Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 19.06. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _деветнадесети май  две хиляди и петнадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х. дело №_97_ по описа за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         В РС гр. Левски е постъпила жалба, подадена от А.М. ***, с ЕГН **********, чрез процесуалния си представител адв. А.А., против наказателното постановление №391/11.09.2014г., издадено от директора на ОД на МВР гр. Плевен.

         Жалбоподателката е останала недоволна от наказателното постановление, поради което го обжалва в законоустановения срок, като не излага доводи. Моли съда да отмени издаденото наказателно постановление като незаконосъобразно.

В писмените бележки, представени по делото процесуалният представител навежда доводи, че издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно поради допуснато съществено процесуално нарушение. Съображенията са, че е посочена като нарушена разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗД, но наказанието е наложено на основание чл. 45, ал.1 от ЗЗД.

Мори съда да отмени издаденото наказателно постановление.

         За ответника не се явява представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок, поради което се явява допустима и следа да бъде разгледана. Разгледана по същество същата е основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на 19.08.2014г. акт за установяване на административно нарушение против жалбоподателката, затова, че на 17.08.2014г. около 03:30ч.  в *, като управител на кафе – бар „Д.” е допуснала в управлявания от нея търговски обект присъствието на непълнолетни лица след 22:00 ч. без родител или дееспособно лице за придружител на същите. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗД.

Въз основа на съставения акт директорът на ОД на МВР гр. Плевен е издал наказателно постановление №391/11.09.2014г., с което за извършеното нарушение на чл.45, ал.2 от Закона за закрила на детето,на основание чл. 45, ал.1 от същия закон й е наложена глоба в размер на 2000 лв.

         От показанията на разпитания по делото свидетел Г.А. *** се установява, че през лятото на 2014г. са извършили проверка на дискотеката в *, при която са констатирали, че в дискотеката след 24:00 часа присъстват непълнолетни лица, за което е съставен констативен протокол. Лицата са доведени в РУП – Левски, непълнолетните предадени на родителите, като на последните са били съставени актове. Според свидетеля е имало лица, които са се застъпили, че са с непълнолетните лица, но те не са се намирали в пряка родствена връзка.

Свидетелят К.Д. *** заявява, че проверката е извършена във връзка с планувана полицейска операция. При извършената проверка в дискотеката са установени две непълнолетни лица без придружител. Съставен е бил констативен протокол, който е приложен към делото. Призовани са били и родителите, на които са съставени актове. АУАН е бил съставен и на управителката на заведението.

Съдът кредитира показанията на свидетелите като обективни, логични, последователни, дадени въз основа на техните възприятия.

Съдът счита, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които водят до незаконосъобразност на обжалваното наказателно постановление.

В съставения АУАН е посочена като нарушена разпоредбата на чл. 45, ал.2 от Закон за закрила на детето, според която „Който допусне от 22,00 часа до 6,00 часа дете в управляван от него търговски обект в нарушение на чл. 8, ал.3 и 4, се наказва с глоба или имуществена санкция от 2 000 до 5 000лв., а при повторно нарушение – с глоба или имуществена санкция от 5 000 до 8 000лв.

Видно от издаденото наказателно постановление административно наказващият орган е приел, че е извършено нарушение на разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗД, но е наложил административното наказание на основание чл. 45, ал.1 от Закон за закрила на детето.

Нормата на чл. 45, ал.2 от ЗЗД регламентира както нарушението, така и вида и размера на предвиденото от него наказание.

Наложеното наказание е на основание разпоредбата на чл. 45, ал.1 от ЗЗД, която предвижда наказание глоба или имуществена санкция от 2000 до 4 000 лв. за този, който продава алкохолни напитки или тютюневи изделия на деца.

С наказателното постановление е наложено административно наказание за друг вид нарушение, което не е вменено на жалбоподателя с обжалваното наказателно постановление. Посочването в обстоятелствената част на наказателното постановление като нарушен един законов текст и налагането на наказание на основание на друг текст от закона, отнасящ се за друго нарушение създава неяснота за извършеното нарушение. Налице е противоречие между санкцията, предвидена в разпоредбата на чл. 45, ал.2 от Закон за закрила на детето, касаеща описаното в наказателното постановление нарушение и наложената санкция на основание чл. 45, ал.1 от ЗЗД, която регламентира, както бе посочено друг вид нарушение. За жалбоподателя не става ясно за какво точно нарушение е наказан и с какво точно наказание. По този начин се нарушава правото на защита на привлеченото към административнонаказателна отговорност лице, тъй като за него не става ясно за какво нарушение е привлечен да отговоря, нито за какво наказание да организира защитата си. Съдът счита, че освен това е налице непълнота на описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено. Не става ясно въз основа на какво е прието, че наказаното лице е управител на търговския обект.

Предвид изложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява незаконосъобразно и допуснатите нарушения представляват самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление.

         На основание изложеното, съдът

 

                                                     РЕШИ:

 

         На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №391/11.09.2014г., издадено от директор на ОД на МВР гр. Плевен, с което на А.М., с ЕГН **********,***,  на основание чл. 45, ал.1 и чл. 46, ал.1 от  Закон за закрила на детето е наложено административно наказание глоба в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ лева, за извършено нарушение по чл. 45, ал.2 от Закон за закрила на детето, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                     СЪДИЯ: