Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   01.07. 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

        

Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _първи юли_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                           ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Я.Д. и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_247_ по описа за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         В Районен съд гр.Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Д.Д.Я., ЕГН **********,***, за това че на 30.06.2016 г. в 16:30 часа, в снек-бар * *** е нарушил обществения ред, изразяващо се в непристойна проява, отправяне на обидни думи и заплахи по отношение на З.Ю.М. и З.Л.М. от ***, като с като с държанието си и поведението е нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл.325 от НК, поради което е нарушил чл.1 от УБДХ.

Нарушителят е доведен в съдебно заседание и е изслушан.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани З.Ю.М., А.Ю.А., З.Л.М. и актосъставителя – А.С.К..

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

Д.Д.Я. е роден на *** ***, постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, с начално образование, неженен, осъждан, работи в ***, ЕГН **********.

         На 30.06.2016 г., около 16:30 часа Д.Д.Я., заедно със свои приятели посетили снек-бар * ***. Я. си поръчал супа с бира, а неговите приятели си поръчали сандвичи. След като храната им била поднесена, едното от момчетата попитало свидетелката М. защо в сандвича няма картофи, а тя му отговорила, че картофите ги пържат в момента, след което Я. започнал да отправя по отношение на нея вулгарни и обидни думи. Започнал да й говори „че иска да я лиже и да я ***”, а тя му отговорила, че не е прилично да й говори така, той обаче продължил да я обижда и да я псува. Бил уведомен, че ще извика полиция, а той казал, че не го е страх от полиция, че няма какво да му направят и продължавал да псува и да се заканва с думите: „да *** вашата мама българска, ще ви избия и ще ви изколя”. В този момент се показала и дъщеря й – свидетелката З.М. и му казала, че е крал от магазина, а той започнал да тупа по масата и да заплашва и дъщеря й, като казал, че вечерта след работа ще й се случи случка. Освен отправените обиди и псувни Я. заявил, че ще даде на дъщеря й 20лв. „да се гаври” с нея. Свидетелката М. позвънила на охранителната фирма „Делта гард” и в полицията, а Я. междувременно си тръгнал.   

         След посещение на служители от РУ на МВР гр.Левски свидетелите обяснили случилото се, в резултат на което било започнало производство за констатиране на дребно хулиганство.

         Тази фактическа обстановка се установява от събраните по делото гласни доказателства, които си съответстват и с представените писмени сведения и с частичните признания на нарушителя. Показанията са последователни, логични и непротиворечиви.

         С оглед горното, съдът приема, че от обективна страна нарушителят Д.Д.Я. е осъществил проява на дребно хулиганство, като на 30.06.2016 г., около 16:30 часа в ***, извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място, както и в оскърбително отношение и държане към свидетелите З.Ю.М. и З.Л.М.. Поради по-ниската степен на обществена опасност на деянието, същото не представлява престъпление.

От субективна страна деянието е осъществено виновно, при форма на вината – пряк умисъл. Нарушителят е съзнавал обществено опасния характер, предвиждал е настъпването на обществено опасните последици и е желаел тяхното настъпване.

При това положение съдът приема, че по отношение на нарушителя, за деянието, за което му е бил съставен акт за констатиране на дребно хулиганство, следва да бъде наложено административно наказание, съобразено с тежестта на нарушението и обществената опасност на деянието и дееца. Видно от показанията на разпитаните свидетели е, че подобно държане на нарушителя не е за първи път, нито е инцидентно. Самият той е заявил, че се чувства „недосегаем”, като смята, че всичко му е позволено и никой нищо не може да му направи. Заявил е своята арогантност, заявявайки, че като плати 20 лв. „ще се гаври” със свидетелката.

Предвид изложеното, съдът счита, че по отношение на нарушителя следва да бъде наложено административно наказание „Задържане в структурно звено на МВР” за максималния предвиден в Указа срок, а именно за срок от 15 (петнадесет) денонощия, на основание чл.6, б.„а”, във връзка с чл.1 от УБДХ.

         На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

         Признава Д.Д.Я., роден на *** ***, постоянен и настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, с начално образование, неженен, осъждан, работи в ***, ЕГН **********. за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2016 г., около 16:30 часа, в снек-бар * ***, нарушил обществения ред, изразяващо се в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази по отношение на З.Ю.М. и З.Л.М., с което нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието не съставлява престъпление, поради което и НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.„а” във връзка с чл.1 от УБДХ МУ НАЛАГА административно наказание „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от 15 (петнадесет) денонощия.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 05.07.2016 г. от 14.00 часа, за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми Районна прокуратура гр.Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: