МОТИВИ към присъда, постановена по н.о.х.д. №191/2014 година по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия M.M.: ***, ЕГН **********, е по чл.354в, ал.1 от НК за това, че в периода от началото на месец април 2014г. засял и до 02.07.2014г. отглеждал в дворно място на жилищен дом, находящ се в ***, 6 бр. растения от рода на конопа (марихуана) – растителна маса, определена като наркотичен коноп (марихуана), без надлежно разрешително в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – чл.27, ал.1 от същия закон  според който Забранява се засяването и отглеждането на територията на РБ на… растения от рода на конопа (канабис) високорисково вещество, съгласно Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” с нето тегло 274.100 грама на стойност 1644.60 лв., с процентно съдържание на активен наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол в растителния материал – 0.5%, съгласно Приложение №2 от Постановление на Министерски съвет №23/29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Представителят на РП гр. Левски в съдебно заседание поддържа обвинението срещу подсъдимия. Счита, че са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства и следва да му бъде наложено наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК. Пледира съдът да наложи по отношение на подсъдимия наказание „лишаване от свобода” в размер натри месеца, което да бъде отложено  три години изпитателен срок на основание чл.66, ал.1 от НК.

Защитникът на подсъдимия моли съда да се съобрази с предложението на представителя на РП – Левски, което е предложение и на защитата.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

В началото на месец април 2014г., подсъдимият М. се прибрал от *, където работел и живеел няколко години. С жена си и детето си обитавали самостоятелна къща в ***, където засял в двора шест броя семена наркотичен коноп (марихуана), които донесъл със себе си от *. Подсъдимият М. започнал да ги отглежда с цел лична консумация, като единствено той полагал необходимите грижи по растенията.

На 02.07.2014г. служители на РУП – Левски посетили дома, като трябвало да снемат обяснения от подсъдимия М. по друг случай. Полицейските служители забелязали, че в затревената площ на дворното място имало ясни следи от отъпкване, които водели към места, които се обработват. При оглед се установило, че в дворното място, намиращо се на *** в * имало засети и пораснали шест броя растения от рода на конопа, за които подсъдимият е заявил, че ги отглежда за лична употреба. На място бил направен полеви тест от експерт, който реагирал положително на марихуана.

На 02.07.2014г. в жилищния дом, обитаван от подсъдимия бил извършен оглед на местопроизшествие и изготвен фотоалбум. 

По делото е назначена и извършена химико - физическа експертиза, според която зелената растителна маса представлява наркотичен коноп (марихуана). Констатираният активно действащ компонент тетрахидроканабинол в марихуаната е установен на 0.5%. Нетното тегло на конопа е 274.100 грама. Стойността на забраненото за притежание вещество е съответно установена на 1644.60 лв.

При разпита в качеството му на обвиняем, подсъдимият М. дал подробни обяснения. Подсъдимият заявил, че познава растението „марихуана” и че растенията е засял и ги отглежда за лична консумация.

От приложената по делото справка от бюро съдимост се установява, че подсъдимият не е осъждан.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи от досъдебното производство.

Подсъдимият M.M. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

Така възприетата фактическа обстановка се доказва по несъмнен и категоричен начин от събраните по делото писмени доказателствени средства, показанията на свидетелите и заключението на в.л., дадени на ДП и приобщени към доказателствения материал чрез прочитането им по реда на чл. 283 от НПК.

При така установеното от фактическа страна съдът приема за доказано по безспорен и несъмнен начин, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 354в, ал.1 от НК. Подсъдимият е засял и отглеждал 6 бр. растения от рода на конопа (марихуана), в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила.

         От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал, че отглежда високорискови наркотични вещества, без надлежно разрешително. Съзнавал е общественоопасния характер на забраненото от закона поведение, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал тяхното настъпване.

            При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия M.M. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното производство, причините и мотивите за извършване на деянието.

Предвид изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 55, ал.1, т.1 от НК, поради което следва подсъдимият М. да бъде осъден на наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, което наказание на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок, което в най – голяма степен съответства на тежестта на извършеното и личната обществена опасност на дееца.

Следва вещественото доказателство - марихуана 6 бр. растения изсушена зелена листна маса с различна височина и множество разклонения, намираща се на съхранение в РУП – Левски, да се отнеме в полза на държавата, като след влизане в сила на присъдата да бъде унищожено.

При този изход на делото следва подсъдимият на основание чл.189, ал.3 от НПК да бъде осъден да заплати направените по бързо производство разноски в размер на 46.98 лв.

 Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

          

        

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: