Мотиви към присъда №38/31.78.2017 г., постановена по НОХД №235 по описа за 2017 г. на Районен съд-гр.Левски

 

Срещу подсъдимия С.Д.Н., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, понастоящем в Затвора – Белене, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, ЕГН ********** е повдигнато обвинение за това, че на 03.10.2016г. в Затвора гр.Белене, от сграда, находяща се в Кравекомплекс, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: сумата от 70 лв. от владението на различни собственици, както следва: сумата от 50 лв. от владението на собственика Г.И.Н. и сумата от 20 лв. от владението на собственика Г.К.М. – трактористи към ДПФЗД при Затвора – Белене, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои- основание чл.196, ал.1, т.1, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК

По искане на подсъдимия и назначеният му служебен защитник, делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – чл.370 и следващите от НПК, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Подсъдимият С.Д.Н. по време на предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие поддържа изцяло внесения обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу подсъдимия Н..

Счита, че в хода на проведеното разследване събрани категорични доказателства относно времето, мястото, начина на извършената кражба и нейният автор.

Пледира съдът да постанови присъда, с която за признае подсъдимия за виновен и му наложи наказание лишаване от свобода в размел към предвидения законов минимум на това криминално деяние.

Подсъдимият С. Д.Н. лично, и чрез служебния си защитник адв. А., моли съда да му наложи наказание за извършеното престъпление лишаване от свобода в минималния размер, предвиден в закона.

Съдът, като съобрази, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК, както и обстоятелството, че с протоколно определение съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва направеното самопризнание от подсъдимия, без да се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

          С.Д.Н., роден на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, понастоящем в Затвора – Белене, български гражданин, с начално образование, неженен, осъждан, ЕГН **********.

Подсъдимият С.Н. изтърпява наказание лишаване от свобода в затвора Белене. От месец август 2016 г. започнал работа на трети обект – кравекомплекса, като задълженията му се изразявали в полагане на грижи за животните.

На 03.10.2016 г. свидетелите Г.Н. и Г.М. – трактористи при Затвора – Белене сутринта отишли на работа, преоблекли се с работното си облекло, като дрехите си оставили на закачалката в стаята, предназначена за преобличане. Свидетелят Н. оставил в джоба на панталона си портфейла, в който били личните му документи и една банкнота от 50 лв. Свидетелят Г.М. също имал в джоба на панталона си пари. След като се преоблекли свидетелите напуснали стаята.

 Подсъдимият използвал момента, че в стаята за преобличане няма никой и влязъл вътре. Видял дрехите на закачалка, бръкнал в джоба на единия панталон и там било портмонето на св.Н.. От него взел банкнота от 50 лв. и върнал портфейла обратно в джоба. След това бръкнал в джоба на панталона на свидетеля М. и от там извадил няколко банкноти. Взел една банкнота от 20 лв.

След приключване на работния ден двамата свидетели се върнали в стаята и се преоблекли. Свидетелят Н. посетил магазин, за да напазарува и установил, че банкнотата от 50 лв. липсва. Обадил се на св.М. и му съобщил за липсата на пари, като последният също бил установил липса на 20 лв. от неговия джоб. За установената липса свидетелите съобщили на ръководител кравекомплекса А. Т.. При прегледа на записите от видеокамерите се установило, че двама от лишените от свобода са влизали в стаята за преобличане, като единият от тях е бил С.Н..

При разпит подсъдимият признал да извършената кражбана сумата от 70 лв.

На 10.10.2016г. при извършен личен обиск и претърсване на л.св. С.Н. била намерена и иззета една банкнота от 50 лв. С протокол за доброволно предаване от 03.02.2017г. Е.И. – счетоводител в затвора предала на разследващ полицай 1 бр. банкнота от 50 лв., която била върната на собственика срещу разписка и без претенции от негова страна.

Обвиняемият, разпитан в това си качество признава вината си, като дава обяснение по повдигнатото му обвинение.

Заявил, че банкнота от 20 лв. отнета от владението на собственика М. скъсал, поради което не бил предал.

Изложената фактическа обстановка и направеното от подсъдимия Н. самопризнание се подкрепят изцяло от събраните на досъдебното производство доказателства, а именно - че на 03.10.2016г. в Затвора гр.Белене, от сграда, находяща се в Кравекомплекс, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи: сумата от 70 лв. от владението на различни собственици, както следва: сумата от 50 лв. от владението на собственика Г.И.Н. и сумата от 20 лв. от владението на собственика Г.К.М. – трактористи към ДПФЗД при Затвора – Белене, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява и от показанията на разпитаните на досъдебното производство свидетели,  които си кореспондират напълно, както по-между си, така и на данните от извършените процесуално – следствени действия, за които са съставени съответните протоколи.

С деянието си подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление основание чл.196, ал.1, т.1, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК.

Подсъдимият Н. е извършил деянието при условията на опасен рецидив, което се установява от приложената справка за съдимост.

          Подсъдимият Н. е извършил престъплението виновно, при форма на вината пряк умисъл. Същият е отнел от владението на собствениците движими вещи, без тяхно съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои. Подсъдимият е установил фактическа власт върху движимите вещи, като е прекъснал владението на собствениците върху тях.

Подсъдимият Н. следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК. При определяне на наказанието съдът счита, че същото следва да се определи при условията на чл.55, ал.1, т.1, във вр. с чл.58а от НК.

Като смекчаващи вината и отговорността на подсъдимия следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, признанието на вината, изразеното разкаяние, както и че част от откраднатите вещи са върнати на собственика им.

Предвид изложеното съдът счита, че са налице едновременно условията по ал.1 – 3 на чл. 58а от НК и условията на чл. 55 от НК, поради което съдът следва да приложи разпоредбата на чл. 55, който е по – благоприятен за дееца.

На основание изложеното съдът е определил на Н. наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, при условията на чл.58а, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК при първоначален строг режим.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

         

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: