Мотиви към решение №50 от 07.07.2015г., постановено по а.н.д. №196/2015г. по описа на РС гр. Левски.

                                   

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Г.Г., ***, ЕГН **********, за това, че на 26.03.2015г. около 17:30ч. на ПП – 3 км. 51+077, кръстовище за с. Изгрев, в посока Плевен, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №508/ 07.10.2013г. на началник РУ на МВР – Левски, влязло в законна сила на 03.10.2014г., за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – л.а. „БМВ *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Обвиняемият Г. не се явява в с. з.

Представителят на РП – Левски счита обвинението за доказано. Пледира съдът да наложи на обвиняемия наказание в минималния предвиден в закона размер.

Упълномощеният защитник адвокат С. пледира, че е съставомерно обвинението, повдигнато по отношение на подзащитния му и че са налице кумулативно предвидените в закона предпоставки, визирани в чл. 78а от НК. Моли съда да му наложи административно наказание глоба в предвидения от закона минимум. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            На 26.03.2015г. свидетелят К.А. – младши автоконтрольор в сектор пътна полиция  при ОД на МВР – Плевен изпълнявал служебните си задължения съгласно предварително утвърден график, на главен път ПП – 3. Около 17:30 часа на кръстовище за с. Изгрев в посока гр. Плевен спрял за проверка лек автомобил „БМВ *” с рег. № *. При извършената проверка била установена самоличността на водача – Г.Г.. Последният не представил свидетелство за управление на МПС. От извършената проверка в информационните масиви на МВР се установило, че обвиняемият Г. не притежава свидетелство за управление на МПС - неправоспособен водач. За констатираното нарушение на обвиняемия бил съставен АУАН бл. №612173/26.03.15г. в присъствието на св. М.Н., подписан от обвиняемия без възражение.

Установява се също така, че по отношение на обвиняемия има издадено наказателно постановление №508/07.10.2013г., влязло в  сила на 03.10.2014г. на началник РУП – Левски, с което на обвиняемия е наложено административно наказание за управление на МПС без свидетелство за управление на МПС – неправоспособен.

Видно от справката за нарушител от региона е, че обвиняемият Г.Г. не притежава свидетелство за управление на МПС.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство ЗМ №97/2015г. по описа на РУМВР - Левски, пр.пр. №467/2015г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №612173/ 26.03.2015г. и НП №508/07.10.2013г. от Началник РУП - Левски.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Г.Г. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Г.Г..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Г.Г. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението. Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Г.Г. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.

            Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: