Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Левски, 11.04.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД - гр.ЛЕВСКИ, III състав, в публично съдебно заседание на дванадесети март през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                        

като разгледа докладваното от съдия Николаева АНД №37 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          Образувано е по жалба от П.В.П. *** против Наказателно постановление №19-0293-000070/29.01.2019г. на Началник РУ - Левски към ОДМВР Плевен, с което на жалбоподателя са наложени административни наказания глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца за извършено от него нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП – управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. С жалбата е наведен довод за незаконосъобразност и неправилност на НП. Твърди се, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Иска се обжалваното наказателно постановление да бъде отменено.

          В съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адв.Р.Р. – ПлАК, който поддържа наведените в жалбата доводи. Излага допълнителни съображения, че НП е издадено на основание чл.36, ал.2 ЗАНН преждевременно -  преди на жалбоподателя, в качеството му на обвиняем да бъде връчено постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство. Твърди се още липсата на нарушение от субективна страна, тъй като жалбоподателят не бил уведомен за служебното прекратяване на регистрацията на МПС. Моли обжалваното НП да бъде отменено като незаконосъобразно, алтернативно – наложеното наказание да бъде намалено към предвидения в закона минимум.

          Ответната страна по жалбата – РУ Левски към ОДМВР – Плевен не се представлява в проведеното по делото съдебно заседание и не изразява становище по жалбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и от лице, притежаващо активна процесуална легитимация да обжалва наказателното постановление, поради което същата е допустима.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява следната фактическа обстановка:

На 27.07.2018г. жалбоподателят П.В.П. закупил от Й. С. Й. лек автомобил марка „***“ с рег. №***, с № на рама *** и № на двигател ***, посредством сключен договор за покупко-продажба на МПС с нотариална заверка на подписите.

След закупуване на автомобила жалбоподателят не изпълнил задължението си по чл.145, ал.2 ЗДвП, в качеството си на приобретател на регистрирано пътно превозно средство, в срок до един месец от сделката да регистрира придобитото превозно средство в КАТ.

На 23.11.2018г. регистрацията на посоченото МПС била служебно прекратена на основание чл.143, ал.15 от ЗДвП.

На 09.12.2018г., около 14,30ч. жалбоподателят управлявал процесното МПС по ул.“***“ с.Г., обл.П.

По същото време свидетелите В.Н.С. и Л.Н.Л. ***, изпълнявали служебните си задължения по контрол спазването на ЗДвП, като се намирали на територията на с.Градище по предварително утвърден график на началника на РУ-Левски.

Същите забелязали управлявания от жалбоподателя лек автомобил „***“ и спрели същия за проверка. В хода на проверката било установено, че автомобилът не е регистриран – със служебно прекратена регистрация.

За констатираното нарушение на П.В.П. бил съставен АУАН №074408/09.12.2018г. за това, че на 09.12.2018г., около 14,30ч., като водач на лек автомобил  „***“, в с.Г., по ул. “***“, управлява автомобила без да е регистрирал същия по надлежния ред след сключен договор за покупко-продажба на 27.07.2018г., като регистрацията е прекратена на 23.11.2018г., с което виновно нарушил чл.140, ал.1 ЗДвП. Със съставянето на акта били иззети регистрационните табели и свидетелство за регистрация част II.

Актът бил връчен лично на жалбоподателя и подписан без възражения от негова страна на 09.12.2018г.

Образувано било досъдебно производство №ЗМ 258/2018г. по описа на РУ на МВР – Левски, пр. пр. №1139/2018г. по описа на РП-Левскиза престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК. В хода на досъдебното производство били събрани гласни и писмени доказателства. Не били привличани лица в качеството на обвиняеми и не били налагани мерки за процесуална принуда.

С Постановление от 16.01.2019г. на прокурор при Районна – прокуратура – гр.Левски досъдебно производство №ЗМ 258/2018г. по описа на РУ на МВР – Левски, пр. пр. №1139/2018г. по описа на РП-Левски било прекратено. С постановлението за прекратяване било разпоредено препис от него да се изпрати на Началник РУ на МВР – Левски за анализ и преценка досежно реализиране на административно-наказателна отговорност спрямо П.В.П..

След получаване на постановлението за прекратяване на наказателното производство, на основание чл.36, ал.2 от ЗАНН административно-наказващият орган издал обжалваното наказателното постановление, с което наложил на П.В.П. , на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП административни наказания глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца за извършено от него нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП - за това, че на 09.12.2018г., около 14,30ч., в с.Градище, по ул. “***“, управлява лек автомобил  „***“, с рег.№***, който е със служебно прекратена регистрация от 23.11.2018г., на основание договор за покупко-продажба от 27.07.2018г. и същият не е регистриран по надлежния ред в законоустановения срок.

Наказателното постановление било връчено лично срещу подпис на жалбоподателя на 07.02.2019г.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена от събраните по делото: гласни доказателствени средства – депозираните в хода на съдебното следствие показания на свидетеля В.Н.С., както и от писмените доказателства, приложени към административно-наказателната преписка и по досъдебно производство №ЗМ 258/2018г. по описа на РУ на МВР – Левски, пр. пр. №1139/2018г. по описа на РП-Левски – НП№19-0293-000070/29.01.2019г., АУАН №074408/09.12.2018г., Уведомление за образуване на досъдебно производство, Постановление за прекратяване на наказателно производство от 16.01.2019г., Договор за покупко-продажба на МПС от 27.07.2018г., Протокол за извършена проверка в ИИС – „КАТ” МВР, Проверка в ИИС – „КАТ” МВР, Заповед №8121з-515/14.05.218г. на Министър на вътрешните работи, Справка за нарушител/водач, справка за съдимост.

Съдът даде изцяло вяра на показанията на свидетеля В.Н.С., като подробни, логични и безпротиворечиви, изхождащи от лице, даващо показания за непосредствено възприетото от него по време на изпълнение на служебните му задължения. От показанията на другия разпитан в хода на съдебното следствие свидетел Л.Н.Л. не се установиха релевантни за правния спор факти, тъй като същият заяви пред съда, че няма спомен относно процесния случай.

Съдът даде вяра и на писмените доказателства, като официални документи, издадени от компетентни длъжностни лица в кръга на техните функции и по предвидения в закона ред, както и частни документи, неоспорени от страните.

С оглед на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

Обжалваното наказателно постановление, е съставено в предписаната от закона писмена форма и в сроковете по чл.34 от ЗАНН, от компетентно лице, съдържа всички предвидени в чл.57 от ЗАНН реквизити, предявено е лично на жалбоподателя срещу подпис. Нарушението, описано в НП съответства на това в съставения АУАН в присъствието на свидетел, съдържащ всички необходими реквизити и също предявен лично на нарушителя и подписан от него.

Не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в процедурата по издаването на наказателното постановление. Административно-наказателното производство е образувано на основание чл.36, ал.2 от ЗАНН – на основание постановлението за прекратяване на образуваното преди това за същото деяние наказателно производство и препращането му на наказващия орган за преценка предпоставките за ангажиране на административно-наказателна отговорност. Неоснователен е наведения от жалбоподателя довод, че наказателното постановление било издадено преждевременно, тъй като постановлението за прекратяване на наказателното производство не било връчено на обвиняемия. Видно от приложеното към настоящото дело ДП №1139/2018г. по описа на РП-Левски, по същото няма привлечено лице в качеството на обвиняем. Жалбоподателят е бил разпитван по ДП като свидетел. Изложените съображения относно това, че съгласно практиката на ЕСПЧ, въпреки, че не е привлечено като такова, едно лице се счита за обвиняем по образувано наказателно производство още от момента, в който спрямо него са били осъществени определени процесуални действия, няма отношение в процесния случай. Посоченото има значение относно началния момент, от който такова лице започва да търпи неблагоприятни последици от образуваното срещу него наказателно производство. Същото обаче не придобива процесуалното качество на обвиняем по смисъла на НПК, което се придобива с извършването на изрично предвидени в закона процесуални действия. Разпоредбата на чл.243, ал.4 от НПК предвижда изпращане на постановлението за прекратяване на обвиняемия, в случай, че по ДП има привлечен такъв, който има право да го обжалва, в качеството си на страна в досъдебното производство.       

Правилно е приложен и материалния закон. Описаното в наказателното постановление нарушение правилно е квалифицирано като такова на чл.140, ал.1 от ЗДвП, съгласно който по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства, които са регистрирани.

Нарушението е установено от събраните по делото доказателства. Безспорно се установява от приложения договор, че на 27.07.218г. жалбоподателят закупил процесното МПС. От приложените справки се установява, че П.П. не е изпълнил задължението си, вменено му с разпоредбата на чл.145, ал.2 ЗДвП, в качеството си на приобретател на регистрирано пътно превозно средство, в срок до един месец от сделката да регистрира придобитото превозно средство в КАТ.

Съгласно чл.143, ал.15 от ЗДвП, служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, се прекратява регистрацията на регистрирано пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да регистрира превозното средство. От приложената справка в ИИС „КАТ” МВР се установява, че на 23.11.2018г. регистрацията на процесното МПС е била служебно прекратена на основание разпоредбата на чл.143, ал.15 от ЗДвП.  От събраните гласни доказателствени средства се установява, че именно жалбоподателят е лицето, управлявало на инкриминираната дата процесното МПС. Към този момент – 09.11.2018г. същото е било със служебно прекратена регистрация, предвид на което е нерегистрирано по смисъла на закона.

Съдът намира, че нарушението е осъществено, както обективна, така и от субективна страна. Не се споделят изложените в съдебно заседание доводи, че липсва съзнание за осъществяване на нарушението, тъй като жалбоподателят не бил уведомен за служебно прекратената регистрация.

Разпоредбата на чл.143, ал.15 от ЗДвП не предвижда при служебно прекратяване на регистрацията на това основание, задължение за уведомяване на собственика от страна на сектор ПП, каквото например е предвидено в ал.10 на същия член при служебно прекратяване регистрацията на МПС на основание чл.574, ал.11 от КЗ. Прекратяването в процесния случай настъпва по силата на закона. С оглед на принципа, че незнанието на закона не извинява незнаещия, незнанието не може да бъде прието като липса на субективен елемент от състава на престъплението.

Правилно административно-наказващият орган е определил санкционната разпоредба на чл.175, ал.3, пр.1 от ЗдВП, съгласно която се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Нарушението не представлява маловажен случай по смисъла на чл.28 ЗАНН, тъй като е формално и не са налице такива смекчаващи вината обстоятелства, които да обуславят по-ниска обществена опасност на извършеното, в сравнение с обикновени случаи на административни нарушения от същия вид. От приложената справка за нарушител/водач се установява, че жалбоподателят има и други нарушения на ЗДвП.

          Съдът намира обаче, че наложеното наказание е явно несправедливо, тъй като е необосновано завишено, поради което са налице са предпоставките за изменение на НП в тази му част и намаляване размерът на наложените административни наказания. Установява се, че жалбоподателят няма други нарушения на чл.175, ал.3 от ЗДвП, процесното се явява първо такова, неосъждан е, от служебното прекратяване на регистрацията до датата на деянието е изминал кратък период от време. Поради изложените обстоятелства съдът намира, че справедливо се явява наказание в минимален размер,което би изпълнило целите на наказанието. Предвид на това, съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде изменено, като бъде намален размерът на наложеното наказание глоба от 500 лв. на 200 лв., както и срокът на наложеното наказание лишаване от право да управлява МПС от 12 месеца на 6 месеца.

Водим от горното, съдът  

  

                                           Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №19-0293-000070/29.01.2019г. на Началник РУ - Левски към ОД на МВР-Плевен, в частта му досежно наложените на П.В.П., ЕГН:**********, с адрес: ***, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП наказания, като НАМАЛЯВА размерът на наложеното административно наказание ГЛОБА от 500 лв. на 200 /ДВЕСТА/ ЛЕВА, както и срокът на наложеното административно наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС от 12 месеца на 6 МЕСЕЦА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - гр.Плевен в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.

                                         

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: