МОТИВИ към решение №81/04.08.2017 г., постановено по а.н.д. № 317/2017г. по описа на РС - Левски

        

                  

В Районен съд гр.Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против Д.Д.Я. – роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със завършен пети клас, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за това, че на 03.08.2017г., в с.Обнова, обл.Плевен, в снек - бар „***” в 22.00 часа е нарушил обществения ред, като извършил непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място, пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, скарване, както и налитане на бой на З. Ц. Л., като е нарушил обществения ред, като деянието поради своята по – ниска степен на обществена опасност, не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

В съдебно заседание нарушителят признава фактите от обстоятелствената част на процесния акт и се признава за виновен в извършването на описаната проява.

РП – Левски уведомени, не изпращат представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите, приложени към преписката, приема за установено следното:

На 03.08.2017 г. в РУ - Левски е подаден сигнал от М. Н. Р., в качеството на собственик на комплекс „***” в с.***, обл.Плевен, че е получил обаждане от З. по телефона.

След като пристигнал в заведението, му било обяснено, че Д. употребил ругатни, псувни и други неприлични изрази на публично място, като нарушителят отправил заплахи и към собственика на заведението и е проявил оскърбително отношение към гражданите, Същият налетял и на бой на З. Ц. Л., с което е държане е нарушил обществения ред.

 Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от представената преписка и обясненията на нарушителя.

В хода на съдебното следствие нарушителят признава вината си и съжалява за извършеното.

Съдът кредитира с доверие приобщените в административно наказателния процес писмени доказателства.

Не е налице противоречие в сведенията, дадени от З. Ю.М., Х. Ц. Л., Е.А. М. и М. Р. по приобщената преписка, приложена към съставения акт по УБДХ.

С оглед на събраните по делото писмени доказателства съдът приема, че с поведението си Я. е нарушил обществения ред, като извършил в непристойна проява, оскърбително отношение и държание към гражданите. При така установената фактическа обстановка съдът намира, че извършеното от нарушителя от обективна страна представлява дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал.2 УБДХ.  

При това положение съдът приема, че с описаното деяние Я. е нарушил обществения ред, но деянието е с по – ниска степен на обществена опасност, поради което не осъществява белезите на престъпление по чл. 325 от НК.

         С оглед на изложеното съдът намира, че е установено по несъмнен и безспорен начин, че нарушителят е извършил деянието по смисъла на чл. 1, ал.2 от УБДХ.

При индивидуализиране на наказанието съдът взе предвид изразеното отношение от страна на нарушителя, обществената опасност на деянието и дееца.  

Предвид изложеното съдът счита, че по отношение на нарушителя целите на наказанието биха се изпълнили с налагане на предвиденото в УБДХ наказание глоба.

Като съобрази изложеното съдът счита, че на Д.Д.Я. за извършената проява следва да бъде наложено наказание „глоба” в размер на двеста и петдесет лева.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: