Мотиви по нохд 32/2014 г.

 

          Срещу подсъдимата Й.С. е повдигнато и предявено обвинение, затова, че: 

на 01.09.2014 г. в гр.Левски, обл.Плевен, в 06.10 часа по ул.“Княз Александър Батенберг“ на кръстовище с ул.“Георги Бенковски“, управлявала лек автомобил “Ситроен *“ с рег. № * *** , без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването й по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, което наказание й било наложено с Наказателно постановление № 531/25.09.2013г. на Началник РУП Левски, влязло в законна сила на 18.10.2013г. – престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото обвинение. Моли съда да я признае за виновна по обвинението и да й наложи  наказание пробация в минималният предвиден в закона размер.

          Подсъдимата се признава за виновна, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Й.С., ***, с ЕГН **********.

          С наказателно постановление № 531/25.09.2013 г. същата е наказана по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление.

          На 01.09.2014 г. С. управлявала посоченото в обвинителния акт МПС без свидетелство за управление на МПС. Това обстоятелство е установено от разпитания  свидетел по делото. За констатираното нарушение е съставен акт на подсъдимата. Тъй като, обаче същата е управлявала автомобила в едногодишният срок от наказването й по административен ред, деянието й съставлява престъпление по смисъл на чл. 343в ал.2 от НК.  

По делото е представено и цитираното НП, с което подсъдимата е наказана по административен ред.

          При това положение, съдът счита, че С. е осъществила от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Деянието и дееца са с ниска степен на обществена опасност. Подсъдимата е млад човек, не е осъждана, прави пълни признания, има добро процесуално поведение както по време на предварителното производство, така и по време на съдебната фаза. Видно от приложеното към делото свидетелство за съдимост на подсъдимата е, че същата не е осъждана, но е освобождавана от наказателна отговорност. От деянието няма настъпили имуществени вреди и за престъплението което е извършила се предвижда наказание лишаване от свобода до две години.

Предвид данните по делото и цитираното по-горе, съдът приема, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.55, ал.1, т.2, б.„б”, във връзка с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК, и й е наложил  наказание пробация.

Тъй като подсъдимата е неправоспособна, на същата не е налагано наказание лишаване от право да управлява МПС.

          По делото няма направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: