П Р О Т О К О Л

 

гр.Левски, 16.08.2016 г.

 

Районен съд гр.Левски, първи граждански състав, в публично съдебно заседание на шестнадесети август две хиляди и шестнадесета година в състав:

              Председател: Наташа Панчева

                                                Съдебни заседатели: С.П.

                                                                                        Н.Д.

 

при участието на секретаря И.П. прокурора Чавдар Мънев сложи за разглеждане н.о.х. дело № 193 по описа за 2016 год., докладвано от съдия Панчева.

          На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Х.С. – неосигурен от ОЗ „Охрана на съдебната власт” – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ И.С. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ В.И. – редовно призован – не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ Т.Т. – редовно призован – лично.

СВИДЕТЕЛЯТ А.А. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ А.А. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ Т.Ц. – редовно призована – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ Н.П. – редовно призован – не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ Д.П. – редовно призован – не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ В.С. – редовно призован – явява се лично.

СВИДЕТЕЛЯТ П.П. – редовно призован – явява се лично.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Н.К. – редовно призована – явява се лично.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ И.П. – редовно призована – явява се лично.

ЯВЯВА СЕ адвокат М.С. защитник на подсъдимия.

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, моля да се даде ход на делото.

АДВОКАТ С. – Няма пречки да бъде даден ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

          Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в дн.с.з.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО         

 

          СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Х.С.С. – л.к.№*** от *** – роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно-специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи, нови искания по доказателствата нямам. постигнали сме споразумение с подсъдимия и неговият защитник.

АДВОКАТ С. – Не правим отводи, с оглед процесуална бързина между подсъдимият и РП Левски е постигнато съгласие поради което Ви моля да освободите свидетелите и вещите лица, като ни дадете след откриване на съд следствие да изложим самото споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение.

 

          С оглед изразеното съгласие за сключване на споразумение с РП-Левски съдът намира, че следва да освободи свидетелите и вещите лица, като на вещите лица следва да се заплатят пътни разноски в размер на 15,20 лева и 80,00 лева за явяване в дн.с.з. по сметка на ОД на МВР гр.Плевен.

          Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ОСВОБОЖДАВА свидетелите и вещите лица.

          НА ВЕЩИТЕ ЛИЦА Н.К. и И.П. следва да се изплатят пътни разноски в размер на 15,20 лева, както и 80 лева за явяването им в двете съдебни заседания, които следва да се преведат по сметка на ОД на МВР гр.Плевен.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

          ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ започна с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

          ДАВА възможност на страните да сключат споразумение.

 

АДВОКАТ С. – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. № 193/2016 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-80/2016 г. по описа на РУМВР гр.Левски, пр.пр. № 389/2016 г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, и защитникът му адвокат М.С. от *** в следния смисъл:

Подсъдимият Х.С.С., ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че 1. за времето от 27.03.2016 г. до 28.04.2016 г., включително, в ***, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, държал високорискови наркотични вещества, на обща стойност 256,35 лева (двеста петдесет и шест лева и тридесет и пет ст.), както следва:

- на 27.03.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 0,702 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 8,7% на стойност 4,21 лева (четири лева и двадесет и една стотинки);

- на 27.03.2016 г. в частен дом, находящ се на *** държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 23,097 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 5,3% на стойност 138,58 лева (сто тридесет и осем лева и петдесет и осем стотинки) и наркотично вещество MDMA (метил диацетил метамфетамин) с тегло 4,384 грама на стойност 109,60 лева (сто и девет лева и шестдесет стотинки);

- на 28.04.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** паркиран в отбивка на третокласен път ІІІ-303 между с.Аспарухово и с.Малчика, държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 0,660 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 3,6% на стойност 3,96 лева (три лева и деветдесет и шест стотинки), които представляват вещества включени в Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Налице е извършено деяние. Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия Х.С.С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

За извършеното престъпление по 354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК на подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, се налага наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК, на основание чл.55, ал.3 от НК не налага наред с наказанието лишаване от свобода наказанието глоба.

 

2. На 28.04.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** паркиран в отбивка на третокласен път ІІІ-303 между с.Аспарухово и с.Малчика, без надлежно разрешение държал 13 бр. самоделно изработени патрони с монтирани в дулцето на гилзата сачми (нестандартен боеприпас) кал. 9 мм. и представляващи боеприпаси за огнестрелно оръжие по смисъла на чл.7, ал.3 от ЗОБВВПИ.

Налице е извършено деяние. Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.339, ал.1 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия Х.С.С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

 За извършеното престъпление по чл.339, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК на подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, се налага наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

Да се определи на основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия Х.С.С. едно общо наказание най-тежкото от тях, а именно: ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

На подсъдимият Х.С.С. да се възложат разноските в размер на 343,26 лева (триста четиридесет и три лева и двадесет и шест стотинки).

 На основание чл.53, ал.1 от НК веществените доказателства описани в справка №3 да се отнемат в полза на държавата, а веществените доказателства опаковки към ХЕ №Н-92 намиращи се на съхранение при домакина на РУ на МВР Левски, опаковки с полиетиленов плик обозначен с №2, надписан и запечатан със силиконов печат „105-РДВР Плевен” и 27 бр. патрони с никелирана гилза, без надпис, със зелен връх, 10 бр. патрони с никелирана гилза, без надпис, със сачми, 3 бр. патрони с никелова гилза, без надпис, с поставен на върха сив метал, намиращи се в служба КОС при РУ на МВР Левски да се отнемат в полза на държавата и унищожат.

 

ПРОКУРОРЪТ – Съгласни сме с така предложеното споразумение от адвокат С.. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и Ви моля да го одобрите. Моля да възложите разноските от досъдебното производство и тези от съдебната фаза на подсъдимия Х.С.С., които след внасянето да се разпределят 326,06 лева за ОД на МВР гр.Плевен, а на експертите да се преведат сумите за пътни разноски в размер на 12 лева за предходното заседание и 15,20 лева за днешното заседание.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:                     ЗАЩИТНИК:                      ПОДСЪДИМ:

(Ч.Мънев)                         (адв.С.)                               (Х. С.)

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

АДВОКАТ С. – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

          Съдът намира, че така постигнатото споразумение между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА  в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. № 193/2016г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-80/2016 г. по описа на РУМВР гр.Левски, пр.пр. № 389/2016 г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, и защитникът му адвокат М.С. от *** в следния смисъл:

 

Подсъдимият Х.С.С., ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че 1. за времето от 27.03.2016 г. до 28.04.2016 г., включително, в ***, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, издадено от органите по чл.16 от ЗКНВП и в нарушение на разпоредбите на чл.30 от същия закон, държал високорискови наркотични вещества, на обща стойност 256,35 лева (двеста петдесет и шест лева и тридесет и пет ст.), както следва:

- на 27.03.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 0,702 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 8,7% на стойност 4,21 лева (четири лева и двадесет и една стотинки);

- на 27.03.2016 г. в частен дом, находящ се на *** държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 23,097 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 5,3% на стойност 138,58 лева (сто тридесет и осем лева и петдесет и осем стотинки) и наркотично вещество MDMA (метил диацетил метамфетамин) с тегло 4,384 грама на стойност 109,60 лева (сто и девет лева и шестдесет стотинки);

- на 28.04.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** паркиран в отбивка на третокласен път ІІІ-303 между с.Аспарухово и с.Малчика, държал наркотичен коноп (марихуана) с тегло 0,660 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол от 3,6% на стойност 3,96 лева (три лева и деветдесет и шест стотинки), които представляват вещества включени в Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Налице е извършено деяние. Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия Х.С.С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

За извършеното престъпление по 354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК на подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, се налага наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК, на основание чл.55, ал.3 от НК не налага наред с наказанието лишаване от свобода наказанието глоба.

 

2. На 28.04.2016 г. в лек автомобил „***” с рег.№*** паркиран в отбивка на третокласен път ІІІ-303 между с.Аспарухово и с.Малчика, без надлежно разрешение държал 13 бр. самоделно изработени патрони с монтирани в дулцето на гилзата сачми (нестандартен боеприпас) кал. 9 мм. и представляващи боеприпаси за огнестрелно оръжие по смисъла на чл.7, ал.3 от ЗОБВВПИ.

 

Налице е извършено деяние. Деянието съставлява престъпление по смисъла на чл.339, ал.1 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия Х.С.С.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

 За извършеното престъпление по чл.339, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК на подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, се налага наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

Да се определи на основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия Х.С.С. едно общо наказание най-тежкото от тях, а именно: ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

ВЪЗЛАГА на основание чл.189 от НПК подсъдимият Х.С.С. направените по делото разноски в размер на 343,26 лева (триста четиридесет и три лева и двадесет и шест стотинки), като сумата 326,06 лева след внасянето й от подсъдимия да се преведе по сметка на ОД на МВР гр.Плевен, а сумата от 27,20 лева следва да се преведе на вещите лица Н.К. и И.П..

 

ОТНЕМА в полза на държавата на основание чл.53, ал.1 от НК веществените доказателства описани в справка №3, а веществените доказателства опаковки към ХЕ №Н-92 намиращи се на съхранение при домакина на РУ на МВР Левски, опаковки с полиетиленов плик обозначен с №2, надписан и запечатан със силиконов печат „105-РДВР Плевен” и 27 бр. патрони с никелирана гилза, без надпис, със зелен връх, 10 бр. патрони с никелирана гилза, без надпис, със сачми, 3 бр. патрони с никелова гилза, без надпис, с поставен на върха сив метал, намиращи се в служба КОС при РУ на МВР Левски да се отнемат в полза на държавата и унищожат.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.23, ал.1 от НК на подсъдимия Х.С.С. едно общо наказание най-тежкото от тях, а именно: ТРИ МЕСЕЦА, което на основание чл.66 от НК да бъде отложено с ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК.

 

НЕ НАЛАГА на основание чл.55, ал.3 от НК на Х.С.С. предвиденото в чл.354а, ал.3, т.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК наказание ГЛОБА.

ВЪЗЛАГА на основание чл.67, ал.2 от НК възпитателните мерки по отношение на Х.С.С. през изпитателния срок на отложеното наказание „лишаване от свобода” на служител от РУ на МВР гр.Левски, отговарящ за района по местоживеене на Х.С.С..

 

 

ПРОКУРОР:                     ЗАЩИТНИК:                      ПОДСЪДИМ:

(Ч.Мънев)                         (адв.С.)                               (Х. С.)

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото споразумение, постигнато по н.о.х.д. № 193/2016 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №ЗМ-80/2016 г. по описа на РУМВР гр.Левски, пр.пр. № 389/2016 г. по описа на РП-Левски) между РП-Левски, подсъдимия Х.С.С., ЕГН **********, и защитникът му адвокат М.С. от ***.

          ОСЪЖДА на основание чл.189 от НПК подсъдимия Х.С.С., ЕГН ********** да заплати по сметка РС – Левски общо сумата от 343,26 лева за направени разноски.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. № 193/2016 г. по описа на РС-Левски.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

          Протоколът е написан в с.з., което приключи в 10.50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                2.