РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 23.05. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и трети май 2012 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

 

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­Диана Мицканова, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №197 по описа  за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          В РС-Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Л.Е. ***, с ЕГН **********, за това, че на 06.05.2012 г., около 15:10 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Крум Попов”, като непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – „Фолксваген *” с рег. № *, собственост на И.К. ***, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, което наказание му било наложено с НП №116/06.03.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 27.04.2012 г.

          Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

Представителят на РП – Левски, след приключване на съдебното следствие, поддържа внесеното искане, като счита за безспорно доказано от обективна и субективна страна извършването на престъпното деяние. Моли съда да постанови решение, с което непълнолетния Е. да бъде освободен от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК и да му бъде наложено административно наказание в съответствие с разпоредбите на закона.

          Обвиняемият Е. се явява в съдебно заседание, разбира обвинението, признава се виновен и дава обяснения по случая. Моли съда за по – леко наказание.

          Назначеният за служебен защитник на Е. – адв.Д.М. *** пледира съдът да наложи на непълнолетния обвиняем административно наказание в рамките на закона, при значителен превес на смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

          На 06.05.2012 г., свидетелите И.М. и С.М. – служители при РУП – Левски, около 15:10 часа извършвали обход в гр.Левски, обл.Плевен. Движейки се със служебен автомобил по ул.”Крум Попов”, забелязали лек автомобил „Фолксваген *” с рег. № *. На свидетелите им направило впечатление, че веднага след като ги възприел, водачът на автомобила ускорил скоростта си на движение, в посока кръговото движение в града. Полицейските служители разпознали водача – непълнолетният обвиняем Е., потеглили след управлявания от него лек автомобил, като му подали звуков и светлинен сигнал, за да спре за проверка. Водачът не спрял на подадените сигнали и увеличил скоростта си на движение, отправяйки се към с.Аспарухово. Тъй като обвиняемият създал реална опасност за извършване на ПТП, полицейските служители се отказали да го преследват, но се свързали с бащата на обвиняемия – свидетелят Е.Е., който им оказал съдействие и десетина минути по – късно непълнолетния обвиняем се явил в РУП – Левски, където му бил съставен акт за установяване на административно нарушение на ЗДвП, за това, че управлявал МПС без да има валидно издадено свидетелство за управление, като неправоспособен водач. Била извършена служебна справка, от която се установило , че по отношение на Е. има влязло в законна сила на 27.04.2012 г. наказателно постановление, с което е наказан по административен ред за същото деяние – за управление на МПС без да е правоспособен водач. По случая било образувано досъдебно производство срещу обвиняемия, което приключило с внасяне в съда на предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.           

          Изложената в постановлението на РП – Левски фактическа обстановка се установява по безспорен и несъмнен начин от приложените към досъдебното производство доказателства. Непротиворечиви са показанията на разпитаните в качеството на свидетели – полицейски служители И.М. и С.М., относно обстоятелствата, при които са установили нарушението на ЗДвП и неговия извършител, както и поведението му, намерило израз в осуетяване на извършване на проверка. На техните показания изцяло кореспондират обясненията на обвиняемия, с които се признава за виновен и изразява съжаление за извършеното. Фактите, изложени в свидетелските показания са идентични с направеното описание в съставения акт на обвиняемия Е. с №320/06.05.2012 г., за това, че на същата дата, в посочения час, в гр.Левски, по ул.”Крум Попов”, управлява МПС – лек автомобил, без да притежава свидетелство за управление, не спира на подаден светлинен и звуков сигнал от служебен лек автомобил, и се отправя в посока с.Аспарухово.

          Видно от приложеното по делото наказателно постановление №116/06.03.2012 г. на Началник РУП – Левски е, че непълнолетния обвиняем е наказан по административен ред с обществено порицание за това, че управлява МПС без свидетелство за управление, като неправоспособен водач. Наказателното постановление е влязло в законна сила на 27.04.2012 г. Няколко дни след това, Е. извършва същото деяние.

От така изложената фактическа обстановка е видно, че с деянието си Л.Е. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. Към момента на извършване на деянието, обвиняемият е непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което следва да се приложи разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 от НК.

          За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Към момента на извършването му Е. не е осъждан, не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание /видно от приложената по делото справка за съдимост/, поради което са налице условията за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание при условията на чл.78а от НК.

При определяне вида на административното наказание, съдът взе предвид начинът на извършване на деянието от обвиняемия, изразяващ се в опит да бъде осуетена проверка от контролните органи и краткия интервал от време от наказването му по административен ред за същото деяние с влязло в законна сила наказателно постановление и повторното извършване на същото на инкриминираната дата, които обстоятелства от своя страна изключват Е., макар и непълнолетен, да е извършил престъпното деяние, поради увлечение или лекомислие, с оглед приложението на чл.61 от НК. Съдът отчете и наличието на смекчаващи вината и отговорността обстоятелства по отношение на Е.. Като такива следва да се отчетат: признанието на вината и изразеното разкаяние, поради което съдът счита, че по отношение на обвиняемия, превантивна роля за в бъдеще да се въздържа от извършване на престъпни деяние от същия вид, ще окаже административно наказание обществено порицание, което да бъде изпълнено чрез прочитане на решението по местната радиоуредба. Що се касае до алтернативно предвиденото административно наказание – налагане на възпитателна мярка по ЗБПОПМН, съдът намира, че такава не би оказала необходимия поправителен и превантивен ефект по отношение на бъдещото поведение на обвиняемия да спазва установените правила за движение по пътищата, и по конкретно – да се въздържа да управлява МПС, без да има надлежно издадено ссвидетелство за управление на такова.

Водим от горните мотиви, съдът

 

                                      Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Л.Е. ***, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 06.05.2012 г., около 15:10 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Крум Попов”, като непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – „Фолксваген *” с рег. № *, собственост на И.К. от ***, без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, което наказание му било наложено с НП №116/06.03.2012 г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 27.04.2012 г., поради което на основание чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

НАЛАГА на основание чл.78а, ал.6 от НК на Л.Е. административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено, чрез прочитане на решението по местната радиоуредба.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред Плевенски Окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

   

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: