РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.05._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _втори май_ 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                      Съдебни заседатели:

                              

 

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № ­­112 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС-Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.К. ***, с ЕГН **********, за това, че на 25.03.2011 г. в гр.Левски, по ул.”Гео Милев”, управлявал мотопед „GILERA”, без регистрационни номера, в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС, след като е наказан за същото деяние по административен ред с наказателно постановление №499/01.10.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 15.10.2010 г.

Престъпление по чл.343 в, ал.1 от НК.

За РП-Левски не се явява представител, не взема допълнително становище.

Обвиняемият С.К. се явява в съдебно заседание, дава обяснения по случая, признава вината си. Моли съда за минимално по размер наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На 25.03.2011 г., при изпълнение на служебните си задължения по предварително утвърден график, свидетелят С.С. – служител при РУП – Левски, забелязал движещ се мотопед с две лица по ул.”Гео Милев” в града, без поставени предпазни каски, поради което спрял водача за извършване на проверка. В хода на проверката се установило, че водач е обвиняемия, който при поискване на документите за проверка, заявил, че е с отнето свидетелство за управление на МПС. Свидетелят С. го поканил в сградата на управлението, където на К. бил съставен акт за установяване на административно нарушение за това, че управлява МПС, след като е бил лишен от правоуправление по административен ред, с влязло в законна сила наказателно постановление.

Изложената фактическа обстановка се установява по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото писмени доказателства и от показанията на разпитаните свидетели в хода на досъдебното производство.

Обвиняемият К. е правоспособен водач от категория „М”, за което има издадено свидетелство от 21.08.2009 г.

Видно от приложения по делото акт е, че на обвиняемия е съставен такъв за това, че на 25.03.2011 г., около 16:30 часа, в гр.Левски, ул.”Гео Милев”, управлява мотоциклет „GILERA”, без регистрационни табели, без поставена предпазна каска и без свидетелство за управление на МПС – лишен.

С наказателно постановление №499/01.10.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 15.10.2010 г., на обвиняемия било наложено административно наказание за управление на МПС, без да притежава свидетелство за управление /отнето/. А то е било отнето до решаване на отговорността за извършени от него нарушения на ЗДвП, за които с наказателни постановления №262/21.07.2010 г. и №307/10.08.2010 г. на С.К. са наложени две административни наказания лишаване от право да управлява МПС, всяко от тях за срок от шест месеца.

Видно от справката за нарушител от региона е, че наложеното наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца с наказателно постановление №262/25.03.2011 г., обвиняемия е изтърпял към дата 12.02.2011 г., като считано от 13.02.2011 г. е започнал да търпи второто наложено му от този вид наказание с наказателно постановление №307/10.08.2010 г., което ще изтърпи към 13.08.2011 г. При това положение, към датата на извършване на настоящото деяние – 25.03.2011 г., С.К. отново е управлявал МПС, в срока на лишаване от правоуправление, след като е наказан за същото деяние по административен ред, с влязло в законна сила наказателно постановление.

Видно от представеното по делото наказателно постановление №4063 от 27.09.2005 г., влязло в законна сила на 03.10.2005 г. на Началник РПУ – гр.Монтана, от което е видно, че на С. е наложено административно наказание глоба за това, че на 31.01.2006 г. в гр.Плевен, управлявал МПС, след като е лишен от право да управлява МПС с влязло в сила наказателно постановление до  27.03.2006 г.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си С.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343в, ал.1 от НК. За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години, както и кумулативно наказание лишаване от право да упралява МПС за определен срок. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

При определяне размера на административните наказания, съдът взе предвид наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността на К. обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: доброто му процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на  обективната истина по делото, младата му възраст, обстоятелството, че продължава средното си образование, като ученик в * и не реализира собствени доходи, тъй като не работи, както и критичното му отношение към извършеното.

Съдът констатира, че обвиняемият С.К. е многократно санкциониран по административен ред за нарушения на ЗДвП, извършени от него като непълнолетен. Наложените му наказания обществени порицания не са реализирали своя поправителен ефект спрямо него, което го очертава като личност с трайно изградени навици да нарушава установените правила за движение по пътищата. Поради тази причина съдът намира, че по отношение на К. следва да се наложи и кумулативно предвиденото в състава на извършеното престъпление, наказание лишаване от право да управлява МПС за определен срок. Но при наличието на изброените многобройни смекчаващи отговорността и вината му обстоятелства, съдът счита, че степента на обществена опасност на конкретното деяние е по – ниска, в сравнение с други деяния от същия вид, поради което следва на обвиняемия да бъдат определени минимални по размер административни наказания, а именно глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец, считано от влизане на решението в законна сила.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                                    Р Е Ш И:

 

          ОСВОБОЖДАВА С.К. ***, с ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.1 от НК, за това, че на 25.03.2011 г. в гр.Левски, по ул.”Гео Милев”, управлявал мотопед „GILERA”, без регистрационни номера, в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС, след като е наказан за същото деяние по административен ред с наказателно постановление №499/01.10.2010 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 15.10.2010 г.

          НАЛАГА на основание чл.78а от НК на С.К. административно наказание глоба в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          ЛИШАВА на основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, С.К. от право да управлява МПС за срок от ЕДИН МЕСЕЦ, считано от влизане в законна сила на решението.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: