Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 08.08. 2018 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд - Левски, в публичното съдебно заседание на седемнадесети юли 2018 г. в състав:

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Ваня Димитрова и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №156 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба от П.Е.И., ЕГН**********,*** срещу наказателно постановление на началника на РУ – Левски, с което му е наложена глоба от 300 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец, за извършено нарушение по чл. 6, т.1 от ЗДвП; наказание глоба в размер на 50 лв. за нарушение по чл. 139, ал.1 т.4 от ЗДвП и наказание глоба в размер на 10 лв. за извършено нарушение по чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

          Доводите на жалбоподателя са, че не е подробно описано мястото на извършване на нарушението, като общо е посочен пътят, на който е извършено твърдяното нарушение.

Твърди се, също че административнонаказващият орган не е конкретизирал при дадената правна квалификация по чл. 6, т.1 от ЗДвП кое поведение е визирал.

Сочи се, че в обстоятелствената част на НП било написано, че нарушава зоната на действие на Г-19, като същият не бил забранителен, а съдържал задължителни предписания.

На следващо място не ставало ясно коя от двете хипотези на чл. 139, ал.1,т.4 от ЗДвП бил нарушил, нито ставало ясно как е определено състоянието на гумите му.

          Моли съда да отмени обжалваното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно.

          Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН на 16.01.2018 г. за това, че на същата дата около 00:30 часа на път ІІІ-3002 от с. Българене към с. Стежерово, като водач на МПС, собственост на Фуего Транс ООД Плевен, управлява с гуми, които не са предназначени за движение при зимни условия; нарушава зоната на действие на пътен знак Г-19, като не поставя задължителни вериги за сняг най – малко на две от двигателните колелета и не представя КТ към СУМПС. Посочени като нарушени са разпоредбите на чл.6, т.1, чл. 100, ал.1, т.1 и чл. 139, ал.1, т.4 от ЗДвП.

Въз основа на направените в него констатациите, административно наказващият орган е издал наказателното постановление, с което наложил на Петков административни наказания:

1. На основание чл. 183, ал.7 от ЗДвП - глоба в размер на 300 лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.  

 2.На основание чл.183, ал.4, т.5, предл.3 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 50 лева;

2. На основание чл.183, ал.1, т.1, предл.2 от ЗДвП – административно наказание глоба в размер на 10 лева;

 

И АУАН и НП са издадени от компетентни органи, в кръга на техните правомощия.

От показанията на разпитаните свидетели - служители в РУ - Левски се установява, че във връзка с постъпил сигнал за „закъсали” ТИР – ове са посетили мястото и констатирали два ТИР-а. Обадили се да дойдат да ги изтеглят, като на водачите били съставени АУАН за непоставени вериги. Гумите не са били предназначени за зимни условия.

Самият актосъставител заявява, че разпознава кои гуми са летен и кои за зимен сезон.

При описаната фактическа обстановка, съдът намира, че НП е незаконосъобразно по отношение нарушението по чл.6, т.1 от ЗДвП, тъй като страда от липса на съществен реквизит по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН – не са посочени законовите разпоредби, които са били нарушени. Посочените от страна на наказващия орган норми са бланкетни и препращат за част от своето съдържание към други разпоредби от закона, като по този начин формират в цялост нарушеното правило за поведение. В този смисъл цитираните норми на чл. 6, т. 1 от ЗДвП са бланкетни и препращат към други правни норми, тъй като в чл. 6, т. 1 са изброени няколко хипотези.  Предложение 4 от чл.6, т.1 от ЗДвП визира правило, че водачите на МПС следва да съобразяват своето поведение с пътните знаци, което обаче освен че е общо, не е изобщо посочено нито от контролния, нито от наказващия орган.

В НП нарушението е описано в обстоятелствената част като «нарушава зоната на действие на пътен знак «Г-19», като не поставя задължителни вериги за сняг най – малко на две от двигателните колела».

Разпоредбата на чл. 183 ал.7 от ЗДвП предвижда, че се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец и с глоба от 300 лв. водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение.

От друга страна санкционната норма предвижда наказание за навлизане след знак, забраняващ влизане на ППС при въведена временна забрана за движение, като такова нарушение няма описано в обстоятелствената част и на АУАН и на НП. От събраните по делото доказателства не се установява водачът да  е нарушил забраната за влизане след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена забрана за движение.

Вмененото нарушение на водача е, че е нарушил зоната на действие на пътен знак Г-19, който обаче не въвежда временна забрана, а съдържа задължителни предписания за поставяне на задължителни вериги за сняг.

 Доколкото на водача е наложена санкция за нарушение, каквото не е вменено на водача, в тази му част НП се явява незаконосъобразно.  

Разпоредбата на чл. 139, ал.1,т.4 от ЗДвП предвижда, че движещите се по пътя превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

В цитираната разпоредба са предвидени две хипотези – с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по – малка или равна на 4 мм. за посочения период.

В АУАН нарушението е описано като управление с гуми, които не са предназначени за зимни условия.

В обстоятелствената част на НП нарушението е описано като управление с гуми, които не са предназначени за движение при зимни условия.

От друга страна в нарушението е описано като „през периода от 15 ноември до 01 март управлява МПС с гуми, които не са предназначени за зимни условия или с гуми с дълбочина на протектора под 4 мм.

Санкционната разпоредба на чл. 183, ал.4 т.5 от ЗДвП предвижда административно наказание глоба в размер на 50 лв. водач, който управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми или в нарушение на чл. 139, ал.1 т.4 от ЗДвП.

От изложеното по – горе и от описанието в НП не става ясно коя от двете хипотези е нарушил водачът, нито как точно е определено състоянието на гумите, респ. дълбочината на протекторите.

По този начин е нарушено правото на защита на привлеченото към административна отговорност лице, поради което наказателното постановление се явява незаконосъобразно и в тази му част, поради което следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

По отношение на жалбоподателя е вменено нарушение, че не представя КТ към свидетелство за управление на МПС.

Съдът намира, че нарушението е доказано, като при извършената проверка водачът не е носел КТ към СУМПС, което е задължение на същия съобразно разпоредбата на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Предвид изложеното наказателното постановление в тази му част следва да бъде потвърдено.

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                    Р Е Ш И:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №18-0293-000076/02.02.2018 г. на началник РУП към ОДМВР Плевен РУ -Левски, в частта, в която на П.Е.И., ЕГН**********,***, е наложено административно наказание на основание чл. 183, ал.7 от ЗДвП-глоба в размер на 300 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, за нарушение на чл.6,т.1 от ЗДвП и на основание чл. 183, ал.4, т.5, пр. 3 от ЗДвП-глоба в размер на 50 лв., за нарушение на 139, ал.1, т.4 от ЗДвП като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №18-0293-000076/ 2.02.2018 г. на началник РУП към ОДМВР Плевен РУ -Левски, в частта, в която на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.2 от ЗДвП на П.Е.И.,  ЕГН ********** е наложено  административно наказание глоба в размер на 10 лева, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                                          

 

                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: