П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ,  22.03.  2012 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на  двадесет и втори март  през две хиляди и дванадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                                                               ЧЛЕНОВЕ: 1. П.Н.

                                                                                2. Д.П.

 

при секретаря Р.П., в присъствието на прокурора Ц. Папурков, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. № 24  по описа на съда за 2012 год., и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Х., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че в периода 17.05.2011г. - 26.05.2011г. в Затвора - Белене, при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал у различни лица заблуждение и с това им причинил имотна вреда в размер на 1065.00 лева, като по отношение на лицето Х.С. *** направил опит да му причини имотна вреда в размер на 150.00 лева и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, както следва:

На 17.05.2011г. в Затвора - Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Е.С. ***, възбудил и поддържал у Е.С. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 120 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 120 лв. за закупените 2 бр. ваучери на „М-тел” прима от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 3 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 8 ваучера на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

          На 18.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Д.Г. ***, възбудил и поддържал у Д.Г. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 70.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 70.00 лв. за закупените 2 бр. ваучери на „М-тел” от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

          На 19.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №* с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Т.Х. ***, възбудил и поддържал у Т.Х. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 120 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 120 лева за закупените 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 10.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 40.00 лева, 1 бр. ваучер на „Глобул” от 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 20.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Ц.К. ***, възбудил и поддържал у Ц.К. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 200.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 200.00 лв. за закупените 12 бр. ваучери на „Глобул” от по 15.00 лева и 4 бр. ваучери на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 20.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето И. ***, възбудил и поддържал у И.М. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 50.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 50.00 лв. за закупените 5 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 22.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето П.П. ***, възбудил и поддържал у П.П. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 145.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 145.00 лв. за закупените 3 бр. ваучери на „М-тел” от по 15.00 лева, 9 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 23.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №* с мобилния телефон със СИМ карта с №* и с мобилния телефон със СИМ карта с №* номера, ползващи се от лицето Д.Т. ***, възбудил и поддържал у Д.Т. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 210 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 210 лева за закупените 1 бр. ваучер на „М-тел” от 60.00 лева, 4 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева, 11 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 25.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон, марка „Водафон” с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Я.Я. ***, възбудил и поддържал у Я.Я. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 150.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 150.00 лв. за закупените 3 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева, 12 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 26.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон марка „Водафон” с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Х.С. ***, възбудил и поддържал у Х.С. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 150.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/, като с деянието си направил опит да причини на С. имотна вреда в размер на 150.00 лева и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, поради което и на основание чл.211, пр.3, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като по отношение на Х.С. *** във вр. с чл.18, ал.1 от НК, във вр. с чл. 58а  от НК, го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ШЕСТ ГОДИНИ при първоначален СТРОГ режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип.

На основание чл. 58а от НК НАМАЛЯВА така наложеното на Р.Х. наказание лишаване от свобода с 1/3, поради което му определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, при първоначален СТРОГ режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип.

На основание чл. 52, във вр. с чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Р.Х., ЕГН **********, със снета по – горе самоличност да заплати на Е.С. ***, ЕГН **********, сумата от СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 17.05.2011г., до окончателното изплащане на сумата. 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.53, ал.2, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата приложените като веществени доказателства мобилни телефони: 1 бр. зарядно устройство, модел FSY050200UE07-01; 1 бр. мобилен апарат марка „Самсунг” с батерия; 1 бр. мобилен апарат марка „Водафон” с 1 батерия и 1 бр. СИМ карта на „Виваком”.

Веществените доказателства: 1 бр. лист с размери 20/13 см.; 1 бр. част от библейска книга с 6 бр. листа; 1 бр. списание „Законът и ние” с 13 листа; 1 бр. парче хартия с размери 12/4 см.; 1 бр. парче хартия с размери 6/1 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/15 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/11 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/10 см.; 1 бр. лист с размери 29/21 см. след влизане в сила на присъдата да се предадат за унищожаване.

          ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия Р.Х. със снета по делото самоличност да заплати направените деловодни разноски в размер на 27.50 лв.

ОСЪЖДА подсъдимия Р.Х. със снета по делото самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15- дневен срок от днес.

 

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                              

              2.