МОТИВИ по присъда, постановена по н.о.х.д. №24/2012г. по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението против подсъдимия Р.Х., ***, ЕГН **********, е по чл.211, пр.3, във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като по отношение на Х.С. *** във вр. с чл.18, ал.1 от НК за това, че в периода 17.05.2011г. - 26.05.2011г. в Затвора - Белене, при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал у различни лица заблуждение и с това им причинил имотна вреда в размер на 1065.00 лева, като по отношение на лицето Х.С. *** направил опит да му причини имотна вреда в размер на 150.00 лева и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, както следва:

На 17.05.2011г. в Затвора - Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Е.С. ***, възбудил и поддържал у Е.С. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 120 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 120 лв. за закупените 2 бр. ваучери на „М-тел” прима от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 3 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 8 ваучера на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

            На 18.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Д.Г. ***, възбудил и поддържал у Д.Г. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 70.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 70.00 лв. за закупените 2 бр. ваучери на „М-тел” от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

            На 19.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №* с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Т.Х. ***, възбудил и поддържал у Т.Х. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 120 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 120 лева за закупените 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 10.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 40.00 лева, 1 бр. ваучер на „Глобул” от 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 20.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Ц.К. ***, възбудил и поддържал у Ц.К. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 200.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 200.00 лв. за закупените 12 бр. ваучери на „Глобул” от по 15.00 лева и 4 бр. ваучери на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 20.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето И.М. ***, възбудил и поддържал у И.М. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 50.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 50.00 лв. за закупените 5 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 22.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето П.П. ***, възбудил и поддържал у П.П. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 145.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 145.00 лв. за закупените 3 бр. ваучери на „М-тел” от по 15.00 лева, 9 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 23.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №* с мобилния телефон със СИМ карта с №* и с мобилния телефон със СИМ карта с №* номера, ползващи се от лицето Д.Т. ***, възбудил и поддържал у Д.Т. заблуждение, че е спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 210 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активация и зареждане/ и с това й причинил имотна вреда в размер на 210 лева за закупените 1 бр. ваучер на „М-тел” от 60.00 лева, 4 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева, 11 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 25.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон, марка „Водафон” с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Я.Я. ***, възбудил и поддържал у Я.Я. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 150.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/ и с това му причинил имотна вреда в размер на 150.00 лв. за закупените 3 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева, 12 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктуваните им цифрени кодове за активизация/зареждане.

На 26.05.2011г. в Затвора – Белене, с цел да набави за себе си имотна облага, в телефонен разговор, проведен от мобилен телефон марка „Водафон” с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с мобилния телефон със СИМ карта с №*, ползваща се от лицето Х.С. ***, възбудил и поддържал у Х.С. заблуждение, че е спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата е сумата от 5000 лева, която може да получи по куриер под формата на ваучери  или да му изплати паричната равностойност, като за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност е трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул” на стойност 150.00 лева, след което да му продиктува номерата /цифрените кодове за активизация и зареждане/, като с деянието си направил опит да причини на С. имотна вреда в размер на 150.00 лева и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Представителят на РП гр.Левски счита, че безспорно е установено, че подсъдимият Р.Х. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение и за което следва да бъде наказан със наказание, което да изпълни целите, визирани в чл.36 от НК. Счита, че предвид упоритата му престъпна дейност, едно наказание към максималния размер, а именно от 9г. лишаване от свобода при първоначален строг режим, което да бъде намалено до 1/3 съобразно разпоредбата на чл. 58а от НК, ще изпълни целите на наказанието и ще изиграе своята превъзпитаваща роля.

Предлага съдът да уважи изцяло предявения граждански иск. Същият е основателен и доказан по основания и размер, като веществените доказателства, които са принадлежали на виновния и са послужили за извършване на престъплението, и които бяха предявени в днешното съдебно заседание, следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Защитникът на подсъдимия адвокат И. предлага по отношение на неговия подзащитен да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на 6 - 7г. лишаване от свобода и на основание чл.58а съдът да намали наложеното наказание с 1/3. Предлага гражданският иск като основателен и доказан да бъде уважен.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Подсъдимият Р.Х. изтърпявал наказание „Лишаване от свобода” в Затвора - Белене за извършени от него престъпления. В периода 16.05.2011г. - 26.05.2011г. изтърпявал наказание в килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект на Затвора - Белене. На неустановен ден в периода 01.01.2011г. - 26.05.2011г. подсъдимият придобил в Затвора - Белене предмети, които държал при себе си, без да има това право, а именно: мобилен телефон с ИМЕИ №*, мобилен телефон марка „Водафон” с ИМЕИ №*, мобилен телефон марка „Самсунг” с ИМЕИ * и „Виваком” карта с №*, с цел извършване на телефонни измами. Пострадалите лица били избирани на случаен принцип - произволно набирани номера. Те били уведомявани от подсъдимия Х., че са спечелили награда - сумата от 5000 лева от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”. Наградата можели да получат по куриер под формата на ваучери или да им се изплати паричната равностойност, като за да си получат наградата трябвало да закупят ваучери на трите мобилни оператора - „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. След това въведение в заблуждение свидетелите Е.С., Д.Г., Т.Х., И.М., Ц.К., П.П., Д.Т., Я.Я. и Х.С. трябвало да продиктуват на подсъдимия Х. цифрените кодове за активация и зареждане. След като формирал неправилните представи в посочените свидетели относно фактите от действителността, т.е. възбудил в заблуждение, подсъдимият Х. поддържал тяхното заблуждение, като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа, за която имал принос. По този начин възбудените в заблуждение свидетели, мотивирани от неправилните си представи за действителността, извършили действия на разпореждане с имуществото си - закупили определен брой ваучери и продиктували на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. записвал цифрените кодове на различни хартиени носители или на мобилен телефон, като активирал ваучерите. Записаните цифрени кодове - ваучери, продавал на лишени от свобода, заменял за предмети и храна, или използвал. В резултат на акта на имуществено разпореждане настъпила имотна вреда за свидетелите Е.С. в размер на 120 лева, Д.Г. в размер на 70 лева, Т.Х. в размер на 120 лева, Ц.К. в размер на 200 лева, И.М. в размер на 50 лева, П.П. в размер на 145 лева, Д.Т. в размер на 210 лева, Я.Я. в размер на 150 лева, а по отношение на свидетеля С. деянието останало недовършено по независещи от подсъдимия Х. причини.

На 17.05.2011г. около 08:28 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се от свидетелката Е.С. ***. Представил се за агент на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетелката С., като й съобщил, че спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата била сумата от 5000 лева, която можела да получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелката С. излязла от дома си и от два магазина закупила 2 бр. ваучери на „М-тел” прима от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 3 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 8 ваучера на „Глобул” от по 5.00 лева, всички на обща стойност 120 лева. След това продиктувала на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетелката С. два телефонни разговора около 08:28 часа с продължителност 1 800 секунди и около 08:58 часа с продължителност 626 секунди, като при втория той поддържал нейното заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

            На 18.05.2011г. около 18:11 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се от свидетеля Д.Г. ***. Представил се за агент на мобилен оператор „Виваком” и първо възбудил заблуждение у свидетеля Г., а след това и поддържал неговото заблуждение, като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком” с наградата сумата от 5000 лева. Подсъдимият обяснил, че можел да получи наградата по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи такива на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелят Г. закупил от бензиностанция „Шел”, намираща се на бул.”България” в гр.София за общата сума от 70 лева 2 бр. ваучери на „М-тел” от по 15.00 лева, 1 бр. ваучер на „Виваком” от 20.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктувал на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетеля Г. един телефонен разговор с продължителност 782 секунди.

            На 19.05.2011г. около 10:08 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се от свидетелката Т.Х. ***. титуляр на картата бил ПОД „Т.” Ад *, с което дружеството имала сключен граждански договор. Обвиняемият се представил за агент на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетелката Х., като й съобщил, че спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата била сумата от 5000 лева. Свидетелката Х. можела да я получи по куриер под формата на ваучери или да й се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелката Х. закупила от най-близкия магазин 1 бр. ваучер на „Виваком” от 10.00 лева, 2 бр. ваучери на „Глобул” от по 40.00 лева, 1 бр. ваучер на „Глобул” от 10.00 лева и веднага продиктувала на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетелката Х. два телефонни разговора около 10:08 часа с продължителност 1 800 секунди и около 10:38 часа с продължителност 295 секунди, като при втория той поддържал нейното заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

На 20.05.2011г. около 09:13 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се и собственост на свидетеля Ц.К. ***. Представил се за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетеля К., като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата била сумата от 5000 лева, която можел да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелят К. закупил от бензиностанция на ОМВ - Враца и от магазин общо 12 бр. ваучери на „Глобул” от по 15.00 лева и 4 бр. ваучер на „Глобул” от по 5.00 лева и продиктувал на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетеля К. три телефонни разговора около 09:13 часа с продължителност 1 800 секунди, около 09:43 часа с продължителност 1 500 секунди и около 10:10 часа с продължителност 297 секунди, като при втория и третия той поддържал неговото заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

На 20.05.2011г. около 13:56 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се и собственост на свидетеля И.М. ***. Подсъдимият се представил за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетеля М., като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”. Наградата била сумата от 5000 лева, която можел да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелят М. закупил от павилион в * 5 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктувал на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетеля М. шест телефонни разговора - около 13:56 часа с продължителност 1 484 секунди, около 14:25 часа с продължителност 598 секунди, около 14:37 часа с продължителност 385 секунди, около 14:44 часа с продължителност 196 секунди, около 14:48 часа с продължителност 369 секунди и около 15:03 часа с продължителност 694 секунди, като в останалите след първия той поддържал неговото заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

На 22.05.2011г. около 09:38 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се и собственост на свидетеля П.П. ***. Представил се за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетеля П., а след това и поддържал неговото заблуждение като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”. Наградата била сумата от 5000 лева, която можел да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелят П. закупил 3 бр. ваучери на „М тел” от по 15.00 лева, 9 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева и 2 бр. ваучер на „Глобул” от по 5.00 лева Първо закупил ваучери на стойност 115 лева, а след това още четири ваучера на „Глобул” на стойност всеки един от 10.00 лева, като постоянно разговарял с подсъдимия. След това продиктувал на подсъдимия Х. цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетеля П. един телефонен разговор около 09:38 часа с продължителност 1 328 секунди.

На 23.05.2011г. около 10:28 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се от свидетелката Д.Т. ***. Представил се за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетелката Т., като й съобщил, че спечелила награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”. Наградата била сумата от 5000 лева, която можела да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. Свидетелката Т., за да си получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност, трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Поради обстоятелството, че през месец януари 2011г. цялата група сменила мобилния си оператор /от „Виваком” на „М тел”/, подсъдимият поискал номер на СИМ карта на „Вивател”. Свидетелката Т. продиктувала личния си номер *, който бил именно на желания от подсъдимия мобилен оператор. След това бил проведен втори телефонен разговор около 10:44 часа с мобилен телефон със СИМ карта с № *. Свидетелката Т. закупила от най-близкия магазин 1 бр. ваучер на „М тел” от 60.00 лева, 4 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева, 11 бр. ваучери на „Глобул” от по 10.00 лева, или общо на стойност 210 лева. След това продиктувала на подсъдимия Х. цифрените кодове за активизация/зареждане. Около 10:28 часа с продължителността на разговора била 577 секунди, а около 10:44 часа 1 800 секунди, като при втория подсъдимият поддържал нейното заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

На 25.05.2011г. около 09:18 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. от мобилен апарат марка „Водафон” с ИМЕИ № * със СИМ карта с №* избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се и собственост на свидетеля Я.Я. ***. Подсъдимият Х. се представил за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и възбудил заблуждение у свидетеля Я., като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата била сумата от 5000 лева, която можел да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност свидетелят Я. трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Свидетелят Я. напуснал работното си място и от няколко магазина, намиращи се в ж.к. „Възраждане” гр.Варна закупил 3 бр. ваучери на „Виваком” от по 10.00 лева и 12 бр. ваучер на „Глобул” от по 10.00 лева и продиктувал на подсъдимия цифрените кодове за активизация/зареждане. Подсъдимият Х. провел със свидетеля Я. четири телефонни разговора - около 09:18 часа с продължителност 1 800 секунди, около 09:48 часа с продължителност 1 450 секунди, около 10:13 часа с продължителност 035 секунди и около 10:23 часа с продължителност 991 секунди, като в останалите след първия той поддържал неговото заблуждение като проявил активност с цел утвърждаване на невярната представа.

На 26.05.2011г. около 08:48 часа от килия №4 в 3-та затворническа група на І-ви обект в Затвора - Белене, подсъдимият Р.Х. от мобилен апарат марка „Водафон” с ИМЕИ № * със СИМ карта с №*, избрал мобилен телефон със СИМ карта с №*, ползващ се от свидетеля Х.С. ***. Подсъдимият Х. се представил за изпълнителен директор на мобилен оператор „Виваком” и въвел в заблуждение свидетеля С., като му съобщил, че спечелил награда от томбола, организирана от мобилен оператор „Виваком”, като наградата била сумата от 5000 лева, която можел да получи по куриер под формата на ваучери или да му се изплати паричната равностойност. За да получи наградата във вид на ваучери за разговори или паричната равностойност свидетелят С. трябвало да закупи ваучери на трите мобилни оператора „Виваком”, „М-тел” и „Глобул”. Подсъдимият Х. провел два разговора със свидетеля С. - първият около 08:48 часа с продължителност 1 800 секунди, а вторият около 09:18 часа с продължителност 84 секунди. По независещи от дееца причини деянието останало недовършено, тъй като вторият разговор бил прекъснат от служители при Затвора - Белене.

На 17.05.2011г. с протокол за доброволно предаване Е.С. *** предала на полицейски служител при Второ РУ на МВР - Плевен - ваучери на „М-тел” Прима с № 56852040540406, 83132007991607 х 15 лв.; ваучери „Виваком” с № 330154072821866 х 20 лв.; ваучери „Глобул” с № 312573569789, 104593164926, 849443465220 х 10 лв.; 349078424627, 916942583181, 139461074921, 122985993777, 597421893722, 100265111131, 454523375326, 321611577827 х 5 лв.

На 26.05.2011г. за времето от 09:47 часа до 11:00 часа било извършено претърсване изземване в Затвора - Белене, първи обект, трета група, четвърта килия, при което подсъдимият Р.Х. доброволно предал 1 бр. мобилен апарат марка „Vodafone” с батерия с № *, мобилен телефон с № *, СИМ карта на „Виваком” с № * /видно от разпечатката на „Виваком” е, че кореспондиращият абонатен номер е */, като мобилния телефон бил установен на маса в килия №4. При претърсване на килия №4 били иззети - 1 бр. зарядно за мобилен телефон, модел FSY050200UE07-1 с пригоден накрайник, като зарядното било включено в разклонител в контакт, който се намира до северозападното легло; 1 бр. лист с размери 20 см на 13 см. с изписани цифри със син химикал; 1 бр. част от библейска книжка от №23 до №34, състояща се от 6 бр. листа с изписани със син химикал с различни числа; 1 бр. списание „Законът и ние” с гланцирана хартия 13 бр. листа, като на лист 19 има изписан текст, на лист 37 изписани подписи и цифри и на 44 лист от двете страни изписани цифри - задраскани и изписани със син химикал, ръкописен текст. От кошче било намерено - 1 бр. парче хартия с размери 12/4 см. с изписано число * и текст „Куро”; 1 бр. парче измачкано хартия с размери 6/1 см. с изписано число *; 1 бр. парче хартия с размери 29/15 см. с изписани числа, започващи с 922436923133 и завършващи 876625205656; 1 бр. парче хартия с размери 29/11 см. с текст и числа; 1 бр. парче хартия с размери 29/10 см. с текст и числа; 1 бр. лист хартия с размери 29/21 см. с изписани цифри и числа. Подсъдимият Х. дал обяснения за намерените и иззети вещи, в смисъл, че са негови и че той лично е  писал по тези листи, както и че телефонът и картата са негови. Категорично е заявил, че вещите са негови.

С протокол за доброволно предаване от 26.05.2011г. М.Б. - лишен от свобода в Затвора - Белене, предал на А.К. - разследващ полицай при РУП - Белене - 1 бр. мобилен апарата марка „Самсунг” с 1 бр. батерия с надпис „Samsungmobile”, модел АВ043446ВЕ. Телефонът е с IMEI №*, без СИМ карта, като за предадените предмети Б. обяснил - „Телефонът, който предадох доброволно - марка „Самсунг” с батерия, без SIM карта, не е мой. Днес сутринта телефона ми го даде Р.Х., за да го скрия.”

На 31.05.2011г. с приемно - предавателен протокол А.К. - разследващ полицай при РУП - Белене предала на Н.П. - домакин в същото управление следните веществени доказателства - 1 бр. зарядно устройство; 1 бр. мобилен апарат марка „Водафон”; 1 бр. батерия; 1 бр. СИМ карта на „Виваком”; различни по размер парчета хартия, лист, списание и част от библейска книжка; 1 бр. мобилен апарат марка „Самсунг”; 1 бр. батерия.

На 15.09.2011г. в сградата на РУП - Белене с протокол за оглед на веществени доказателства от разследващ полицай А.К. при РУП - Белене бил извършен оглед на справка, изготвена от Дирекция сигурност - БТК АД, изпратена с писмо с рег. № С 22230/09.06.2011г. и съхранена в 1 бр. CD с ръкописен текст РУ „П” Белене ЗМ 70/31.05.11 копие 2 - справка за абонат на „VIVACOM” мобилни за телефон * за периода: 01.05.2011 00:00 - 26.05.2011 23:59, справка за IMEI * за периода 01.05.2011 00:00 - 26.05.2011 23:59 /брой намерени резултати 575/, справка за IMEI * за периода 01.05.2011 00:00 - 26.05.2011 23:59 /брой намерени резултати: 102/, информация за тел. номер *, справка за абонат на  VIVACOM” мобилни за телефон * за периода: 01.05.2011 00:00 - 26.05.2011 23:59 /брой намерени резултати: 1868/.

На 31.10.2011г. в Затвора - Белене с протокол с разрешение на съдия в Районен съд - Левски били снети образци от почерк /текст/ и цифрово писмо за сравнително изследване на Р.Х., ЕГН **********, необходими за извършване на графична експертиза.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно - графична експертиза на подпис е видно, че:

1. Ръкописният текст, положен върху предоставените за изследване различни по размер парчета хартия, листи, списания и части от библейска книжка, подробно описани в протокол за претърсване и изземване от дата 26.05.2011г. в Затвора - Белене, първи обект, трета група, 4-та килия, е написано от л.св. Р.Х. с ЕГН **********, както следва:

Обект №1 - част от списание с размери 21/29 см., започващо със страница 19 и завършващо със страница 44.

На страница 44 в обект №1 ръкописно изписаният текст „карта самсунг - с. 250, запазена - с 250...” е положен от лицето Р.Х..

Обект №2 - част от списание с размери 15/20 см., започващо със страница 23 и завършващо със страница 34.

Изписаната на стр. 23 буква „Т” съдържа съвпадащи признаци с почерка на лицето Р.Х., а ръкописният текст /стр.23, 27, 31, 33/ съдържа общи и частни признаци, добре изразени в буквите „в”, „к”, „а”, които съвпадат с установените признаци в почерка на лицето Р.Х..

Обект №4 - скъсан лист от документ с кръгъл печат „Софийски градски съд - Търговско отделение” с размери 29.8/15 см.

Изписаният върху лицевата страна текст, започващ с „гр.София” е положен от лицето Р.Х., както и текста върху обратната страна на листа, започващ с „Ако има...” също е положен от лицето Р.Х..

Обект №5 - скъсан лист от документ с размери 29.8/11 см.

Изписаният върху обратната страна текст, започващ с „Плевен” е положен от лицето Р.Х..

Обект №6 - скъсан от документ с размери 29.8/11 см.

Изписаният върху обратната страна текст, започващ с „гр.Варна” е положен от лицето Р.Х..

2. Ръчно написаните цифри, положени върху предоставените за изследване различни по размер парчета хартия, листи, списания и части от библейска книжка, подробно описани в протокол за претърсване и изземване от дата 26.05.2011г. в Затвора - Белене, първи обект, трета група, 4-та килия, не съдържат съвпадащи общи и частни признаци с почерка на л.св. Р.Х. с ЕГН **********, отразен в образците на иззетия сравнителен цифров материал.

3. Ръкописният текст и ръчно написаните цифри, положени върху предоставените за изследване различни по размер парчета хартия, листи, списания и части от библейска книжка, подробно описани в протокол за претърсване и изземване от дата 26.05.2011г. в Затвора - Белене, първи обект, трета група, 4-та килия, не са написани от едно и също лице.

При така установената фактическа обстановка е видно, че подсъдимият Р.Х. е осъществил от обективна и субективна страна признаците от състава на престъплението по чл.211, пр.3 във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като по отношение на Х.С. *** във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

Подсъдимият Р.Х. разпитан на досъдебното производство се признава за виновен в извършването на престъплението.

Обвинението се доказва по несъмнен начин от събраните при разследването доказателства и доказателствени средства - обяснения на обвиняем, показанията на свидетели, приложените разпечатки от мобилен оператор „Виваком”, протокол за претърсване и изземване, протокол за доброволно предаване, заключението на вещото лице по назначената съдебно - графологична експертиза и приложените писмени доказателства.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият Р.Х. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Р.Х.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

Подсъдимият е повлиял на волята на пострадалите, като ги е  мотивирал да извършат действия, с които им причинил имотна вреда, и които не биха извършили без заблуждението, в което са били въведени. В резултат на тези действия на подсъдимия, за пострадалите е настъпила имотна вреда.

            От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е целял да набави за себе си имотна облага.

Подсъдимият е предвиждал и е знаел, че ще възникнат неправилни представи у пострадалите, в резултат на които те ще се разпоредят със съответните суми, закупувайки ваучери,  поради което и ще настъпи имотна вреда за тях.

            Подсъдимият е съзнавал, че с действията си е повлиял на волята на пострадалите. Въвеждайки ги в заблуждение, че са спечелили награда, подсъдимият е мотивирал пострадалите да извършат действия, които иначе не биха извършили – да се разпоредят със съответните суми, което не биха сторили, ако не са били въведени в заблуждение. 

Деянието е осъществено от подсъдимия при условията на опасен рецидив. С определение от 11.04.2007г. по ЧНД 936/2007г. на Районен съд гр. Бургас, в сила от 27.04.2007г., на основание чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК е определено общо наказание по НОХД №1387/2005г., НОХД №1459/2005г. на РС-Бургас, НОХД №5043/2005г. на РС-Варна, НОХД №836/2006г. на РС-Варна, НОХД №5906/2005г. на РС-Варна, НОХД №165/2006г. на РС-Бургас, НОХД №2549/2006г. на РС-Бургас в размер на най-тежкото от определените наказания, а именно „Лишаване от свобода” за срок от седем години. Увеличена е на основание чл.24 от НК определеното общо най-тежко наказание с една година, т.е. общо на „Лишаване от свобода” за срок от осем години. На основание чл.25, ал.4 във вр. с чл.47, ал.1, б.”а” от НК определя първоначален „строг” режим.

            На основание чл.68, ал.1 от НК е приведено в изпълнение наказанието „Лишаване от свобода” за срок от една година по НОХД №1348/2005г. на РС-Бургас при първоначален „общ” режим. На основание чл.25, ал.2 от НК е приспаднато времето, през което осъденият е изтърпявал наказание „Лишаване от свобода”. Постановено е наказанията по НОХД №644/2004г. на РС-Добрич - „Глоба” в размер на 350 лева и по НОХД №4168/2004г. на РС-Варна - „Глоба” в размер на 300 лева, да се изтърпят изцяло и отделно.

С присъда №8/19.01.2010г. по НОХД №114/2009г. на Районен съд - Левски, в сила от 27.05.2010г., Р.Х. е осъден на „Лишаване от свобода” за срок от три години при първоначален „строг” режим, което наказание да изтърпи в затвор от закрит тип, на основание чл.211, пр.3 във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.54 от НК, за деяния извършени на 20.03.2008г., 22.03.2008г., 26.03.2008г. в Затвора - Белене. Плевенски Окръжен съд с решение №203/27.05.2010г. по в.о.х.н.д. №228/2010г. потвърждава присъда №8/19.01.2010г., постановена по н.д.о.х. №20094410200114 по описа на Левченски Районен съд.

Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление – през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка, при еднородност на вината, при което последващите се явяват продължение на предшестващите.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.211, пр.3 във вр. с чл.209, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като по отношение на Х.С. *** във вр. с чл.18, ал.1 от НК. Причина за извършване на престъплението е желание за облагодетелстване и неспазване на установения в страната правов ред.

При определяне вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия Х. съдът взе предвид предишните осъждания на подсъдимия. Подсъдимият дава обяснения, в които признава вината си. Съдът съобрази обществената опасност на деянието, високата степен обществена опасност на дееца, причините и мотивите за извършване на престъплението, размера на причинената имотна вреда. По изложените съображения съдът счита, че следва наказанието по отношение на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест години.

Тъй като производството по делото е проведено при условията на чл. 370 и следващите от НПК, на основание чл. 58а от НК съдът намалява така наложеното по отношение на подсъдимия Р.Х. наказание с 1/3, като му определя наказание лишаване от свобода за срок от четири години, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим в затвори от закрит тип. 

 

            ПО ГРАЖДАНСКИЯ ИСК:

 

В наказателния процес е приет за съвместно разглеждане предявеният от Е.С. ЕГН ********** *** граждански иск за сумата от сто и двадесет лева, представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 17.05.2011г., до окончателното изплащане на сумата. 

 Безспорно установено по делото е, че Е.С. е претърпяла имуществени вреди в размер на 120 лв. - пряка и непосредствена последица от извършеното престъпление.

Тъй като подсъдимият Х. е признат за виновен в извършеното престъпление и му е наложено съответно наказание за извършеното престъпление, гражданският иск се явява основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен изцяло в размера, в който е предявен.

Предвид изложеното и на основание чл.52, във вр. с чл.45 от ЗЗД съдът е осъдил подсъдимия Р.Х., ЕГН **********, да заплати на Е.С. ***, ЕГН **********, сумата от СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 17.05.2011г., до окончателното изплащане на сумата. 

            Следва да се приложи разпоредбата на чл.53, ал.2, б.”а” от НК, поради което съдът ОТНЕМА в полза на държавата приложените като веществени доказателства мобилни телефони: 1 бр. зарядно устройство, модел FSY050200UE07-01; 1 бр. мобилен апарат марка „Самсунг” с батерия; 1 бр. мобилен апарат марка „Водафон” с 1 батерия и 1 бр. СИМ карта на „Виваком”.

А веществените доказателства: 1 бр. лист с размери 20/13 см.; 1 бр. част от библейска книга с 6 бр. листа; 1 бр. списание „Законът и ние” с 13 листа; 1 бр. парче хартия с размери 12/4 см.; 1 бр. парче хартия с размери 6/1 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/15 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/11 см.; 1 бр. парче хартия с размери 29/10 см.; 1 бр. лист с размери 29/21 см. след влизане в сила на присъдата да се предадат за унищожаване.

При този изход на делото следва на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимият Р.Х. да заплати направените деловодни разноски в размер на 27.50 лв., както и да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50 лв.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: