Мотиви към решение  №93 от 05.07.2018г., постановено по а.н.д. №177/2018г. по описа на РС - Левски.

         

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.Д. ***, за това, че на 12.04.2018г., на ГП Е – 83, при км.43+940, между с.Козар Белене и с.Българене, управлявал МПС – мотопед „***”, модел ***, с № на рама ***, с поставена рег. табела №***, без същото да е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Обвиняемият Д. не се явява в съдебно заседание, не се представлява.

За РП гр. Левски се явява прокурор Мая Тончева.

Прокурорът поддържа внесеното предложение по чл. 78а от НТК. Счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Моли съда да постанови решение, с което да признае обвиняемия за виновен и да му наложи съответното наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Н.Д.Д. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, неженен, студент, неосъждан, ЕГН **********.

Н.Д.Д. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 12.04.2018г., на ГП Е – 83, при км.43+940, между с.Козар Белене и с.Българене, управлявал МПС – мотопед „***”, модел ***, с № на рама ***, с поставена рег. табела №***, без същото да е регистрирано по надлежния ред.

На неустановен ден през месец април 2018г. обвиняемият Н.Д.Д. (правоспособен водач на МПС) закупил от неустановено по делото лице мотопед, „***”, модел 50, с № на рама ***, с поставена рег. табела *** (невалидна към настоящия момент). Обвиняемият Д. е знаел, че мотопедът е със стара регистрационна табела, но се качил да го управлява.

На 12.04.2018г., свидетелят И. И. – служител при РУ – Левски изпълнявал служебните си задължения съвместно с колега по предварително утвърден график, като обслужвали главен път Е-83 между с.Козар Белене и с.Българене. Към 17.00 ч. полицейските служители, движейки се в посока от с. Козар Белене към с. Българене, при км.43+940 забелязали управлявания от обвиняемия Д. мотопед, който бил със стара регистрационна табела, а водачът без обезопасителна каска. Поради тази причина свидетелят И. подал сигнал със стоп – палка, при което обвиняемият Д. направил опит да избяга, но мотопедът паднал. Полицейските служители отишли при обвиняемия за извършване на проверка. За констатираното нарушение бил уведомен мл.автоконтрольор В. С., който направил проверка в ОДЧ, при която се установило, че мотопед с № на  е регистриран по надлежния ред.

За констатираните нарушения свидетелят В. С. – мл.автоконтрольор при РУ – Левски съставил АУАН на обвиняемия Д., в който били описани извършените нарушения.

Видно от приложеното по делото писмо от ОД на МВР – Велико Търново, сектор ПП, рег. №ВТ14355 е издаден за мотопед „***”, модел ***, с № на рама *** и № на двигател ***, собственост на Г. Й. Г., на 16.08.1972г. и има издадено свидетелство за регистрация стар образец №*** и към момента на извършване на справката по регистър е негова собственост. Към дата 12.04.2018г. и съгласно Наредба І-45/2000г. на МВР, този регистрационен номер е невалиден.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 48/2018 г. по описа на  РУ-Левски, пр.пр.№313/2018 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото, се налага изводът, че с деянието обвиняемият Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Разпоредбата на чл. 140, ал.1 от ЗДвП предвижда, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата и място обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед „***”, модел *** с поставена рег. табела №*** без същото да е регистрирано по надлежния ред.

Престъплението по чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.  

Деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици.

Обвиняемият Н.Д.Д. е знаел, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред.

Обвиняемият Н.Д.Д. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. За извършеното от Д. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева. Към момента на извършване на деянието не е бил осъждан и освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Д..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Н.Д.Д. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: