Р Е Ш Е Н И E

град Левски, 08.09.2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд  гр.Левски, първи състав,  в публично съдебно заседание на осми септември  през  две хиляди и шестнадесета година, в състав:       

                                                           Председател: НАТАША ПАНЧЕВА

при секретаря И.П. и прокурор Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдията Панчева а.н.д. № 298 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.375 и следващите от НПК. Производство по налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Производството по делото е образувано по повод постъпило постановление на РП-Левски от 11.08.2016 г., с което районен прокурор Чавдар Мънев  е направил мотивирано предложение на основание чл.375 и сл. от НПК до Районен съд гр.Левски да се произнесе с решение по реда на чл. 378 от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл. 78а от НК, И.Г.Г., ЕГН ********** ***, за това, че на 03.02.2016 г. в гр.Левски, обл.Плевен, около 17:00 часа, на ***, пред жилищен дом №*, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, проявил особена жестокост, визирана в чл.7, ал.1 и ал.2, т.1 от Закона за защита на животните: „Действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание за животното, или увреждане на здравето му или стрес” към гръбначно животно – домашно куче, пол – мъжко, порода *, име – * – собственост на A. и Р. Р. от ***, чл.1, ал.2 от Закона за защита на животните: „Защитата на животните се изразява в опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия на живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености”, прострелял животното в главата посредством 1 брой пневматична (въздушна) пушка „HATSAN-90” кал.5,5 мм., №*, от което последвала травма на мозъка и съмнение за кръвоизлив и оток на мозъчните обвивки, които довели до загуба на зрението на 80%, загуба на двигателната активност с последващ масивен мозъчен кръвоизлив и смърт, като деянието е извършено на публично място и в присъствието на малолетни лица – престъпление по чл.325б, ал.2, т.2, пр.3 и 4, т.3, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК.

По внесеното постановление е образувано НАХД №298/2016г. по описа на Районен съд Левски. С разпореждане от 15.08.2016 г. е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

            РП-Левски, редовно призовани, явява се РП Чавдар Мънев, който поддържа предложението.

            В съдебното заседание  деецът, редовно призован, не се явява представлява се от адв. М.С. от *** като заявява, че искането на Районна прокуратура е в съответствие с извършеното от подзащитния му, като моли за редукция, съобразно разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК, което наказание „Обществено порицание” да се изпълни чрез прочитане по радиоуредбата на ***.

           В хода на разследването е установено следното:

           Досъдебно производство ЗМ № 27/2016 година по описа на РУ на МВР Левски, прокурорска преписка № 161/2016г. по описа на РП Левски, е образувано на 03.02.2016г. срещу И.Г.Г., ЕГН ********** ***, за извършено  престъпление по чл.325б, ал.1 НК като наказателно производство.

В хода на разследването по делото е била установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият И.Г.Г., ЕГН ********** *** е непълнолетен, неженен, не работи, с основно образование.

На 03.02.2016 г. в гр.Левски, обл.Плевен, около 17:00 часа, на ***, пред жилищен дом №*, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, проявил особена жестокост, визирана в чл.7, ал.1 и ал.2, т.1 от Закона за защита на животните: „Действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание за животното, или увреждане на здравето му или стрес” към гръбначно животно – домашно куче, пол – мъжко, порода *, име – Р. – собственост на A. и Р. Р. от ***, чл.1, ал.2 от Закона за защита на животните: „Защитата на животните се изразява в опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия на живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености”, прострелял животното в главата посредством 1 брой пневматична (въздушна) пушка „HATSAN-90” кал.5,5 мм., №*, от което последвала травма на мозъка и съмнение за кръвоизлив и оток на мозъчните обвивки, които довели до загуба на зрението на 80%, загуба на двигателната активност с последващ масивен мозъчен кръвоизлив и смърт, като деянието е извършено на публично място и в присъствието на малолетни лица.

За случая образувано и проведено наказателно производство.

От така установената фактическа обстановка и с оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.325б, ал.2, т.2, пр.3 и 4, т.3, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК.

Разпитан в качеството си на обвиняем на досъдебното производство, обв.И.Г.Г. е дал обяснения, че признава вината си.

Гореизложената фактическа обстановка безспорно се доказва, както от показанията на свидетелите A.П.Р., В.П.В., Г.В.Г..

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв. И.Г.Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.325б, ал.2, т.2, пр.3 и 4, т.3, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК.  

С оглед на гореизложеното съдът намира, че обв. И.Г.Г. е извършителят на инкриминираното деяние описано в постановлението на РП Левски, за което следва да се ангажира наказателната му отговорност.  

           Съдът като взе предвид фактическите обстоятелства по постановлението на Районна прокуратура – Левски, обстоятелствата, при които е извършено престъплението, данните за личността на извършителя, който е непълнолетен, прие, че са налице условията на чл.78а от НК.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК. Поради непълнолетието му съобразно разпоредбата на чл.63 от НК следва да се замени наказанието с предвиденото в специалната разпоредба.

Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а от НК, съдът:

 

Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА обвиняемият И.Г.Г., ЕГН ********** *** за ВИНОВЕН, за това, че на 03.02.2016 г. в гр.Левски, обл.Плевен, около 17:00 часа, на ***, пред жилищен дом №*, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, проявил особена жестокост, визирана в чл.7, ал.1 и ал.2, т.1 от Закона за защита на животните: „Действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание за животното, или увреждане на здравето му или стрес” към гръбначно животно – домашно куче, пол – мъжко, порода *, име – Р. – собственост на A. и Р. Р. от ***, чл.1, ал.2 от Закона за защита на животните: „Защитата на животните се изразява в опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия на живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености”, прострелял животното в главата посредством 1 брой пневматична (въздушна) пушка „HATSAN-90” кал.5,5 мм., №*, от което последвала травма на мозъка и съмнение за кръвоизлив и оток на мозъчните обвивки, които довели до загуба на зрението на 80%, загуба на двигателната активност с последващ масивен мозъчен кръвоизлив и смърт, като деянието е извършено на публично място и в присъствието на малолетни лица, като на основание чл.78а от НК във връзка с чл.325б, ал.2, т.2, пр.3 и 4, т.3, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 и т.5 от НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ – ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАВИЕ, което да изпълни чрез прочитане по радиоуредбата на гр.Левски.

  Решението може да се обжалва и протестира пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок считано от днес.

 

                                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: