Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 10.05.2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд – Левски, ІV състав, в публичното съдебно заседание на десети април 2018 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:       

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д. №74 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд - Левски е постъпила жалба от Н.Н.К., ЕГН **********, с адрес: ***, против наказателно постановление №241/28.02.2018 г. на директора на ***.

          Жалбоподателят оспорва издаденото наказателно постановление. Счита същото за неправилно и незаконосъобразно, както и че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон.

Твърди, че на 17.01.2018 г. отишла с мъжа си до р.О. да му прави компания. Тръгнали да съберат сухи съчки да имат за разпалки. Видели в коритото на реката паднало дърво, което било натоварено в каруцата. По пътя срещнали служители от горското, които ги накарали да се подпишат на някакви празни листи. Взели машината за рязане на дърва, като не им дали никакви документи. Получила впоследствие наказателното постановление, в което изложеното не отговаряло на истината.  

Не ставало ясно защо и в двете наказателни постановления е определено да заплати паричната равностойност на липсващите вещи. Моли съда да постанови решение, с което да отмени като неправилно незаконосъобразно, или алтернативно да постанови решение, с което да измени наказателното постановление, като намали наложеното наказание.

Ответната страна по жалбата не се представлява и не взема становище по същата.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение от 17.01.2018 г. срещу жалбоподателката за това, че на същата дата товари в конска каруца 1 пр. куб.м. черничеви дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с КГМ. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 213, ал.1, т.1 от ЗГ.

Въз основа на така съставения акт, административнонаказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.266, ал.1, предл.3 наложил на К. административно наказание глоба в размер на 100 лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.3, т.1 от ЗГ.

С наказателното постановление е постановено жалбоподателят да заплати паричната равностойност на липсващите вещи, предмет на нарушението: 1 пространствен куб. м. черничеви дърва за огрев в размер на 24,36 лв. в приход на Изпълнителна агенция по горите на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ.

Разпитаните в качеството на свидетели служители в *** в показанията си сочат, че в изпълнение на служебните си задължения са извършвали обход в землището на с. А., когато са чули шум от моторна резачка и установили едно лице да разкройва с моторен трион, а друго лице - жалбоподателката да помага при товаренето. Навлизайки в отдела срещнали двете лица с каруца. Поискали документи за извършената от тях дейност. Такива не били представени.

Разписка за отговорно пазене подписал мъжът, тъй като нямали възможност да откарат дървесината в П.. Категорични са, че мястото на нарушението попада в държавна горска територия.

Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, които са без родство, в този смисъл са незаинтересовани от изхода на делото, изпълнявали са служебните си задължения, дават добросъвестно показанията си, които са непротиворечиви, последователни и логични.

В качеството на свидетел е разпитан М. Д., с когото жалбоподателката се намира във фактическо съжителство. Показанията му не оборват показанията на свидетелите – служители на ДГС и не подкрепят твърденията й в жалбата, че са ги накарали да се подпишат „на някакви празни листи”.

Приложено е и постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 02.02.2018 г. Прокурорът е приел, че са налице предпоставките на чл. 9, ал.2 от НК.

АУАН и НП са издадени от компетентни длъжностни лица, в рамките на тяхната териториална, материална и функционална компетентност. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление не са допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи отмяна на последното.

Нарушението и обстоятелствата, при които е извършено са описани достатъчно ясно и пълно както в акта, така и в наказателното постановление, като фактическите констатации се подкрепят от събраните по делото доказателства.

От анализа на доказателствата се установи по несъмнен начин, че жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение по чл. 213, ал.1, т.1 от ЗГ – товарене на дървесина, немаркирана с контролна търговска марка.

За извършеното административно нарушение законодателят е предвидил наказание  глоба от 50 до 3000 лв., като административно наказващият орган е наложил наказание към предвидения минимум в разпоредбата на чл. 266, ал.1 от ЗГ, съобразно разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН.

Съдът намира за незаконосъобразно наказателното постановление в т. ІІ, в която е определено жалбоподателката да заплати на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ паричната равностойност на липсващите вещи, предмет на нарушението – сумата 24.36 лв.

Не е ясно по каква методика е определена паричната равностойност на предмета на нарушението.

Не става ясно обстоятелството на какво основание административно наказващият орган е приел, че вещите липсват.

Обстоятелството, че установените при проверката дърва за огрев не са били иззети при съставяне на акта за установяване на нарушението, не води до извод, че следва жалбоподателката да заплаща тяхната парична равностойност.

Както се установи от приложените писмени доказателства, и от показанията на разпитаните свидетели – служители на ДГС, вещите, предмет на нарушението са били налични към момента на съставяне на АУАН, като не са налични данни, че същите липсват, за да се приложи тази мярка.

Предвид изложеното незаконосъобразно е постановено с наказателното постановление да се заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението, поради което следва да бъде отменено в тази му част.  

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №241/28.02.2018 г. на директора на *** в частта, в която на Н.Н.К., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено на основание чл.266, ал.1, предл.7 от ЗГ административно наказание глоба в размер на сто лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.3 от ЗГ, като законосъобразно.

ОТМЕНЯ наказателно постановление №241/28.02.2018 г. на директора на *** в частта по т. ІІ, с която е постановено Н.Н.К. да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 1 пространствен куб. м. черничеви дърва за огрев, в размер на 24,36 лв. в приход на Изпълнителна агенция по горите на основание чл. 275, ал.2 от ЗГ, като незаконосъобразно.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

         

          СЪДИЯ: