О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _04.07._ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                    ЧЛЕНОВЕ:………

 

като се запозна с материалите по ЧНД №_234_ по описа за _2016_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.243 от НПК.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от М.Д.Д. против постановление на РП-Левски за  прекратяване на наказателното производство от 10.06.2016 г. по пр. пр. 110/2016 г. по описа на РП-Левски.

          В жалбата се твърди, че  постановлението на РП-Левски е неправилно и незаконосъобразно, и се моли съда да отмени същото.      Съдът, като прецени изложеното в жалбата и събраните по предварителното производство доказателства приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.243 от НПК, поради което се явява допустима. Разгледана по същество, същата не е основателна.

          Видно от приложеното досъдебно производство е, че същото е образувано от РП Свищов на 07.08.2015 г. срещу М.Б.Д. за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК за това, че на 23.10.2012 г. в гр. Свищов е съставил неистински частен документ – пълномощно за оттегляне на пълномощно чрез полагане на подпис срещу оттеглил пълномощното от името на М.Д.Д. и го употребил, за да докаже, че пълномощно с рег. № 3329/21.04.2008 г. по описа на нотариус Н.Г. ***, с което е упълномощил Г.П. да отдава под наем или аренда земеделски земи в землището на с. Петокладенци губи представителните права, произтичащи от това пълномощно, считано от 23.10.2012 г. – престъпление по чл. 309 ал.1 от НК.

          С постановление на РП свищов от 20.01.2016 г. досъдебното производство е изпратено на РП Левски по компетентност на основание чл. 36 ал.2 от НПК, като с постановление на РП Левски от 24.02.2016 г. делото е прието за наблюдение и надзор от РП Левски – като е образувано досъдебно производство пр.преписка № 110/2016 г. на РП Левски срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК.

          Видно от събраните доказателства по досъдебното производство е, че по същото е установено, че на 21.04.2008 г.  нотариус Н.Г. – *** е заверила нотариално подписа на М.Д.Д. – в качеството му на упълномощител върху пълномощно, с което М.Д. е упълномощил Г.П. с правото да  отдава под наем или аренда земеделски земи в землището на с. Петокладенци. Същия нотариус е заверил на 23.10.2012 г. подписа на М.Д. и върху пълномощно за оттегляне на пълномщното посочено по-горе /с нот. Заверка от 21.04.2008 г./.

          По делото са разпитани в качеството на свидетели Г.П. и Н.Г., както и други лица.

          От показанията на св. Г.П. се установява, че на него му е предадено пълномощното с нот. Заверка от 21.04.2008 г. от М.Д., което е било използвано във връзка с извършваната от него обработка на земеделски земи, като св. П. е предоставил това пълномощно в ОС „Земеделение” гр. Белене на 12.09.2008 г. заедно с декларация за ползване на земеделски земи и договорите за наем на земеделски земи, като си е мислел, че пълномощното е подписано от М.Д..  От показанията на същия свидетел се установява, че в последствие лично от М.Д. е разбрал, че той не желае повече П. да обработва земята му, но не помни да е получавал изрично пълномощно за оттегляне на първото пълномощно. Показанията на св. П. за използването на пълномощното от 21.04.2008 г. се установяват и от показанията на св. С.Ш. – * в ОС „Земеделение” гр. Белене, който също заявява, че пълномощното е било представено в службата на 12.09.2008 г. от св. Г.П. заедно с декларация за ползване на земеделски земи и договорите за наем на земеделски земи във връзка с дейността им.

          От показанията на св. Н.Г. – *** се установява, че същата при извършване на нотариалните заверки проверява самоличността на лицето с представен й документ за самоличност, като при нея не оставя сканирани или ксерокопия на документите за самоличност. Свидетелката заявява, че е категорична, че пред нея се е явило лице, което й е показало лична ката и тя е сверила данните, както и че явилото се лице си е приличало със снимката в личната карта. Подробно си спомня случая с оттеглянето на пълномощното, тъй като в 16 годишната си практика има по-малко от 10 такива. Заявява също така, че освен, че лицето се подписва пред нея, то изписва в нейно присъствие и трите си имена под подписа. Категорична е, че е проверила документа за самоличност на лицето и то в нейно присъствие се е подписало и е написало трите имена.

          По делото е назначена графологична експертиза, от която по един несъмнен и категоричен начин се установява, че подписите и ръкописно изписаното име М.Д.Д.  върху пълномощно  за оттегляне на пълномощно с рег. № 5631/2012 г. акт № 18 т.2 нотариално заверено с подпис и печат на нотариус Н.Г. – *** са  изпълнени от лицето М.Б.Д..

          Видно от доказателствата по досъдебното производство е, че действително М.Б.Д. е съставил неистински частен документ – пълномощното заверено на 23.10.2012 г. от Н.Г. – ***, но по делото не са събрани каквито и да било доказателства които да установяват, че същия е употребил това пълномощно. Престъплението по чл. 309 ал.1 от НК е двуактно престъпление. За да бъде извършено деяние по този текст следва да са налице два акта – първо съставянето на неистински частен документ и второ – неговата употреба от дееца. В настоящото производство както бе посочено малко по-горе няма каквито и да било доказателства установяващи М.Д. да е употребил съставения от самия него неистински частен документ.

          От събраните по делото доказателства се установява, че М.Д. е съставил и употребил друг частен документ – пълномощно от 21.04.2008 г. с вписан като упълномощител М.Д., но този документ  е съставен на 21.04.2008 г. и е употребен /представен на земеделския производител св. Г.П./ на 12.09.2008 г.  Съставянето и употребата на това пълномощно съставлява престъпление по смисъла на чл. 309 ал.1 от НК – за което законодателя е предвидил наказание „лишаване от свобода до 2 години”. При това положение, съдът приема, че правилно прокуратурата е съобразила разпоредбата на чл. 81 ал.3 във връзка с чл. 80 ал.1 т.4 от НК и е приела, че е изтекла абсолютната давност за наказателното му преследване.

          Предвид изложеното, съдът приема, че разследването е извършено пълно и всестранно, разпитани са всички известни в производството лица в качеството на свидетели и правилно и законосъобразно, след съобразяване на всички доказателства по делото, представителят на районна прокуратура Левски е прекратил наказателното  производство.

          По изложените съображения съдът счита, че постановлението за

прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 370/2015 г. по описа на РУ на МВР Свищов, преписка № 690/2015 г. по описа на РП Свищов /образувано с постановление на РП Свищов срещу М.Б.д. за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК/ и ЗМ 28/2016 г. по описа на РУ на МВР Белене, прокурорска преписка № 110/2016 г. по описа на РП Левски водено срещу „неизвестен извършител” за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК следва да бъде потвърдено.

          На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          На основание чл.243, ал.5, т.1 от НПК ПОТВЪРЖДАВА постановлението за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 370/2015 г. по описа на РУ на МВР Свищов, преписка № 690/2015 г. по описа на РП Свищов /образувано с постановление на РП Свищов срещу М.Б.д. за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК/ и ЗМ 28/2016 г. по описа на РУ на МВР Белене, прокурорска преписка № 110/2016 г. по описа на РП Левски водено срещу „неизвестен извършител” за престъпление по чл. 309 ал.1 от НК.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда подлежи на жалба и протест пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 7-дневен срок от съобщението до жалбоподателя, РП Левски и М.Б.Д., че е изготвено.

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: