Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 31.08.2015 г.

 

          РАЙОНЕН СЪД гр.Левски, първи граждански състав в публичното заседание на тридесет и първи август 2015 г. в състав:

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. и в присъствие на прокурора… като разгледа докладваното от съдия Панчева н.а.х.д. №276 по описа за 2015 г. по описа на РС – Левски, за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Производството е по реда на УБДХ.

 

Акт за констатиране на дребно хулиганство 4 е съставен на 31.08.2015 г. от И.М.И.,*** срещу Т.Т.М. – роден на *** ***, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, циганин, български гражданин, със завършен пети клас, грамотен, не работи, неженен, осъждан, ЕГН **********, за това, че на 30.08.2015 г. в с.Асеновци, общ.Левски около 21:20 часа на ул.”***” пред дом *** извършил непристойна проява, изразена в ругатни, псувни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, оскърбително отношение и държане към гражданите, с което нарушил обществени ред и спокойствие, възбудил у П.А.Н. основателен страх, по повод отправени обидни думи и заплахи с убийство по отношение на брата на Н. – М. А. П., както и закани за убийство към М. А. П., като с това си държание и поведение нарушил обществения ред и спокойствие на гражданите, по поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325, ал.1 от НК, а нарушение по чл.1 от УБДХ.

Нарушителят Т.Т.М. е подписал акта без възражения.

          Съдът като съобрази събраните по делото доказателства, обясненията дадени от нарушителя в с.з., показанията на разпитаните свидетели, намира за установено  следното:

Т.Т.М. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, циганин, български гражданин, със завършен пети клас, грамотен, не работи, неженен, осъждан, ЕГН **********.

От показанията на разпитаната свидетелка по делото П.А.Н., се установява, че на 30.08.2015 г. в с.Асеновци, общ.Левски около 21:20 часа на ул.”***” пред дом *** извършил непристойна проява, изразена в ругатни, псувни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, оскърбително отношение и държане към гражданите, с което нарушил обществени ред и спокойствие, възбудил у П.А.Н. основателен страх, по повод отправени обидни думи и заплахи с убийство по отношение на брата на Н. – М. А. П., както и закани за убийство към М. А. П. По това време и място на улицата се намирали освен свидетелката Н. още и С. М. И., М. А.М., А. Н. Н., П. Н. Н., както и много деца на ниска възраст.

Оскърбени от това поведение на нарушителя останали всички намиращи се свидетели. Намиращите се по това време и на това място деца били силно изплашени и започнали да плачат. Намиращите се на мястото на инцидента П. Н. и А. Н. успели с ловкост да отнемат хладното оръжие от нарушителя и повикали помощ, като се обадили на кварталния полицейски служител. Присъстващите на тази сцена лица и деца чули, че нарушителят се заканвал с нож в ръка на М., като твърдял, че ще саморазправи с него.

От показанията на свидетелката П.Н. се установява, че същата останала потресена от случващото се с тях на публично място, пред много хора, почувствала се „отвратително”, гадно и унизително от поведението на нарушителя. Същата установява с показанията си, че невръстното й дете до такава степен се уплашило от случващото се, че се изпуснало по малка нужда, както и, че цяла нощ не е спало, било е превъзбудено, уплашено, имало е кошмари.

Горната фактическа обстановка се изяснява от съставения акт за констатиране на дребно хулиганство №4/31.08.2015 г. и от показанията на свидетелката П.Н., обясненията на нарушителя и на И., М., както и на П. Н.

С оглед всичко изложено дотук съдът намира, че в акта правилно е отразено поведението на нарушителя, което представлява дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като с действията си, посочени в акт №4 от 31.08.2015 г. е нарушил обществения ред и спокойствие, като поради своята по-ниска степен на обществена опасност деянието не представлява престъпление по чл.325 от НК

 На нарушителя следва да бъде наложено съответно на непристойната проява наказание.

 Съдът, като съобрази от една страна интензивността на хулиганските действия на нарушителя Т.Т.М., а от друга страна засегнатите обществени отношения намери, че на същия следва да му бъде наложено административно наказание задържане в поделенията на МВР за срок от 15 (петнадесет) денонощия.

 Съдът намира, че така наложеното наказание би способствало за постигане на целите, както на личната, така и на генералната превенция. Налагането на наказание “Задържане в поделенията на МВР” отговаря на обществената опасност на дееца. Укоримо е поведението на нарушителят, който нарушил обществения ред и спокойствие, както и арогантно, безпардонно, цинично отношение и държане към граждани,  намиращи се на публично място и призовали го към спазване на установения ред. Съдът намира, че е само защитна теза обяснението му, че е направил това, тъй като бил афектиран от поведението преди това на М. Същият несъзнава вината си, несъзнава извършеното от него нарушение, няма критично отношение към извършеното от него нарушение на обществения ред, ето защо съдът намери, че следва да наложи задържане в структурно звено на МВР за срок от 15 (петнадесет) денонощия.

Водим от горното, съдът

                                     

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА на основание чл.6, б.”а”, във вр.с чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ на Т.Т.М. роден на *** ***, с постоянен адрес ***, с настоящ адрес ***, циганин, български гражданин, със завършен пети клас, грамотен, не работи, неженен, осъждан, ЕГН **********, административно наказание задържане в структурно звено на МВР за срок от 15 (петнадесет) денонощия, за извършеното от него нарушение по чл.1 от  УБДХ – на 30.08.2015 г. в с.Асеновци, общ.Левски около 21:20 часа на ул.”***” пред дом *** извършил непристойна проява, изразена в ругатни, псувни и неприлични изрази на публично място пред повече хора, оскърбително отношение и държане към гражданите, с което нарушил обществени ред и спокойствие, възбудил у П.А.Н. основателен страх, по повод отправени обидни думи и заплахи с убийство по отношение на брата на Н. – М. А. П., както и закани за убийство към М. А. П., като с това си държание и поведение нарушил обществения ред и спокойствие на гражданите.

На основание чл.9, ал.1 от УБДХ за постановеното административно наказание да се уведоми незабавно майката на нарушителя Е. Р. Д.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред ПлОС.

Преписи от решението да се изпратят до РУМВР гр.Левски, на РП – Левски и на майката Е. Д.

 

                            

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: