Мотиви към решение  №91 от 05.07.2018г., постановено по а.н.д. №173/2018г. по описа на РС - Левски.

           

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Д.Ц.Т. с адрес ***, за това, че на 29.05.2018г., около 08.20 часа, в гр. Белене, по улицата между сервиз на „***” ЕООД и ВФ *** – МО, срещу сервиз „***”, управлявал МПС – мотопед, марка ***”, без номер на шаси, който не е регистриран по надлежния ред– престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За РП гр. Левски се явява прокурор Мая Тончева. Прокурорът поддържа изцяло внесеното предложение в РС – Левски по реда на чл. 78а от НК. Счита, че са събрани категорични и недвусмислени доказателства, относно престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК, както и че са установени всички обективни и субективни признаци на престъплението. Моли съда да признае обвиняемия за виновен, като му наложи наказание в неговия минимум.

Обвиняемият Т. е редовно призован за съдебното заседание, явява се лично и изразява съжаление за случилото се.

            Упълномощеният защитник адв. Б. счита, че е налице извършено деяние за престъпление по чл. 345, ал.2 , вр. ал. 1 от НК и че по отношение на обвиняемия са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Пледира по отношение на подзащитния му да бъде наложено административно наказание в предвидения от закона минимум.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.Ц.Т., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, работи, женен, неосъждан, ЕГН **********.

Д.Ц.Т. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 29.05.2018г., около 08.20 часа, в гр. Белене, по улицата между сервиз на „Крис и БО” ЕООД и ВФ 28 880 – МО, срещу сервиз „Крис и БО”, управлявал МПС – мотопед, в това, че на 29.05.2018г., около 08.20 часа, в гр. Белене, по улицата между сервиз на „Крис и БО” ЕООД и ВФ 28 880 – МО, срещу сервиз „Крис и БО”, управлявал МПС – мотопед, марка „***”, без номер на шаси, който не е регистриран по надлежния ред

В началото на 2013г. обвиняемият Т. закупил от неустановено по делото лице мотопед, марка „***”, без номер на шаси, без същото да е регистрирано по надлежния ред. След закупуването Т. управлявал мотопеда без да го регистрира и без да постави регистрационна табела.

На 29.05.2018г., около 08.20 часа обвиняемият Т. управлявал въпросния мотопед  в гр.Белене по улицата между сервиз на „Крис и БО” ЕООД и ВФ 28 880 – МО, като бил без поставена предпазна каска. Същият бил забелязан от свидетелите П. П. и М. Д. – служители на РУ – Белене, които го спрели за проверка. В хода на проверката обвиняемият представил лична карта, от която била установена самоличността му. Същият не представил СУМПС и документи на мотопеда, който бил без поставена регистрационна табела - не бил регистриран по надлежния ред.

За констатираните нарушения свидетелят Д. Б. – автоконтрольор съставил АУАН на обвиняемия Т., в който били описани извършените нарушения.

По случая е образувано наказателно производство.

Извършен е оглед на местопроизшествието, за което е съставен протокол.

С протокол за доброволно предаване обвиняемият Т. предал на полицейските служители процесният мотопед, копие от договор за покупко – продажба и разписка от „Еконт”.

Срещу разписка мотопедът е предаден за съхранение при домакина на РУ – Белене.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по бързо производство №ЗМ 54/2018 г. по описа на  РУ - Белене, пр.пр.№459/2018 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Безспорно е установено, че на 29.05.2018г. обвиняемият Т. управлявал МПС – мотопед, марка ***”, без номер на шаси, който не е регистриран по надлежния ред, който е бил без поставена регистрационна табела.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед ***”, който е бил без поставена регистрационна табела и не е регистриран по надлежния ред.

Престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.  

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици.

Обвиняемият Д.Ц.Т. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от Т. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. Към момента на извършване на деянието не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Т..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, доброто процесуално поведение, изразеното съжаление и признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Д.Ц.Т. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Вещественото доказателство: 1 бр. мотопед, марка ***”, намиращ се на съхранение в РУ – Белене, след влизане в сила на решението да се ВЪРНЕ на Д.Ц.Т..

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: