РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.03. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _втори февруари_ 2012 г. в състав:

 

                           Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _Р.П.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело № 344 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Е.Н. с ЕГН**********, като представител на ЕТ „Е.”, със седалище и адрес на управление: ***, с ЕИК №* против наказателно постановление №15-1500965/01.08.2011г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен.

Жалбоподателят твърди, че обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на протокол от 09.05.2011г., констативен протокол, идент. карта и лично обяснение и се твърди, че обект, стопанисан от представлявания от жалбоподателя търговец  не държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешен трудов ред.

Сочи, че цитираните документи, както и самото наказателно постановление са съставени в противоречие със Закона и поради тази причина се явяват незаконосъобразни.

 Моли съдът да отмени изцяло атакуваното наказателно постановление като незаконосъобразно.

Ответникът по жалбата не се представлява в съдебно заседание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН, и като такава се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото жалбата е основателна.

Установява се от приложените писмени доказателства, че на 28.04.2011г. е извършена проверка в обект хранителен магазин със собственик ЕТ „Е.” *. Резултатите от извършените проверки на 28.04.2011г. и на 09.05.2011г. са обективирани в Протокол за извършена проверка, приложен към делото. С протокола са дадени предписания, съгласно които работодателят ЕТ ”Е.” следва да държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника да вътрешния трудов ред и поименни графици за работа на работещите на смени и на непълно работно време в обекта, съгласно изискванията на чл. 403а от КТ. Контролните органи са дали срок 12.05.2011г.

Установява се, че на 11.05.2011г. е съставен акт за установяване на административно нарушение  против ЕТ „Е.” * за нарушение на чл. 403а, ал.1 от КТ, затова че  при извършена на 28.04.2011г. проверка на място в обект „хранителен магазин”, намиращ се в *, стопанисван от ЕТ „Е.” * и при осъществена на 09.05.2011г. документална проверка в Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен е констатирано, че в качеството си на работодател, е нарушил разпоредбите на трудовото законодателство, като при проверката на място в обекта, където се полага наемен труд, на 28.04.2011г. ЕТ „Е.” * – работодател, не държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред. 

На основание така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление. Административнонаказващият орган за нарушение на чл. 403а, ал.1 от КТ на основание чл. 416, ал.5, във вр. с чл. 414, ал.1 от КТ е наложил на ЕТ „Е.” имуществена санкция в размер на 1500лв., затова че на 28.04.2011г. в качеството си на работодател не държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешен трудов ред.

Към делото е приложена идентификационна карта.

Установява се от разпита на свидетелите, че при извършена по сигнал проверка на място на 28.04.2011г. в * в хранителен магазин, стопанисван от ЕТ „Е.”, последната не държи на разположение на контролните органи Правилник за вътрешния трудов ред. Установява се, че  при проверката на място в обекта е присъствала продавачката, за което тя се е подписала, че е присъствала на проверката и че е на работа в момента.

Установява се, че от това лице били поискани някои документи, които се изисквали да бъдат в обекта, сред които и Правилник за вътрешен трудов ред и графици за работа, предвид заявлението на лицето, че работи на смени. Лицето, работило в обекта по време на извършване на проверката не могло да представи изисканите документи. Оставена била призовка за работодателя да предостави другите необходими документи за документална проверка на 09.05.2011г., вече в „ИТ”. Работодателят се явил, но и при тази проверка не е представил документи за работното време и „Правилник за вътрешен трудов ред”, при което бил съставен акт за нарушението.  

Съдът дава вяра на свидетелите, които дават добросъвестно показанията си. Същите са последователни, логични и дадени в резултат на непосредствените им възприятия.

          Съдът приема за безспорно установено, че работодателят и собственик на ЕТ „Е.” – Е.Н. не е  присъствала по време на извършване на проверката на 28.04.2011г. Присъствал  е служител на фирмата, изпълняващ задълженията си. В този смисъл са и кредитираните от съда показания на свидетелката М.А..

          Обжалваното наказателно постановление е издадено затова, че при проверката на място в обекта, където се полага наемен труд на 28.04.2011г., ЕТ „Е.” не държи на разположение на контролните органи екземпляр от Правилника за вътрешен трудов ред. Контролните органи са изискали документите от лицето, което е било на работа, като според свидетелката А., но лицето не е могло да ги предостави. 

          С оглед на събраните доказателства съдът счита, че не е доказано по безспорен и несъмнен начин нарушението, вменено на жалбоподателя, а именно - че към момента на извършената проверка на 28.04.2011г., ЕТ „Е.” не държи на разположение на контролните органи в обекта Правилник за вътрешния трудов ред, поради което следва издаденото наказателно постановление да бъде отменено.

          В случая констатацията, че жалбоподателят не е представил документи при извършената проверка на 09.05.2011г. са без значение, тъй като вмененото й нарушение е към дата 28.04.2011г.   

Сочи се и в АУАН и в НП, че е нарушена разпоредбата на чл. 403, б.”а”, ал.1 от КТ. В цитирания текст са предвидени множество хипотези, като в случая не е конкретизирано конкретното нарушение от цитирания текст, поради което е нарушено правото на защита на жалбоподателката.       

Допуснатите нарушения са довели до издаване на едно незаконосъобразно наказателно постановление, което следва да бъде изцяло отменено.

Предвид гореизложеното, съдът

 

    Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №№15-1500965/01.08.2011г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен, с което на ЕТ „Е.”, със седалище и адрес на управление: ***, с ЕИК №*, представляван от Е.Н., с ЕГН **********, е наложена на основание чл.416, ал.5, във вр. с чл.414, ал.1 от КТ имуществена санкция в размер на 1500 лева, за нарушение на чл. 403а, ал.1 от КТ, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                       

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: