Мотиви по НОХД 349/2016 г.

          Срещу подсъдимия Р.А.О. е повдигнато и предявено обвинение, затова, че на 12.09.2016 г. в с. Петокладенци обл. Плевен управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Рено *” с рег. № * без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред, с наказателно постановление № 15-0940-000046/17.08.2015 г. на Началника на РУ – Пордим, влязло в законна сила на 09.10.2015 г. за същото деяние- престъпление по чл. 343в ал.2 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода в размер под минималното предвидено наказание за този вид престъпление.

          Процесуалният представител на подсъдимия моли съда да постанови присъда, като наложи наказание под минималното предвидено в закона за този вид престъпление – в размер около 9 месеца лишаване от свобода.

          Подсъдимият се явява в съдебно заседание, същият съжалява за стореното и е съгласен с предложеното от назначения му служебен защитник наказание.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Р.А.О. е роден на *** ***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

          На 12.09.2016 г. около 10.15 часа в с. Петокладенци при извършена полицейска проверка е установено, че подсъдимия управлява лек автомобил „Рено *” с рег. № * без свидетелство за управление на МПС. Била извършена проверка в информационния масив на МВР за това дали водача е правоспособен и било установено, че същия управлява автомобила в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние, тъй като по отношение на него има издадено НП № 15-0940-000046 от 17.08.2015 г.  Началника на РУ Пордим – влязло в законна сила на 09.10.2015 г.

          Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитания по делото свидетел, приложените към делото писмени даказателства.

          При това положение, съдът счита, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343в ал.2 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Деянието и дееца са с ниска степен на обществена опасност. Подсъдимият е осъждан, но е имал добро процесуално поведение по време на предварителното производство и съдействал за установяване на фактическата обстановка, има добро процесуално поведение и в съдебно заседание, съжалява и се разкайва за стореното. При това положение, съдът счита, че и най-лекото предвидено в закона наказание,  би се оказало несъразмерно тежко, поради което при определяне вида и размера на наказанието е определил наказание при условията на чл. 55 ал.1 т.1  от НК и му е определил наказание лишаване от свобода в размер на 9 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и кумулативно предвиденото в закона наказание глоба, като при определяне на размера на глобата отново съобразявайки всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и имотното състояние на подсъдимия и обстоятелството, че е безработен е определил размер на наказанието глоба под минималния предвиден в закона размер, а именно глоба в размер на 200 лв.

          По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: