Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

         

Днес, 09.07.2015 г., в гр.Левски, Маргарита Димитрова, съдия-докладчик по н.ч.х.д. №193/2015 г. по описа на Районен съд-гр.Левски, в закрито съдебно заседание, след като се запозна с материалите по делото, намира за установено следното:

В Районен съд-гр.Левски е депозирана тъжба от лишения от свобода Й.Д. от 3 гр., 10 килия в Затвора-Белене, срещу лишения от свобода С.Н., преместен от Затвора-Белене в друг затвор. С разпореждане от 16.06.2015 г. на съдията-докладчик тъжбата е оставена без движение, поради несъответствието й с разпоредбата на чл.81 от НПК. В дадения от съда 7-мо дневен срок за изпълнение на дадените указания, тъжителят е представил вноска бележка за платена държавна такса в размер на 12 лева. Тъжителят е представил и втора тъжба, която не съставлява препис от първата за подсъдимия, тъй като в нея описва по-подробно изложените вече обстоятелства в първата.

Както в първата, така и във втората депозирана тъжба са изложени факти, от които следва извод, че извършеното според тъжителя умишлено престъпление от подсъдимия на 10.06.2015 г. в Затвора-Белене, съставлява противозаконно унищожаване или повреждане на чужда движима вещ. В резултат на така изнесените данни, с разпореждане на съдията-докладчик е изискана справка от РП-Левски относно обстоятелството: има ли образувано по случая досъдебно производство за престъпно деяние от общ характер. В отговор на изисканата информация, РП-Левски уведомяват, че на 16.06.2015 г., Й.Д., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора-Белене, е депозирал жалба в прокуратурата, срещу С.Н., също изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора-Белене, въз основа на която с постановление от 22.06.2015 г. е образувано досъдебно производство, пр.пр. вх.№703/2015 г. по описа на РП-Левски, срещу неизвестен извършител затова, че на 10.06.2015 г., в Затвора-Белене, противозаконно повредил чужда движима вещ – телевизионен приемник марка „Финлукс” – престъпление по чл.216, ал.1 от НК. Към момента на извършване на справката не е приключило разследването по образуваното досъдебно производство.      

Съдът намира, че не са били налице предпоставките за образуване на настоящото наказателно дело от частен характер. За да се образува такова следва да са налице предпоставките на втората хипотеза на разпоредбата на чл.81, ал.3 от НПК, а именно: тъжбата трябва да е подадена в шестмесечен срок от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия. В настоящия случай са образувани едновременно досъдебно производство за престъпление от общ характер и за престъпление от частен характер за една и съща деятелност. Досъдебното производство не е приключило, съответно не е прекратено от прокурора, че престъплението съставлява маловажен случай по смисъла на чл.216, ал.4 от НК, поради което и на основание чл.218в, т.1 от НК същото се преследва по тъжба на пострадалия.

При това положение, съдът намира, че тъжбата може да бъде валидно подадена, и въз основа на нея може да се образува и разгледа съответно наказателно производство от частен характер за престъпление по чл.216, ал.4 от НК, но само ако е подадена в шестмесечен срок от деня, в който пострадалият е получил съответно постановление от прокурор, с което на основание чл.243, ал.1 от НПК е постановено  изрично, че образуваното досъдебно производство за престъпление от общ характер - по чл.216, ал.1 от НК се прекратява, тъй като същото съставлява маловажен случай по чл.216, ал.4 от НК и това престъпление се преследва по тъжба на пострадалия. Едва от датата на влизането в законна сила на това постановление на прокурора започва да тече и преклузивния срок по чл.81, ал.3 от НПК за подаване на тъжбата. И тъй като липсва влязъл в законна сила такъв акт на прокурора, съдът намира, че и срокът за валидно депозиране на настоящата тъжба все още не е започнал да тече. Последното е равнозначно на пълна липса на тъжба по смисъла на чл.24, ал.1, т.1 от НПК, което от своя страна обуславя прекратяване на образуваното наказателно производство от частен характер на посоченото основание.

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

           

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК наказателното производство по н.д.ч.х. №193/2015 г. по описа на Районен съд-Левски.

ПРЕПИС от настоящото разпореждане да се изпрати на частния тъжител и подсъдимия.

 РАЗПОРЕЖДАНЕТО на съда подлежи на обжалване с частна жалба пред Плевенски окръжен съд в 7- дневен срок, считано от съобщаването му на страните.

 

                                                           

 

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: