Мотиви към Решение № от 13.05.2011г., постановено по н.а.х.д. №146/2011г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на M.K. *** ЕГН **********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.182, ал.1 от НК затова, че в периода от 07.08.2010г. до 09.11.2010г. в гр.Левски, обл. Плевен, като родител, оставил малолетната си дъщеря Д.П., ЕГН **********, намираща се под негови родителски грижи, без надзор и достатъчно грижи, и с това създал опасност за нейното физическо, душевно и морално развитие.

Обвиняемият К. ***., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски – редовно призовани, не се явява представител и не взема становище.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият M.K. ***, ЕГН **********.

Обвиняемият M.K. и свидетелката Д.К. сключили брак преди *г. По време на брака им се родили две деца - свидетелите П.П., с ЕГН ********** и Д.П., с ЕГН **********. Родител по произход и на св. П.П. и на св. Д.П. бил обвиняемият К.. Четиримата живеели в жилище, намиращо се в ***. На 06.08.2010г. св. К. напуснала дома и отишла да живее в *. От този момент грижите за физическо, душевно и морално развитие на св.Д.П. трябвало да бъдат поети от баща й - обв. К., при когото тя останала да живее. Въпреки това обв. К. не полагал никакви грижи, а напротив създал опасност за нейното развитие - не й давал храна, като заключвал кухнята и ограничавал достъпа до нея; не можела да полага лична хигиена, като заключвал банята; не й давал никакви парични средства, тъй като ги харчел за собствени нужди; когато температурите били ниски не й позволявал да включва уред за отопление в стаята, в която живеели с брат си и т.н. Обв. К. не упражнявал никакъв надзор над личността на дъщеря си - не знаел къде ходи, какви били оценките й в училище, посещава ли го редовно и др. Поради това негово поведение св. Д.П. оцелявала физически благодарение на грижите /храна и дрехи/ на съседите си - св. Л.Л., св. Василка Любенова Пенева и св. Н.Ц..

На 09.11.2010г. св. Д.П. се прибрала от училище и отишла в дома на съседката си - св. Л.Л., тъй като баща й заключил кухнята и тя нямало къде да се нахрани. Св. Л. отсъствала и тя останала на стълбището. В този момент пристигнала другата й съседка - св. Н.Ц. и я попитала защо стои там. Св. Д.П. й обяснила, при което св. Ц. отишла до дома на обвиняемия К., влязла вътре и почукала няколкократно на вратата на кухнята. Обв. К. отворил вратата и св. Ц. му казала да си прибере детето и да го нахрани. Обвиняемият й отговорил, че като толкова много го съжалява, да го прибере в дома си. В този момент на св. Д.П. й прилошало, тъй като от два дни не се била хранила. Тогава свидетелките Л. и Ц. сигнализирали органите на РУП - Левски. Пристигнали на място полицаи, съставили Заповед за полицейска закрила на св. Д.П., след което същата била приведена в специализиран дом в с. Тотлебен, обл.Плевен.

          От заключението на вещото лице по назначената съдебна психолого-психиатрична експертиза е видно, че M.K. ***, ЕГН **********, страда от Травмена болест на мозъка. Синдром на алкохолна зависимост. Промяна на личността по органичен тип. Към момента на извършване на инкриминираното деяние, както и към момента на освидетелстването, К. е бил със запазена годност да разбира свойството и значението на извършеното, както и да ръководи постъпките си. К. е в състояние да дава обяснения, в качеството си на обвиняем и да участва пълноценно в досъдебното производство, възпроизвеждайки правилно всички факти и обстоятелства, които имат значение за делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка е видно, че с деянието обвиняемият M.K. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.182, ал.1 от НК, тъй като в периода от 07.08.2010г. до 09.11.2010г. в гр.Левски, обл. Плевен, като родител, оставил малолетната си дъщеря Д.П., ЕГН **********, намираща се под негови родителски грижи, без надзор и достатъчно грижи, и с това създал опасност за нейното физическо, душевно и морално развитие.

          Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №369/2011г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото.  

Съдът не споделя становището на обвиняемия К., че не е имал възможност да се грижи за детето си Д.П., тъй като е бил настанен на задължително лечение. В обясненията си обвиняемият твърди, че е настанен на задължително лечение през м. януари 2011г., а видно от писмените доказателства, РП – Левски е повдигнала обвинение по отношение на К. за извършено престъпление за периода 07.08.2010г – 09.11.2010г., т.е. преди да бъде настанен на лечение.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си M.K. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.182, ал.1 от НК.

          За извършеното престъпление законът предвижда лишаване от свобода до три години, както и обществено порицание. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди. Деецът К. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност, видно от справката за съдимост, поради което съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия M.K. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното. Съдът съобрази и имотното състояние на обвиняемия – същия е пенсионер и инвалид.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия К. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.                                     

РАЙОНЕН СЪДИЯ: