ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   13.09._ 2017 г.

Районен съд гр.Левски в публично съдебно заседание на _тринадесети септември_ 2017 г. в състав:

 

   Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

        Съдебни заседатели: С.Т.                                                                            М.М.

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­_Мая Тончева  сложи за разглеждане _н.о.х.д. _328  по описа  за _2017_ год., докладвано от съдия _Атанасова_

На именното повикване в _10.00_ часа се явиха:

 

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Мая Тончева.

ПОДСЪДИМИЯТ С.М.И. – редовно призован – явява се лично и с адвокат А.А. от Плевенска АК с пълномощно към делото..

ЯВЯВА СЕ пострадалата Р.М., заедно с адв.Рачева с пълномощно към молбата за конституиране като граждански ищец и частен обвинител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ А. – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ – Да се даде ход на делото.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

         СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

С.М.И. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, българин, български гражданин, разведен, със средно специално образование, не работи, осъждан, ЕГН **********.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Получил съм препис от обвинителния акт и от разпореждането за предаване на съд, разбирам обвинението.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правим отводи. Искания по доказателствата нямаме. Постигнали сме споразумение с подсъдимия и неговия  защитник, което молим да изложим пред Вас и същото бъде одобрено. Намираме, че не противоречи на закона и морала.

АДВОКАТ А. – Не правим отводи, съгласни сме да сключим споразумение с РП-Левски.

ПОДСЪДИМИЯТ – Не правя отводи. Съгласен съм да сключим споразумение.

АДВ.РАЧЕВА – От името на доверителката си оттеглям молбата за конституиране на пострадалата в качеството на граждански ищец и частен обвинител в производството.

На същата е заплатена сумата от 1750 лв., която представлява обезщетение за неимуществени вреди, както и сумата от 250 лв., която представлява направени деловодни разноски.

Поради извършеното плащане се отказваме от гражданския иск за разликата над сумата от 1750 лв. до 3000 лв., както и за лихва върху тези суми за неимуществени вреди.

Р.М. – Съгласна съм с казаното от адв. Рачева.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ започна с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

 

         ДАВА възможност на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д. № 328/2017 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-99/2017 г. по описа на РУ-Левски, сл.д.№479/2017г. по описа на ОСлО при ОП – Плевен, пр.пр. № 479/2017г. по описа на РП-Левски,) между РП-Левски, подсъдимия С.М.И., ЕГН **********, и защитника му адвокат А.А. от ПАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият С.М.И. ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че на 03.04.2017г., в гр.Левски, обл.Плевен, в къща на ул.”Малчика” №85, се опитал да отнеме чужди движими вещи – сумата от 40 лв. от владението на Р.П.М. ***, с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и заплаха.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия С.М.И.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по чл.198, ал.1, пр.1 и 2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК

За извършеното престъпление на подсъдимия С.М.И., ЕГН ********** се налага наказание НА ОСНОВАНИЕ чл.198, ал.1, пр.1 и 2, във вр. с чл.18, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК,  а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ПЕТ МЕСЕЦА, при първоначален ОБЩ режим.

 

На основание чл.59, ал.1 от НК ПРИСПАДА времето през което С.М.И. е бил задържан под стража, считано от 08.06.2017г. (задържане под стража до 72 часа с постановление на РП – Левски от 08.06.2017г.) и времето през което С.М.И. е бил задържан под стража с взета мярка за неотклонение „задържане под стража” с определение №105/09.06.2017г. на РС – Левски.

Вещественото доказателство: 1 бр. нож със сребрист цвят и метална дръжка – предната част на острието 35 см. запечатан в хартиен плик етикиран с надпис „вещественото доказателство, обект №1/04.04.2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, собственост на Р.М. след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика.

Вещественото доказателство: сравнителен материал от С.М.И. – запечатан в найлонов плик етикиран с надпис „обект № РG 129-1/2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: сравнителен материал от Р.П.М. – запечатан в найлонов плик етикиран с надпис „обект № РG 129-2/2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: 1 чифт обувки, тип мокасини №41, собственост на С.М.И., оставени в хартиен чувал с надпис „Мелко” запечатан с тел бод и разкъсани етикети, находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика С.М.И..

Вещественото доказателство: 1 бр. плот от врата от ПВЦ дограма, иззет при извършен оглед на местопроизшествие на 03.04.2017г., собственост на Р.П.М., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика Р.П.М..

Веществените доказателства етикирани с надпис №2 опаковки към химическа експертиза №Н-77/07.04.2017г. и 2 бр. лъжички, запечатани в найлонов плик, находящи се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожат.

Вещественото доказателство: запечатан бял хартиен плик, етикиран с надпис – от оглед на местопроизшествие, извършен на 03.04.2017г. – иззети петна от червена кафява течност, находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: запечатан с тел бод хартиен чувал етикиран – обект №2, веществени доказателства – горнище на анцуг, иззет при претърсване на 04.04.2017г. в гр.Левски от дом на ул.”***, собственост на Г.В. находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен - да се върне на собственика след влизане в сила на споразумението.

Вещественото доказателство: запечатан с тел бод хартиен чувал етикиран – обект №1, веществени доказателства – долнище на анцуг, иззет при претърсване на 04.04.2017г. в гр.Левски от дом на ул.”***, собственост на Г. В. находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен - да се върне на собственика след влизане в сила на споразумението.

Вещественото доказателство: 1 бр. тъмно синьо на цвят дънково яке, предадено с протокол за доброволно предаване от С.М.И., приложено към настоящото дело с предавателно – приемателен протокол от 15.08.2017г. след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика

 

Направените деловодни разноски в размер на 3148.05 лв. се възлагат за заплащане на подсъдимия, от които 3108.05 лв. направени на досъдебното производство и 40 лв. по сметка на РС – Левски.

 

АДВОКАТ А. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и Ви моля да го одобрите.

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

        

ПРОКУРОР:                    ЗАЩИТНИК:                ПОДСЪДИМ:

(М.Тончева)                     (адв.А.)              (С.И.)

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

АДВОКАТ А. – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото споразумение между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д. № 328/2017 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-99/2017 г. по описа на РУ-Левски, сл.д.№479/2017г. по описа на ОСлО при ОП – Плевен, пр.пр. № 479/2017г. по описа на РП-Левски,) между РП-Левски, подсъдимия С.М.И., ЕГН **********, и защитника му адвокат А.А. от ПАК в следния смисъл:

 

Подсъдимият С.М.И. ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че на 03.04.2017г., в гр.Левски, обл.Плевен, в къща на ул.”Малчика” №85, се опитал да отнеме чужди движими вещи – сумата от 40 лв. от владението на Р.П.М. ***, с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и заплаха.

 

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия С.М.И.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Деянието съставлява престъпление по чл.198, ал.1, пр.1 и 2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК

За извършеното престъпление на подсъдимия С.М.И., ЕГН ********** се налага наказание НА ОСНОВАНИЕ чл.198, ал.1, пр.1 и 2, във вр. с чл.18, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК,  а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА И ПЕТ МЕСЕЦА, при първоначален ОБЩ режим.

 

На основание чл.59, ал.1 от НК ПРИСПАДА времето през което С.М.И. е бил задържан под стража, считано от 08.06.2017г. (задържане под стража до 72 часа с постановление на РП – Левски от 08.06.2017г.) и времето през което С.М.И. е бил задържан под стража с взета мярка за неотклонение „задържане под стража” с определение №105/09.06.2017г. на РС – Левски.

Вещественото доказателство: 1 бр. нож със сребрист цвят и метална дръжка – предната част на острието 35 см. запечатан в хартиен плик етикиран с надпис „вещественото доказателство, обект №1/04.04.2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, собственост на Р.М. след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика.

Вещественото доказателство: сравнителен материал от С.М.И. – запечатан в найлонов плик етикиран с надпис „обект № РG 129-1/2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: сравнителен материал от Р.П.М. – запечатан в найлонов плик етикиран с надпис „обект № РG 129-2/2017г., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: 1 чифт обувки, тип мокасини №41, собственост на С.М.И., оставени в хартиен чувал с надпис „Мелко” запечатан с тел бод и разкъсани етикети, находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика С.М.И..

Вещественото доказателство: 1 бр. плот от врата от ПВЦ дограма, иззет при извършен оглед на местопроизшествие на 03.04.2017г., собственост на Р.П.М., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика Р.П.М..

Веществените доказателства етикирани с надпис №2 опаковки към химическа експертиза №Н-77/07.04.2017г. и 2 бр. лъжички, запечатани в найлонов плик, находящи се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожат.

Вещественото доказателство: запечатан бял хартиен плик, етикиран с надпис – от оглед на местопроизшествие, извършен на 03.04.2017г. – иззети петна от червена кафява течност, находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен, след влизане в сила на споразумението да се унищожи.

Вещественото доказателство: запечатан с тел бод хартиен чувал етикиран – обект №2, веществени доказателства – горнище на анцуг, иззет при претърсване на 04.04.2017г. в гр.Левски от дом на ул.”***, собственост на Г. В., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен - да се върне на собственика след влизане в сила на споразумението.

Вещественото доказателство: запечатан с тел бод хартиен чувал етикиран – обект №1, веществени доказателства – долнище на анцуг, иззет при претърсване на 04.04.2017г. в гр.Левски от дом на ул.”***11, собственост на Г. В., находящо се на съхранение при домакина на ОСО – ОП – Плевен - да се върне на собственика след влизане в сила на споразумението.

Вещественото доказателство: 1 бр. тъмно синьо на цвят дънково яке, предадено с протокол за доброволно предаване от С.М.И., приложено към настоящото дело с предавателно – приемателен протокол от 15.08.2017г. след влизане в сила на споразумението да се върне на собственика

 

Направените деловодни разноски в размер на 3148.05 лв. се възлагат за заплащане на подсъдимия, от които 3108.05 лв. направени на досъдебното производство и 40 лв. по сметка на РС – Левски.

 

        

ПРОКУРОР:                    ЗАЩИТНИК:                ПОДСЪДИМ:

(М.Тончева)                     (адв.А.)              (С.И.)

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото споразумение, постигнато по н.о.х.д. № 328/2017 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-99/2017 г. по описа на РУ-Левски, сл.д.№479/2017г. по описа на ОСлО при ОП – Плевен, пр.пр. № 479/2017г. по описа на РП-Левски,) между РП-Левски, подсъдимия С.М.И., ЕГН **********, и защитника му адвокат А.А. от ПАК

         На основание чл.68, ал.1 от НК С.М.И., ЕГН ********** ДА ИЗТЪРПИ при първоначален ОБЩ РЕЖИМ и наложеното му общо наказание от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с Присъда №8/14.02.2017г. на РС – Левски по н.о.х.д. №2/2017г., влязла в законна сила на 01.03.2017г. в изпитателния срок на което наказание е извършено престъплението, за което бе одобрено споразумение по настоящото дело.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д. № 328/2017 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство № ЗМ-99/2017 г. по описа на РУ-Левски, сл.д.№479/2017г. по описа на ОСлО при ОП – Плевен, пр.пр. № 479/2017г. по описа на РП-Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда с което е одобрено постигнатото между страните споразумение е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда с което е приведено наложеното наказание по н.о.х.д. №2/2017г. по описа на РС – Левски подлежи на обжалване и протестиране пред ПлОС в 15 – дневен срок от днес.

 

         Протоколът е написан в с.з., което приключи в 11.15 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                                                                       2.