Мотиви към Решение № от 22.03.2011г., постановено по н.а.х.д. №73/2011г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС-Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на A.A. ***, ЕГН ********** за извършено престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, затова че на 19.02.2011г. около 13:30 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.„Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №527/01.10.2010г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 26.10.2010г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Обвиняемият А. ***., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното. Признава обстоятелствата в постановлението на РП – Левски.

За РП гр. Левски – редовно призовани, не се явява представител.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият A.A. ***, ЕГН **********.

          На 19.02.2011г. служителите на РУП – Левски: свидетелите В.С. и К.К. изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден от Началника на РУП – Левски работен график на територията на гр.Левски, обл.Плевен. Около 13:30 часа движейки се със служебния автомобил по ул.„Кирил и Методий” в града, видели че колегата им С.С. спрял за проверка лек автомобил „Форд *” с рег. № *. В хода на проверката било констатирано, че водачът - обвиняемият A.A. *** не представил свидетелство за управление на МПС, свидетелство за регистрация на автомобила, задължителен технически преглед и сключена застраховка „Гражданска отговорност”, а автомобилът, който управлявал, бил собственост на друго лице. С.С. съставил на обвиняемия А. акт за констатирано административно нарушение относно застраховката на автомобила, а свидетеля С. му съставил акт за установяване на административно нарушение №214/19.02.2011г., в който като очевидец бил вписан свидетелят К.. Обвиняемият А. подписал акта без възражения.

          Към делото е приложено наказателно постановление №527/01.10.2010г. на Началник РУП гр.Левски, влязло в законна сила на 26.10.2010г., от което е видно, че обвиняемият А. бил наказан по административен ред за същото деяние – управление на МПС без съответното свидетелство за управление.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка е видно, че с деянието си обвиняемият A.A. ***, е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, тъй като на 19.02.2011г. около 13:30 часа в гр. Левски, обл. Плевен, по ул. „Кирил и Методий”, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление №527/ 01.10.2010г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 26.10.2010г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Форд *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Така описаната фактическа обстановка се установява от обясненията на обвиняемия и представените по бързо досъдебно производство №4/2011г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: наказателно постановление №527/01.10.2010г.; АУАН №214/19.02.2011г.; справка за нарушител от региона.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си A.A. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

          За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди.  Деецът А. не е осъждан (реабилитиран по право) и не е освобождаван от наказателна отговорност, видно от справката за съдимост, поради което съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия A.A. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното и съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното. Съобрази и тежкото му имотно състояние – безработен, видно от представената служебна бележка.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия А. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – хиляда лева.                              Водим от горното съдът постанови решението си.

 

         

РАЙОНЕН СЪДИЯ: