Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

                       

Днес, 07.06.2011 г., в гр.Левски, Маргарита Димитрова, съдия-докладчик по н.а.х.д. №206/2011 г. на Левченски Районен съд, след като се запозна с материалите по делото, намира за установено следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Н.К. ***, с ЕГН **********, в която твърди, че на 26.05.2011 г., му е извършена проверка от служители на РУП – Левски и съставен АУАН №657/26.05.2011 г. Излага доводи за неговата незаконосъобразност, тъй като не е спазена императивната норма на чл.42, т.6 от ЗАНН, а именно: в същия не са посочени местоработата, възрастта му, званието на актосъставителя, а посочения адрес – не е адреса, на който живее.

Моли съда да установи нищожност на съставеният му акт, поради неспазване на формата за издаването му.

            Изискана е справка от Началника на РУП – Левски, видно от която е, че по образуваното административно – наказателното производство срещу жалбоподателя по съставения АУАН №657/2011 г., до момента няма издадено наказателно постановление.

            При това положение съдът приема, че на този етап от развитието на вече образуваното административно – наказателното производство по съставения акт, жалбоподателят няма нито правен интерес, нито правна възможност да търси съдебна защита.

Оспорваният акт не съдържа властническо волеизявление, поради което няма самостоятелно значение и не може да породи непосредствени правни последици за жалбоподателя. В този смисъл, съставеният акт няма обвързваща сила, която да задължи К. да се съобрази с отразените в него факти и обстоятелства, поради което не е и легитимиран да го обжалва по съдебен ред.

            Административно – наказателната отговорност за правонарушения се осъществява само на основание властнически актове – наказателни постановления, издадени от административни органи, които в рамките на своята компетентност, установяват факта на нарушението и налагат предвидените в закона санкции. Именно наказателните постановления са властническите актове, които пораждат за адресата определени наказателноправни последици, и поради тази причина тяхната законосъобразност може да бъде предмет на съдебно – административен контрол.

            В конкретния случай, тъй като все още образуваното административно наказателно производство не е приключило с издаване на наказателно постановление, жалбоподателят се е възползвал от правото си да направи писмени възражения, относно съществуването на отразените в акта факти по реда на чл.44, ал.1 от ЗАНН. Техен адресат обаче е не съдът, а административно – наказващият орган, на който тепърва предстои да прецени дали да ангажира отговорността му. Законосъобразността на съставения акт може да бъде преценена и в хода на съдебно производство, но при обжалване на издаденото, въз основа на него наказателно постановление по реда раздел V от ЗАНН.

            При това положение съдът счита, че следва на основание чл.42, ал.3 от НПК да бъде прекратено образуваното съдебно производство по н.а.х.д. №206/2011 г. по описа на РС – Левски, а депозираната жалба от Н.К. ***, срещу съставеният му АУАН №657/26.05.2011 г., която по същество представлява писмено възражение по реда на чл.44, ал.1 от ЗАНН, следва да се изпрати на компетентния орган - Началника на РУП – Левски.

            Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                Р А З П О Р Е Д И:

           

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.42, ал.3 от НПК съдебното производство по н.а.х.д. №206/2011 г. по описа на РС – Левски.

ИЗПРАЩА жалбата на Н.К. *** срещу съставеният му АУАН №657/26.05.2011 г. на компетентния орган - Началника на РУП – Левски.

КОПИЕ от определението да се изпрати на жалбоподателя и Началника на РУП – Левски, за сведение и изпълнение.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: