РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _08.08._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _осми август_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_244_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Ю.Й.Б. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.354а, ал.5, във връзка с  ал.3, т.1 от НК за това, че на 09.06.2017 г., в гр.Л., област П., в лек автомобил ***** с рег. № *****, без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества, които съгласно Приложение към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите са в списъка на „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, както следва: метамфетамин с общо тегло 3,179 грама на стойност 79,47 лв., съгласно Приложение № 2 от Постановление на Министерски съвет № 23 от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието съставлява маловажен случай.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Ю.Й.Б. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, неженен, безработен,  неосъждан, ЕГН **********.

На 09.06.2017 г. Б. управлявал МПС и бил спрян за проверка от служители на РУМВР-Левски. При извършеното претърсване в автомобила, било намерено 1 брой синьо топче, с неправилна форма, обвито с латексова обвивка и при отваряне на същото, се установили 3 броя полиетиленови парчета, с бяло кристално вещество. Били иззети по надлежния ред, за което е съставен протокол, одобрен от съдия при РС-Левски и впоследствие в хода на разследването е назначена физико-химическа експертиза, от заключението на която се установява, че представеното за изследване бяло кристалообразно вещество, съдържа наркотично вещество, а именно метамфетамин с нето тегло 3,179 грама.

Метамфетаминът е наркотично вещество и подлежи на контрол, съгласно Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961 г., изменена с протокол от 1972 г., ратифицирана от Република България и същият е в списъка на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

От заключението на назначената по досъдебното производство експертиза се установява, че намереното количество метамфетамин от 3,179 грама е на стойност 79,47 лв.

Количеството и стойността на метамфетамина и чистото съдебно минало на обвиняемия дават основание да се приеме, че случаят е маловажен, поради което деянието следва да се квалифицира като престъпление по чл.354а, ал.5, във връзка с ал.3, т.1 от НК.

За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание глоба до хиляда лева.

Тъй като Ю.Й.Б. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Б. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

Следва приложените като веществени доказателства:

- 3,091 грама метамфетамин (количество, останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико-химическа експертиза) предадено с приемно-предавателен протокол от 19.06.2017 г. (л.436) на инспектор К.А. при ОД на МВР-Плевен, и на основание чл.91 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е предадено на агенция „Митници” – ЦМУ София (писмо л.42)

- 1 брой опаковки към ХЕ № Н-126/13.06.2017 г. на БНТЛ гр.Плевен към БП № 772/2017 г. на РП-Левски с подпис на извършил изследването И.П. и восъчен печат с № „105-РДВР-Плевен”, след влизане в сила на решението да се унищожат.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА
Ю.Й.Б.,
 роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, неженен, безработен,  неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.354а, ал.5, във връзка с  ал.3, т.1 от НК за това, че на 09.06.2017 г., в гр.Л., област П., в лек автомобил ***** с рег. № *****, без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества, които съгласно Приложение към чл.3, ал.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите са в списъка на „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, както следва: метамфетамин с общо тегло 3,179 грама на стойност 79,47 лв., съгласно Приложение № 2 от Постановление на Министерски съвет № 23 от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието съставлява маловажен случай и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства:

- 3,091 грама метамфетамин (количество, останало след извършване на експертно изследване за нуждите на назначената физико-химическа експертиза) предадено с приемно-предавателен протокол от 19.06.2017 г. (л.436) на инспектор К.А. при ОД на МВР-Плевен, и на основание чл.91 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е предадено на агенция „Митници” – ЦМУ София (писмо л.42)

- 1 брой опаковки към ХЕ № Н-126/13.06.2017 г. на БНТЛ гр.Плевен към БП № 772/2017 г. на РП-Левски с подпис на извършил изследването И.П. и восъчен печат с № „105-РДВР-Плевен”

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, посочени по-горе, след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.

ОСЪЖДА Ю.Й.Б., със сочена по-горе самоличност, да заплати направените деловодни разноски по сметка на ОД „Полиция” гр.Плевен в размер на 74,45 лв. за физико-химическа експертиза. 

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: