Мотиви по НОХД 187/2018 г.

 

          Срещу подсъдимия И.Б.И. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 25.05.2018 г. в гр.Л., област П., около 13,51 часа, на кръстовището образувано от ул. «***» и ул. «***» управлявал лек автомобил «***» с рег. № ***, след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, установени по надлежния ред с протокол за химико-токсикологично изследване за установяване на наркотични вещества или техни аналози с изх. Лаб. № 3153/05.06.2018 г., изготвена в специализирана химико-токсикологична лаборатория към ВМА – гр. София – престъпление по  чл.343б, ал.3 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода в размер на една година, което да се изтърпи при общ режим. Представителят на прокуратурата е изразил становище, че не следва да се налага по-лекото наказание – глоба, както и че не са налице основания за приложение разпоредбата на чл. 66 от НК.

          Защитникът на подсъдимия изразява становище, че на подсъдимия следва да се наложи минимално наказание, което да бъде отложено със съответен изпитателен срок.

          Подсъдимия се признава за виновен и искрено съжалява.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият И.Б.И. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, неженен, работи, неосъждан, с ЕГН **********.

На 25.05.2018 г. около 13.51 ч, в гр. Л., подсъдимият бил спрян за проверка от служители при РУ МВР Л., които имали оперативна информация, че подсъдимият е употребил наркотични вещества, поради което те потърсили съдействието на колегите си от ОД МВР – П. След пристигане на служители от ОД МВР П. И. бил изпробване за употреба на наркотични вещества с техническото средство, което отчело положителен резултат за употреба на метамфетамин. На И. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. И. ***, където дал кръв за изследване.  От извършеното изследване на предоставените проби от И. било установено, че същия  е употребил наркотични вещества, а именно метамфетамин.

Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели и от приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Като смекчаващо обстоятелство, съдът приема доброто процесуално поведение на подсъдимия и частичните му признания, младата му възраст и обстоятелството, че не е осъждан. Няма отегчаващи отговорността и вината обстоятелства и обществената опасност на деянието и дееца са обичайните за този вид престъпления. Съдът е съобразил и обстоятелството, че подсъдимия е извършил за първи път деяние от този вид. С оглед изложеното, съдът е приел, че са налице многобройни смекчаващи отговорността и вината обстоятелства и са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, тъй като в противен случай наказанието по отношение на него би се оказало несъразмерно тежко и е определил наказание под минималния размер предвиден за този вид престъпление, а именно три месеца лишаване от свобода. По изложените съображения, съдът на основание чл. 55 ал. 3 от НК не е наложил по-лекото наказание глоба, предвидено в разпоредбата на чл. 343б ал. 3 от НК.

 Тъй като подсъдимият не е осъждан, съдът е приел, че са налице основания за приложение разпоредбата на чл. 66 от НК и е отложил изпълнението на наложеното наказание с 3 години изпитателен срок и е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на основание чл. 67 ал.2 от НК на служител от РУ МВР гр. л., отговарящ за района по местоживеенето му.

          На основание чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от десет месеца, съобразявайки тежестта на извършеното деяние. Тъй като свидетелството за управление на МПС на подсъдимия е отнето със съставения му АУАН на 25.05.2018 г., съдът на основание чл. 59 ал.4 от НК е приспаднал времето през което И. е лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 25.05.2018 г. при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС.

          Съдът се е произнесъл и по приложеното към делото веществено доказателство – 1 бр. полиетиленов пакет с проба за техническо средство, като е разпоредил след влизане в сила на присъдата да се унищожи.

          По делото са направени деловодни разноски общо в размер на 90 лв.  и същите са възложени на подсъдимия с оглед изхода на делото.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: