РАЗПОРЕЖДАНЕ

                                                       №…..

гр. ЛЕВСКИ, _18.06. 2018г.

 

 

          Районен съд - Левски в закрито заседание на _осемнадесети юни през 2018 година в състав:СТОЙКА МАНОЛОВА – съдия – докладчик, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.ч.х.дело_178 по описа на съда за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството по делото е образувано по постъпила в Районен съд - Левски тъжба от К.И.А. против А.Й.Д., затова че на 02.05.2018 г. в с. Изгрев, обл. Плевен, на ул. Марица №4, по хулигански подбуди, като отправил обидни думи (псувни), към К.И.А. от с. с. и чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие – пистолет, в непосредствена близост до лицето на К.И.А., му причинил лека телесна повреда, изразяваща се във временна глухота, намаляване от звукоприемен тип във високите честоти на лявото ухо.

          Като взе предвид посоченото в обстоятелствената част и предложената от тъжителя правна квалификация, съдът намира, че  описаното в тъжбата представлява престъпление по чл. 131, ал.1, т.12, вр. чл. 130, ал.1 от НК, доколкото се твърди, че Д. е причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди. 

          Така описаното в честната тъжба представлява престъпление от общ характер и не се преследва по тъжба на пострадалия. Само за лека телесна повреда по чл. 130 и чл. 131, ал.1, т.3 – 5, за

 лека телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал.1, чл. 145 чл. 146 – 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг, брат или сестра, наказателното преследване се преследва по тъжба на пострадалия.

          В случая съдът е сезиран с тъжба от пострадалото лице, в която се твърди, че е налице извършено престъпление по чл. 131, ал.1, т.12 от НК. Това е престъпление от общ характер, поради което съдът намира, че тъжбата не отговаря на изискванията, посочени в чл. 80 от НПК, тъй като не съдържа изложение на обстоятелства за извършено престъпление от частен характер.

 

Поради изложеното съдът счита, че следва да прекрати образуваното НЧХД.  

          Предвид гореизложеното,

 

РАЗПОРЕДИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 250, ал.1, във вр. с чл. 24, ал.5 от НПК н.ч.х.д. №178/2018 г. по описа на РС – Левски.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на жалба пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 15 – дневен срок от съобщението, че е изготвено.

 

 

                                                                                                                                                                                           СЪДИЯ- ДОКЛАДЧИК: