РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 05.04. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на седми март 2012 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №76 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от ЕТ „А.”, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Е.И. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №2098/30.12.2011 г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен.

            В жалбата се твърди, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаване на обжалваното наказателно постановление, поради което същото е незаконосъобразно. Жалбоподателят излага доводи, че отразената в наказателното постановление негова месторабота: кафе – аперитив в ***, не отговаря на обективната действителност, тъй като местоработата му е в „А.” ЕАД, с което счита, че е допуснато нарушение на чл.24, чл.40, ал.1 и чл.46, т.6 от ЗАНН. Сочи се като нарушена и разпоредбата на чл.42, т.7 от ЗАНН, тъй като в съставеният му акт не е посочен единен граждански номер на свидетеля. Твърди, че в проверения обект има въведена Система за самоконтрол за управление на безопасността на храните, осъвременена с процедури в съответствие с принципите на системата НАССР, че се водят и поддържат записи в документите, но поради намаляване на обема на работата, не е възниквала необходимост от нова стока, която да бъде вписвана, поради което счита, че не е нарушен чл.70, ал.2, т.1-7 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните. Излагат се доводи за нарушение на чл.57 от ЗАНН, изразяващи се в погрешно посочена дата на деянието в акта и в наказателното постановление, грешка при словесното изписване на наименованието на едноличния търговец и на съдът, пред който може да се обжалва наказателното постановление. Моли съда да се произнесе с решение, с което да отмени изцяло обжалваното наказателно постановление, като неправилно и незаконосъобразно.

Ответната страна по жалбата не се представлява, но взема допълнително писмено становище по същата. В него излага доводи, че при съставяне на акта и издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, а извършването на твърдяното административното нарушение се доказва от приложените в преписката писмени доказателства. Моли съда да се произнесе с решение, с което да потвърди издадения против жалбоподателя санкционен акт.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН. Наказателното постановление е връчено лично на жалбоподателя, с писмо с обратна разписка, на 21.01.2012 г. От представените в съдебно заседание писмени доказателства: разписка и два броя касови бележки, издадено от Български пощи – ЕАД *, се установява, че датата на изпращане на жалбата по пощата е не 02.02.2012 г., както погрешно е отразено на писмото с обратна  разписка, а на 26.01.2012 г., т.е. преди изтичане на 7-мо дневния срок за обжалване, считано от датата на връчването, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по съществото, жалбата е основателна.

Административно – наказателното производство срещу Е.И. ***, е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №0000425 на 22.12.2011 г. за това, че на 02.11.2011 г., при извършена проверка в кафе – аперитив в *, стопанисвано от ЕТ „А.”, не са били представени доказателства за постигнато съответствие в обекта с изискванията на чл.70, ал.2, т.1-6 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, а именно: документите и записите, съизмерими с осъществяваната дейност в обекта и капацитет, са водени и поддържани нередовно, като е отразено, че последните записи са от 08.08.2012 г. Посочена е като нарушена разпоредбата на чл.73, ал.1, във вр. с чл.70, ал.2, т.7 от горецитираната наредба.

Въз основа на така констатираното нарушение в съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление, с което на жалбоподателя, на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните, е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева.  

Съдът констатира, че е напълно основателно първото направено в жалбата възражение, а именно, че в акта за установяване на административно нарушение и в издаденото, въз основа на него наказателно постановление, е погрешно посочено качеството на санкционирания жалбоподател, довело от своя страна до неправилно налагане на административно наказание глоба на физическо лице. Не се спори, макар и да не са представени доказателства в тази насока от ответната страна, че провереният обект: кафе – аперитив в с.Малчика, обл.Плевен, се стопанисва от едноличен търговец с наименование – ЕТ „А.”, а представител на търговеца е неговия управител - Е.П.. Това му качество не е конкретизирано нито в акта, нито в наказателното постановление, макар и да е било известно. И двата акта – за установяване на административното нарушение и санкционния сочат, че нарушението се вменява на Е.П., с „месторабота” кафе – аперитив на ЕТ „А.”***. Това обстоятелство навежда на извод, че на жалбоподателя очевидно е наложено административно наказание глоба, но в качеството му на работник в проверения обект. Но издавайки обжалваното наказателно постановление против Е.П., наказващият орган вероятно е приел, че на работещите в обекта лица, не е било възложено от търговеца – работодател поддържането на визираната система за управление на безопасността на храните, поради което и последните нямат вина за извършване на нарушението, за да бъдат санкционирани в качеството им на физически лица с административно наказание глоба. Вярно е, че административно – наказващият орган преценява чия отговорност да ангажира – на физическото лице или на търговеца, но в конкретния случай носители на задължението да се въведе и поддържа система от процедури и програми за управление на безопасността на храните /по чл.73, във вр. с чл.73 от посочената като нарушена наредба/, са производителите и търговците на храни. При това положение, субект на административното нарушение е едноличния търговец, и именно той е следвало да бъде санкциониран с налагане на имуществена санкция, за да се реализира неговата обективна, безвиновна отговорност за неизпълнение на законовото задължение. Друг е въпросът, че местоработата на П., макар и управител на търговеца, стопанисващ обекта, е различна от отразената в акта и наказателното постановление.

Констатираното по – горе процесуално нарушение е особено съществено и представлява самостоятелно основание за цялостна отмяна на наказателното постановление, без да се разглежда спора по същество. Но въпреки това следва да се отбележи, че конкретно описаното и квалифицирано в акта и наказателното постановление административно нарушение, не е съответно на събраните по делото доказателства. Представени са писмени такива, от които е видно, че в обекта има въведена система от процедури и програми за управление на безопасността на храните. Вмененото нарушение се изразява в нередовно водени и поддържани документи, тъй като последните записи са от 08.08.2011 г., а не са представени от търговеца доказателства за постигнато съответствие с принципите, на които се основава системата за анализ на опасните и критични контролни точки, установени в разпоредбата на чл.70, ал.2, т.1-6 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните. Последното твърдение: че търговецът не е изпълнил задължението си да представи такива доказателства, почива единствено на предположения, тъй като административно – наказателното производство е протекло и приключило, без в хода на извършената проверка да са описани и конкретизирани стоките, за които не се представят документи, придружаващи съответните продукти и гарантиращи тяхната безопасност, както и на кои точно стоки проверяващите длъжностни лица не са успели да проследят произхода, вследствие на нередовното или непълното водене на документите и записите. Самият факт, че последните записи са от 08.08.2011 г., не може да обоснове извод за обективиран състав на вмененото нарушение. На така направената в акта и възпроизведена в наказателното постановление констатация, със същата тежест може да се противопостави и направеното възражение от жалбоподателя, че в обекта не са получавани стоки от тази дата до деня на проверката, предвид намаляване обема на работа, обуславящо липсата на необходимост от нова стока, поради което не се е налагало такава да се вписва в съответните документи. При това положение съдът счита, че вмененото на жалбоподателя нарушение се явява недоказано от обективна страна, което също е основание за отмяна на обжалвания санкционен акт, тъй като в тежест на административно – наказващият орган е да представи доказателства за извършването му.  

Доводите, изложени в жалбата за допуснати нарушения на процесуалните правила, установени в разпоредбата на чл.57 от ЗАНН, изразяващи се в погрешно изписване на името на едноличния търговец, погрешно посочена дата на извършената проверка и грешка при посочването на съда, пред който наказателното постановление подлежи на обжалване, съдът намира, че са несъществени и сами по себе си, без наличието на констатираните по – горе основания, довели до неправилното и незаконосъобразно издаване на санкционния акт, не могат да обусловят цялостната му отмяна.

            Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                            Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №209/30.12.2012 г. на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните – гр.Плевен, с което на Е.И. ***, с ЕГН **********, с месторабота кафе – аперитив на ЕТ „А.”***, е наложено на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните, административно наказание глоба в размер на 500 лева, за нарушение на чл.73, ал.1, във вр. с чл.70, ал.1, т.7 от Наредба №5/2006 г. за хигиената на храните, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: