МОТИВИ към решение №47 от 26.06.2015 г., постановено по а.н.д. №167 по описа за 2015 г. на Районен съд-Левски;

 

В Районен съд-Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на К.П., с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН **********, за това, че:

На 08.03.2015г., около 00:05 часа, в гр.Белене, обл.Плевен, по ул.”България”, до бензиностанция „Петрол”, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген *”, рег.№ *, след употреба на наркотични вещества, съдържащи тетрахидроканабинол – карабокси-9-ТНС /марихуана, канабис и производни/, установено по надлежния ред със съдебно - химическа /токсикологична/ експертиза изх. №2748 от 18.03.2015г. на Военномедицинска академия гр.София.

Престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

Представителят на Районна прокуратура-Левски, след приключване на съдебното следствие, излага доводи за доказаност на повдигнатото обвинение от събраните по делото доказателства. Моли съда да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи минимално по-размер административно наказание глоба, при превес на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства.

Подсъдимият К.П., както лично, така и чрез защитника си – адв.Г.А. ***, след приключване на съдебното следствие, изразява съгласие с предложения от представителя на прокуратурата размер на глобата към минималния предвиден в закона, съобразен с имотното му състояние. Защитата моли съда, в случай, че реши да наложи на подсъдимия и наказание лишаване от право да управлява МПС, то същото да е за срок от 4-5 месеца, считано от датата на отнемане на СУМПС.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На 07.03.2015 г., за времето от 19:00 часа до 07:00 часа на 08.03.2015 г., свидетелите И.Е. и М.Н. – мл.автоконтрольори при ОД на МВР-Плевен, изпълнявали служебнити си задължения по предварително утвърден график за СПО на територията на Община-Белене. Около 23:45 часа на 07.03.2015 г. се придвижили с патрулния автомобил до бензиностанция „Петрол” в града, където се намирали и служители при РУ на МВР-Белене: свидетелите М.Б. и Д.Б. с техен служебен автомобил.

На 08.03.2015 г., около 00:05 часа, свидетелите Е. и Н. спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген *” с рег.№ *, управляван от подсъдимия П.. В хода на проверката водачът бил изпробван с техническо средство „Дрегер 7510” за употреба на алкохол, но резултатът бил отрицателен. След това, посъдимият бил тестван от свидетеля Е. с техническо средство за употреба на наркотични вещества. Резултатът от теста бил положителен и реагирал на ТНС. За констатираното в хода на проверката, свидетелят Е., в присъствието на свидетеля Н., съставил против П. акт за установяване на административно нарушение на чл.5, ал.3, т.1, пр.2 от ЗДвП. Същият бил връчен на водача на датата на съставянето му – 08.03.2015 г., лично срещу негов подпис. Като доказателство за констатираното нарушение били иззети СУМПС на водача и контролен талон към него. На подсъдимия бил издаден талон за медицинско изследване №0419560, след което полицейските служители отвели П. в ФСМП-Белене, където дал кръвна проба и урина за изследване. Въз основа на направеното изследване на представените кръвни проби и урина по назначената съдебно-химична /токсикологична/ експертиза, било установено присъствието на специфичен метаболит на тетрахидроканабинол в кръвта доказващ употреба на упойващо вещество. 

  По случая било образувано досъдебно производство срещу подсъдимия, което приключило с внасяне на предложение от РП-Левски за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за престъпно деяние по чл.343б, ал.3 от НК.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. Видно от приложения АУАН е, че против П. е съставен такъв на 08.03.2015 г. за извършено административно нарушение по чл.5, ал.3, т.1, пр.2 от ЗДвП. Приложени са съставените протоколи в хода на извършената проверка на подсъдимия за употреба на наркотични или упойващи вещества и талон за медицинско изследване. Отразените констатации в АУАН се подкрепят както от показанията на разпитаните в хода на досъдебното производство в качеството на свидетели полицейски служители, така и от направеното признание на вината на подсъдимия и дадените в този смисъл обяснения. Непротиворечиви на събраните писмени и гласни доказателства по делото са изводите в заключението на вещото лице по назначената съдебно-химична /токсикологична/ експертиза, а именно, че при извършеното изследване на представените проби кръв и урина от К.П. не е установено присъствие на алкохол /етанол/, но е установено присъствие на специфичен за ТНС метаболит-карбокси-9-ТНС в кръвта, доказващ употребата на упойващо вещество, съдържащо тетрахидраканабинол – марихуана, канабис и производни. Съгласно експертното заключение употребата на ТНС, съдържащи такива продукти, може да предизвика различни по вид и продължителност ефекти в зависимост от количеството на активното вещество и начина на прием – промени в настроението, лека еуфория, промяна на себеоценката и усещанията за пространство и време, както и слаби халюцинации. Употребата на ТНС повлиява най-вече концентрацията и финната координация на движенията, поради което употребилите ги не следва да управляват МПС и да работят с машини. Наркотичното вещество – тетрахидроканабинол е класифицирано в Списък 1 на Наредбата за квалифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП. Според заключението, доказаното упойващо вещество не може да произхожда от лекарствен препарат, включително сироп за кашлица, какъвто има данни, че подсъдимият е употребил преди да предприеме управлението на лекия автомобил.

 От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си К.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава престъпление по чл.343б, ал.3 от НК. За извършеното престъпление закона предвижда кумулативно наказание лишаване от свобода до две години и лишаване от право да управлява МПС. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост на П./, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид ниската степен на обществената опасност на деянието и дееца, обусловена от чистото му съдебно минало, липсата на настъпили вредни последици в резултат на деяние, признанието на вината на досъдебното производство, оказаното съдействие и изразеното съжаление за извършеното. При определяне размера на административното наказание глоба, съдът взе предвид общественото положение на П. и имотното му състояние, съгласно данните в представената служебна бележка. Подсъдимият работи като * *** и получава нетно възнаграждение в размер малко под две минимални работни заплати. При това положение, съдът намира, че на П. следва да се наложи глоба към минималния размер предвиден в закона, при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

Подсъдимият П. е правоспособен водач на МПС и има издадено свидетелство за управление на МПС №*, което заедно с контролния талон №*, са иззети на 08.03.2015 г. със съставяне на АУАН, като доказателство за извършеното нарушение. По делото няма данни П. да е бил санкциониран за други извършени нарушения на ЗДвП, което обуславя извод за инцидентен характер на извършеното престъпно деяние от него. Отчитайки този факт, съдът е наложил на П., на основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, наказание лишаване от право да управлява МПС за срок към минималния размер и малко над него, а именно: за срок четири месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК е постановил да се приспадне, при изтърпяване на наказанието „лишаване от право да управлява МПС”, времето, през което подсъдимият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от датата на фактическото отнемане на СУМПС - 08.03.2015г.

При този изход на делото, съдът е постановил, вещественото доказателство – 1 брой тест за употреба на наркотични вещества Drager DrugCheck модел 1200 STK, №8322873, поставен и запечатан в бял плик, след влизане на решението в законна сила, да остане към делото.

На основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил подсъдимия П. да заплати направените на ДП разноски в размер на 213 лв., представляващи възнаграждение за изготвяне на експертното заключение, които следва да бъдат заплатени по сметка на Военномедицинска академия гр.София.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.                          

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: