор при РУМВР Белене.

 

Съдът дава възможност на страните да вземат становище по внесените помени по постигнатото между тях споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Не се противопоставям, не са противоречащи на закона и морала, поради което следва да бъдат вписани в споразумението.

АДВОКАТ И. – Поддържам становището на РП моля да внесете така предложените промени и да ги утвърдите.

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм да не ми бъде налагано наказание глоба от 5000 лева след като има такава възможност. Съгласен съм възпитателните грижи да бъдат възложени на кварталния на * ***.

 

          Предвид изразеното съгласие от страните с внесените от съда промени в постигнатото между тях споразумение съдът намира, че същото е пълно и не следва да бъдат внасяни други промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение постигнато по н.о.х.д.№252/2014 г. по описа на РС-Левски (бързо производство №ЗМ 86/2014 г. по описа на РУП – Белене, пр.пр.№955/2014 г. по описа на РП - Левски) между РП-Левски, подсъдимия Г.Д., ЕГН ********** и служебният му защитник адв.И.И. ***, съгласно което:

          1. На неустановен ден през м.март 2014г. засял и до 28.08.2014г. отглеждал в землището на *** 23 бр.растения от рода на конопа-марихуана в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори правила - чл. 27 ал. 1 – Забранява се засяването и отглеждането на територията на Република България на растения от рода на конопа /канабис/ със съдържание на тетрахидроканабинол над 0,2 тегловни процента, определено в листната маса, цветовете и плодните връхчета, с общо нето тегло на изсушената маса 1473,423гр., с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 2,5%, на стойност 8 840,54 лева.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354в, ал.1 от НК.

 

           2. За времето от неустановен ден през м.август 2014г. до 28.08.2014г., в *** без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКВНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, държал високорискови  наркотични вещества: коноп (марихуана) с тегло 2,001гр. и с процентно съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 3,9%, на стойност 12,01 лева, което представлява вещество, включено в Приложение №1 към чл.3, ал.2 ЗКНВП – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, като случаят е маловажен.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК.

 

Налице са извършени деяния. Деянията са извършени от подсъдимия Г.Д.. Извършени са виновно при форма на вината пряк умисъл.

 

С деянията не са причинени имуществени вреди.

 

           За извършеното престъпление по чл.354в, ал.1 от НК на подсъдимия Д. се налага наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.
           На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.
           На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК възпитателната работа с условно осъдения подсъдим Д. се възлага на съответния мл. полицейски инспектор при РУМВР Белене. 
            На основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимия Д. не се налага кумулативно предвиденото наказание ГЛОБА в състава на извършеното престъпление.
 
           За извършеното от подсъдимия Д. престъпление по чл.354а, ал.5, вр. с ал.3, т.1 НК се налага наказание при условията на чл.54 НК, а именно наказание „ГЛОБА” в полза на държавата размер на 300 лева. 

 

           На основание чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата: 28,098гр коноп (марихуана) – представителна проба, с процентно съдържание на наркотичния активно действащ компонент тетрохидроканабинол 2,5%; 1,445кг коноп (марихуана) с процентно съдържание на наркотичния активно действащ компонент тетрохидроканабинол 2,5%; 1,852гр коноп (марихуана) с процентно съдържание на наркотичния активно действащ компонент тетрохидроканабинол 3,9%; остатък от представения за експертизата обект (растителна маса), в опаковка от прозрачен ПЕ, запечатан с печат „169” и оригинална транспортна опаковка, намиращи се на съхранение в РУМВР – Никопол.
 
           На основание чл.354а, ал.6 от НК се ОТНЕМАТ в полза на държавата веществените доказателства: 1 брой ножица – шивашка, 1бр. запечатан плик с надпис „Топсин М70ВДГ”; 1 бр. синя тубичка с помпичка „Bene Glass – 500ml”; 1 бр. синя тубичка от препарат за стъкло „ИЗИ”; 1 бр. зелена тубичка „Лактофол ТОР” с етикет с изписан ръкописен текст; 1бр. зелена тубичка – концентриран тор за повече зеленина „Лактофол”; 1 бр.туба от 5 литра с течност с характерен мирис на препарат за растителна защита и 2 броя прави лопати – на съхранение в РУМВР – Белене, които след влизане в законна сила на споразумението да бъдат унищожени, като вещи, послужили за извършване на престъплението.

 

Направените разноски на досъдебното производство в размер на 193.16 лв. се възлагат на подсъдимия Г.Д., които следва да бъдат внесени по сметка на ОД на МВР – Плевен.

  

 

ПРОКУРОР:                   ЗАЩИТНИК:                    ПОДСЪДИМ:                (Д.Мицканова)                    (адв.И.)                                  (Г.Д.)

 

          Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

НА ОСНОВАНИЕ чл.382 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д.№252/2014 г. по описа на РС-Левски (бързо производство №ЗМ 86/2014 г. по описа на РУП – Белене, пр.пр.№955/2014 г. по описа на РП - Левски) между РП-Левски, подсъдимия Г.Д., ЕГН ********** и служебният му защитник адв.И.И. ***, споразумение.

          На основание чл.24, ал.3 от НПК прекратява наказателното производство по н.о.х.д.№252/2014 г. по описа на РС-Левски (бързо производство №ЗМ 86/2014 г. по описа на РУП – Белене, пр.пр.№955/2014 г. по описа на РП - Левски).

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 15:00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: