М О Т И В И  по нохд 270/2015 г.

 

Срещу подсъдимия Л.Т. *** е повдигнато и предявено обвинение, затова че на неустановен ден на месец май 2015г. придобил и до 13.08.2015 г. държал в дома си, находящ се в с.Обнова, община Левски, област Плевен, ***, огнестрелно оръжие – 1 бр. пневматична пушка „В5-АК” калибър 22 Long Rifle и боеприпаси за огнестрелно оръжие – 14 броя малокалибрени патрони, калибър 22 Long Rifle, без да има за това надлежно разрешение - престъпление по чл.339, ал.1  от НК

В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа така повдигнатото и предявено обвинение и моли съда да постанови присъда, с която да го признае за виновен по повдигнатото и предявено обвинение и да му наложи наказание лишаване от свобода в размер на 6 месеца, което на основание чл. 66 от НК да отложи с 3 години изпитателен срок.

Подсъдимият се признава за виновен по повдигнатото и предявено обвинение и е съгласен с предложеното от представителя на РП Левски наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Подсъдимият Л.Т. ***, ЕГН **********.

На 13.08.2015 г. в РУ на МВР Левски бил получен сигнал, че Л.Т. притежава пушка и патрони, които съхранява в дома си в с. Обнова. В резултат на получения сигнал, бил посетен домът на Т. от служители на РУ на МВР Левски, където съпругата на Т. доброволно предала намиращите се в домът пушка и патрони. Било установено, че Т. не притежава разрешително за притежаването и съхранението на огнестрелното оръжие и боеприпасите.

Съгласно назначената експертиза се установява, че  предадената пушка  е самоделно преработена и представлява огнестрелно оръжие по смисъла на закона и е годна за произвеждане на изстрели с малокалибрени патрони, както и, че предадените патрони представляват боеприпаси по смисъла на закона и са годни за употреба по предназначението им.

От така изложената фактическата обстановка се установява, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 339 ал.1 от НК.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобразява ниската степен на обществена опасност на дееца, както и всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства – доброто процесуално поведение на подсъдимия както по време на предварителното производство, така и по време на съдебното следствие, чистото му съдебно минало. Предвид изложеното, съдът намира, че по отношение на  подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода под минималния предвиден в закона размер, поради което го е осъдил на шест месеца лишаване от свобода.

Тъй като подсъдимият не е осъждан до сега на наказание лишаване от свобода  и целите на наказанието по отношение на него могат да се постигнат и с отлагане изтърпяването на наложеното наказание, съдът намира, че така наложеното наказание  лишаване от свобода следва да бъде отложено с минималният предвиден в закона изпитателен срок, поради което и на основание чл. 66 от НК е отложил изпълнението на наложеното наказание за срок от три години.

Разпоредбата на чл. 53 ал.2 б.а от НК  съдът е отнел в полза на държавата 1 бр. пневматична пушка модел „В5-АК”, пригодена да произвежда изстрели с малокалибрени патрони, калибър 22 Long Rifle, 11 бр. малокалибрени патрони, калибър 22 Long Rifle и 3 бр. гилзи от малокалибрени патрони, калибър 22 Long Rifle, намиращи се на съхранение в РУ на МВР-Левски, които след влизане на присъдата в законна сила следва да се предадат на ОД на МВР Плевен, където да се унищожат.

При този изход на делото и на основание чл. 169 ал.2 от НПК съдът е осъдил подсъдимия да заплати направените по делото разноски в размер на 56,55 лв. – за извършената експертиза, които следва да се заплатят по посочената в справката декларация на вещото лице сметка на ОД на МВР Плевен. 

Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: