Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 10.05. 2012 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

         

Левченски районен съд в съдебно заседание на _десети април_ две хиляди и дванадесета година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_44_ по описа за _2012_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството е по реда на чл.63 от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от П.Б. ***, ЕГН **********, против НП №4/10.11.2011г., на Началник РУП - Левски.

          В жалбата се твърди, че с наказателното постановление е  наложено наказание „глоба”, в размер на 500 лв.

          Жалбоподателят счита, че както актът за установяване на административно нарушение, така издаденото на негова основа наказателно постановление са съставени в противоречие със Закона, поради което се явяват незаконосъобразни. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е депозирано становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна, поради което наказателното постановление следва да бъде отменено.

Видно от представените по делото доказателства е, че на 21.11.2011г. против жалбоподателя П.Б. е съставен АУАН за това, че на 27.08.2011г. около 05:30 часа в землището на с.Козар Белене (царевичен масив) е пренасял законно притежаваната от него ловна карабина „ЧЗ” кал. 22 с №* с патрон в цевта, с което виновно е нарушил чл.96, ал.4 от ЗОБВВПИ.

По делото е представено и обжалваното НП №4/10.11.2011г., издадено от Началник РУ „Полиция” гр.Левски, видно от което е, че на 27.08.2011г. около 05:30 часа в землището на с.Козар Белене (царевичен масив) е пренасял законно притежаваната от него ловна карабина „ЧЗ” кал. 22 с №* с патрон в цевта.

На основание чл.53 от ЗАНН и чл.190, ал.1 от ЗОБВВПИ на жалбоподателя му е наложена глоба в размер на 500 лв.

В съдебно заседание са разпитани свидетелите Г.Б. и А.П.. От показанията на свидетеля Г.Б. - мл. пол. инспектор в служба КОС при РУП – Левски се установява, че на 27.08.2011г. сутринта, към 05:30 часа, жалбоподателят е обикалял със С.П. в землището на с. Козар Белене - някакъв царевичен блок. Между тях е стояла законно притежавана пушка - малокалибрена, която произвежда изстрел и ранява С.П. в крака. Впоследствие Б. е извикан в Плевен в дирекцията, където е дал сведения по случая. Оттам свидетелят е получил писмо със сведенията, че трябва да му състави акт по чл.96, ал.4 за това, че е пренасял законно оръжие с патрон в цевта, което е забранено по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Свидетелят заявява, че не е присъствал на инцидента, не е очевидец на нарушението и обстоятелствата по нарушението са му известни от сведенията, дадени от жалбоподателя Б. и от прокурорското постановление. Според показанията, актът е бил съставен въз основа на документа, който му е изпратен от Плевен, а по време на извършване на нарушението, свидетелят е ползвал отпуск.

От показанията на свидетеля А.П. *** се установява, че е присъствал при съставяне на акта. Датата на съставяне на акта е 21.10.2012г. Свидетелят също не е бил очевидец на нарушението. Присъствал е в кабинета на актосъставителя по време на съставянето на акта и се е подписал. Съдът кредитира показанията на свидетелите Г.Б. и А.П., които са без родство с жалбоподателя, не са заинтересовани от изхода на делото и дават добросъвестно показанията си. 

Установява се, че с постановление РП – Левски е прекратила наказателното производство по досъдебно производство № 248/ 2011г. по описа на РП - Левски, образувано срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 133 от НК.

В постановлението РП – Левски е приела, че обвинението не е доказано по несъмнен и безспорен начин. От заключението на вещото лице по назначената балистична експертиза се установило, че в пробите от отривките на ръцете и дрехите на П.Б. от л.а. не са регистрирани капсулни микроследи от изстрел, както и че в показанията си свидетелят С. твърдял, че Б. не е държал пушката, с която е бил прострелян и пушката в момента на изстрела е била на мястото, където е била първоначално поставена.

Съдът не споделя възражението направено от страна на защитника на жалбоподателя, че НП не отговаря на изискването на чл. 57, ал.1 от ЗАНН, тъй като в НП е изписано ЕГН на нарушителя. Последният е индивидуализиран, като са изписани личните му данни и не съществува съмнение относно самоличността му.   

Следва в това  производство съдът да установи чрез допустимите от закона доказателствени средства дали е извършено административно нарушение,  извършено ли е виновно и обстоятелствата, при които то  е извършено.

В конкретния случай в хода на съдебното следствие не са събрани доказателства, които да установят по несъмнен и безспорен начин извършването на посоченото в НП административно нарушение.

Видно от показанията на актосъставителя, той не е присъствал лично на проверката и при установяване на нарушението, още повече че по същото време е отсъствал от работа поради ползване на отпуск, като актът е съставен въз основа на сведенията, дадени от страна на жалбоподателя и постановлението на РП - Левски.

Административнонаказващият орган, в чиято тежест на доказване е извършеното административно нарушение, не представи доказателства в тази насока.

Предвид на изложеното съдът намира, че в хода на съдебното следствие не са представени достатъчно доказателства, които да установяват по несъмнен и безспорен начин извършването от страна на жалбоподателя на твърдяното в наказателното постановление административно нарушение.

С оглед на изложеното, съдът намира че следва да се отмени като незаконосъобразно атакуваното наказателно постановление.

          На основание изложеното, съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ наказателно постановление №4/10.11.2011г., издадено от началник РУП гр.Левски, с което на П.Б. ***, ЕГН **********, на основание чл.190, ал.1 от ЗОБВВПИ му е наложено административно наказание – глоба в размер на ПЕТСТОТИН ЛЕВА, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: