Мотиви към Решение № от 29.04.2011г., постановено по н.а.х.д. №129/2011г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.В. ***, ЕГН **********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2 от НК, затова че на 17.11.2010г. на път ІІ - 52 км. 77+300-3, в едногодишен срок от наказанието му по административен ред с наказателно постановление № 2247/26.11.2009г. на Началник РУМВР – Луковит, влязло в законна сила на 16.12.2009г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС - лек автомобил „Опел *” с табели с рег. № *, без съответно свидетелство за управление.

Обвиняемият В. ***., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски – редовно призовани, не се явява представител и не взема становище.

Назначеният служебен защитник счита, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК, като пледира да му бъде наложено наказание в минимален размер.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият М.В. ***, ЕГН **********.

          На 17.11.2010г. свидетелите М.И. и И.Д. - служители при РУП на МВР гр.Белене изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. В с.Бяла вода, обл. Плевен извършили служебна проверка на лек автомобил „Опел *” - комби с рег.№ * с водач обвиняемият М.В. ***. Установили, че обвиняемият В. на притежавал свидетелство за управление на МПС.  От извършена проверка в масивите на МВР се установило, че обвиняемият няма нито една регистрирана категория и няма издадено свидетелство. За констатираното нарушение свидетелят И. съставил акт за установяване на административно нарушение №451/2010г. на обвиняемия В., в присъствието на свидетелят К.А., който акт бил подписан от обвиняемия без възражение. Установено било също така, че съгласно наказателно постановление №2247/26.11.2009г., влязло в законна сила на 16.12.2009г. на Началник РУМВР - Луковит, обвиняемият В. е бил наказван по административен ред за същото деяние, с влязло в законна сила наказателно постановление. Впоследствие било образувано настоящото досъдебно производство и проведено разследване.

          Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №39/2011г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №451/17.11.2010г., НП №2247/09г.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият М.В. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия В..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия М.В. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното, както и че същият е безработен.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия О. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

                  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: