Мотиви към решение №74/20.07.2017г., постановено по а.н.д. №226/2017г. по описа на РС гр. Левски.

 

В РС гр. Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение Г.И.П., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, и с настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********, затова, че на 17.06.2017г., около 19.20 часа, в гр. Левски, обл. Плевен, по ул.”Никола Вапцаров”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП №16-0293-000396/ 09.11.2016г. на Началник РУ на МВР – Левски, влязло в законна сила на 28.02.2017г. за управление на МПС, без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „***”, с рег. № *** без съответно свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Обвиняемият П. се явява в с. з., признава вината си, дава обяснения.

Представителят на РП – Левски поддържа внесеното предложение по реда на чл. 78а от НК. Счита, че в хода на проведеното незабавно производство са събрани достатъчно доказателства, очертаващи в пълен обем обективната и субективна страна на извършеното престъпление, както и че е безспорно установено авторството на деянието, мястото и начина на извършването му.  Пледира съдът да приложи разпоредбата на чл. 78а от НК по отношение на обвиняемия.

Обвиняемият П. пледира за минимален размер на глобата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият П. не притежава СУМПС.

С наказателно постановление №16-0293-000396/09.11.2016 г. на началник РУ-Левски, влязло в законна сила на 28.02.2017г., обвиняемият П. бил наказан по административен ред, за това, че на 17.10.2016 г. управлявал МПС - лек автомобил „***” с рег. №***, без да притежава свидетелство за управление на МПС – неправоспособен, съставляващо нарушение по чл. 177, ал.1, т.2 пр.1 от ЗДвП.

Наказателното постановление е влязло в сила на 28.02.2017г.

На 17.06.2017 г. служители на  РУ – Левски П. П.и С. К. изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Около 19.20ч. забелязани приближаващ се към тях лек автомобил „***” с рег. №***, който спрял на около 30 метра от тях. От автомобила слезли водачът и лицето, возещо се на дясната седалка в автомобила. Отворили капака на автомобила и след малко отново се качили, като водачът който управлявал преди това автомобила се качил вдясно, а возещият се до него на предната седалка седнал на мястото на водача и подкарал автомобила. Полицейските служители забелязала смяната на водачите и спрели автомобила за проверка.

При извършената проверка била установена самоличността на водача управлявал автомобила – Ю. Р. Ю., който при поискване на документи представил СУМПС. Лицето, което управлявало автомобила представило само лична карта. Установена била самоличността му – обвиняемият Г.И.П., който заявил, че не притежава СУМПС. При извършена служебна проверка също било установено, че лицето е неправоспособен водач.

 За констатираните нарушения на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по незабавно производство ЗМ – 189/2017г. по описа на РУ - Левски, пр.пр. №815/2017г. по описа на РП - Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН бл. №095837, НП №16-0293-000396/09.11.2016г. на Началник РУ – Левски, влязло в законна сила на 28.02.2017г, справка за нарушител.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

Доказано е по несъмнен начин, че обвиняемият е неправоспособен водач, че обвиняемият П. е управлявал моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление. Деянието е осъществено в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По отношение на обвиняемия е издадено наказателно постановление, с което му е наложено административно наказание за това, че управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият Г.И.П. не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. За извършеното от обвиняемия П. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице кумулативно  предвидените в разпоредбата на чл. 78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия П..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия Г.И.п., съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното, като съобрази и разпоредбата на чл. 78а от НК, съдът освобождава обвиняемия от наказателна отговорност, като му налага административно наказание. Съдът счита, че по отношение на обвиняемия П. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв., което ще изпълни целите на административното наказание.

          С оглед на горното съдът освобождава от наказателна отговорност обвиняемия Г.И.П. и му налага административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 1000лв.

          Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: