Мотиви към присъда №18/06.06.2011 г., постановена по НОХД №113 по описа за 2011 г. на РС-Левски

 

          Срещу подсъдимия Г.Г. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че в ***, като осъден от Районен съд гр.Левски, с влязло в сила съдебно решение /спогодба/ №560/01.09.2010 г. по описа на РС Левски, да заплаща издръжка в размер на 80 лева месечно на свой низходящ – Ц.В., с ЕГН **********, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – 6 месечни вноски за периода месец септември 2010 г. до месец февруари 2011 г. в размер общо на 480 лева.

Престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа обвинението срещу подсъдимия, така както е предявено. Излага доводи, че същото се доказва по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото доказателства, поради което моли за осъдителна присъда. Предлага на подсъдимия Г. да бъде наложено наказание при превес на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства.

Подсъдимият Б.Б., в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, изразява съжаление за извършеното деяние и моли съда за минимално наказание.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият Г.Г. ***, с ЕГН **********.

            С протоколно определение №560/01.09.2010 г., постановено по гражданско дело №451/2010 г. по описа на РС - Левски, влязло в законна сила на 08.09.2010 г., била одобрена постигната спогодба между свидетелката Ю.М. и подсъдимия Г.Г., по силата на която родителските права по отношение на детето Ц.В., с ЕГН **********, били предоставени за упражняване на майката. Подсъдимият бил осъден да заплаща по 80 лева месечна издръжка за детето, платима на неговата майка, считано от 01.01.2010 г., до настъпване на причини за нейното изменение и прекратяване.

            Подсъдимият изплатил на свидетелката М. дължимата издръжка за периода от месец януари 2010 г. до месец август 2010 г. Впоследствие, поради финансови затруднения, не й изплатил дължимата издръжка на детето си за периода от месец септември 2010 г. до месец февруари 2011 г.. Общо дължимата от него сума в размер на 480 лева, за посочения период, не била получена от свидетелката М..   

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Към досъдебното производство е приложено заверено копие от протоколно определение №560/01.09.2010 г., постановено по гражданско дело №451/2010 г. по описа на РС - Левски, влязло в законна сила на 08.09.2010 г. Видно от него е, че е била одобрена постигната спогодба между Ю.М. и Г.Г., по силата на която родителските права по отношение на детето Ц.В., с ЕГН **********, са предоставени на неговата майка, а подсъдимият се задължавал да заплаща по 80 лева месечна издръжка за детето, платима на неговата майка, считано от 01.01.2010 г., до настъпване на причини за нейното изменение и прекратяване.

От показанията на свидетелката М. и обясненията на подсъдимия Г., безспорно се установява, че М. не е получавала дължимата сума за издръжка на роденото от съвместното им съжителство дете в размер на 480 лева, за периода от месец септември 2010 г. до месец февруари 2011 г. Обясненията на подсъдимия напълно кореспондират с показанията на свидетелката, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че деянието извършено от подсъдимия Г.Г. осъществява от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

            Съдът счита, че подсъдимият следва да носи наказателна отговорност по горепосочения текст от НК, като наказанието му следва да се определи при условията на чл.55 от НК, предвид наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, чистото му съдебно минало /видно от справката му за съдимост за преходните му осъждания, като непълнолетен е настъпила реабилитация по право/, изразеното разкаяние за извършеното, трудовата му ангажираност, възстановяване на част от дължимата сума, за което е представена и приета по делото разписка за изпратена с пощенски запис парична сума в размер на 140 лева.

При определянето на наказанието по вид от двете алтернативно предвидени в състава на извършеното престъпление, съдът съобрази и причините за извършеното престъпление, а именно не липсата на желание и отговорност да стори това, а финансовата невъзможност на Г. да заплати дължимата издръжка за инкриминирания период, дължаща се на временното му оставане без работа. Горните обстоятелства разкриват една по – ниска степен на обществена опасност на деянието и неговия извършител, поради което съдът счита, че и най-лекото предвидено в закона наказание за извършеното престъпление - пробация, би се оказало несъразмерно тежко за него, поради което го е заменил на основание чл.55, ал.1, т.2, б.”в” от НК с наказание глоба. При определяне размера на наказанието глоба, съдът съобрази имотното състояние по подсъдимия, като отчита обстоятелството, че макар и същият да работи към настоящия момент, поради временните му финансови задължения до започване на работа е натрупал дългове, които все още не е изплатил, включително и за заплащане на дължимата сума за издръжка на детето си за преходен период. При това положение налагането на глоба в по – голям размер от минималния, предвиден в закона от 100 лева освен, че не би съответствало на извършеното деяние, но би било и нецелесъобразно, с оглед на добрите характеристични данни за подсъдимия и затрудненията, които биха могли да възникнат за последния, във връзка със заплащане на останалата част от дължимата издръжка за инкриминирания период, както и заплащането на такава за в бъдеще.

Деловодни разноски не са направени и такива не следва да се присъждат.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъда си.

                             

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ: