Мотиви към присъда №22/02.05.2012 г., постановена по НОХД №167 по описа за 2012 г. на Районен съд - гр.Левски

 

Срещу подсъдимия П.П. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 05.02.2012 г., около 00.35 часа, в с.Козар Белене, обл.Плевен, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен *” с рег.№ *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,3 на хиляда, установена по надлежния ред – с Протокол за химическа експертиза №83/10.02.2012 г. по описа на ЦСМП – Плевен.

Престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа обвинението срещу подсъдимия П.. Счита, че същото се доказва по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото писмени и гласни доказателства. Пледира подсъдимият да бъде признат за виновен и осъден, като по отношение на наказанието предлага да бъде определено при условията на чл.55 от НК, а именно пробация с двете задължителни пробационни мерки за срок от шест месеца, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца.

Подсъдимият П.П. разбира повдигнатото му обвинение, признава се за виновен и дава обяснения по случая. В съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, изразява съгласие с предложеното от представителя на прокуратурата наказание в минимален размер.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият П.П.  ***, с ЕГН **********.

            На 04.02.2012 г., за времето от 22.00 часа до 06.00 часа на 05.02.2012 г., свидетелите В.Х. и И.П. – служители в група „Престъпления по пътищата” при ОД на МВР – Плевен, изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график по контрол на пътното движение на ПП-3, в района на с.Козар Белене, обл.Плевен. Около 00.35 часа на 05.02.2012 г., свидетелят Х. спрял за проверка със стоп – палка лек автомобил „Ситроен *” с рег.№ *, управляван от подсъдимия П.. В хода на проверката изпробвали водача за употреба на алкохол с техническо средство „Алкомер 931” с фабричен №0835873, като уредът отчел положителен резултат – 1,33 на хиляда. За констатираното нарушение на ЗДвП на подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение, като му бил издаден и талон за медицинско изследване на кръвта. П. се явил в ФСМП – Левски и дал кръвна проба за изследване. По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на обвинителен акт срещу подсъдимия за престъпление по чл343б, ал.1 от НК.

            Изложената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото доказателства – писмени и гласни. За разкриване на обективната истина са разпитани в качеството на свидетели полицейските служители Х. и П., които са категорични, че след установяване самоличността на водача на спрения лек автомобил, са изпробвали същия с техническо средство за употреба на алкохол, като уредът е отчел положителен резултат, за което му съставили акт за установяване на административно нарушение и издали талон за медицинско изследване. Видно от приложения по делото акт е, че резултатът от извършената проба с описаното техническо средство е 1,33 на хиляда. От изготвената химическа експертиза се установява, че в изпратените за изследване кръвни проби, взети от П. се доказва наличие на етилов алкохол в количество 1,3 на хиляда. Подсъдимият дава обяснения, като се признава за виновен по повдигнатото обвинение и изразява съжаление за извършеното. Обясненията му напълно кореспондират на добросъвестно дадените показания от двамата свидетели и с писмените доказателства, поради което съдът ги кредитира изцяло, като достоверни.

От изложената фактическа обстановка е видно, че с деянието си подсъдимият П.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343б, ал.1 от НК и следва да носи наказателна отговорност по горепосоченият текст от закона. Наказанието му следва да се определи при условията на чл.55 от НК. Налице са многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, добросъвестното признание на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, изразеното съжаление. Трудовата ангажираност на П. и чистото му съдебно минало сочат на личност с много добри характеристични данни и водят на несъмнен извод, че извършеното от него деяние е случаен, инцидентен факт в неговия живот. Предвид наличието на така изброените по – горе смекчаващи вината и отговорността на П. обстоятелства, при определяне на наказанието му по вид и размер, съдът съобрази ниската степен на обществена опасност, която разкрива както дееца, така и деянието. За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до една година. Съдът е заменил на основание чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, предвидено в състава на извършеното престъпление наказание лишаване от свобода, което няма специален минимум, с наказанието пробация. Съдът счита, че за постигане целите на наказанието по отношение на подсъдимия следва да се наложат само двете задължителни пробационни мерки в минимален размер, а именно: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

На основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК, съдът е определил на подсъдимият П. и кумулативно предвиденото в състава на извършеното престъпление наказание лишаване от право да управлява МПС. Видно от приложената по делото справка за нарушител от региона е, че същият е правоспособен водач на МПС от категория „В” и „М”. При определяне размера на този вид наказание, съдът съобрази сравнителното ниската концентрация на алкохол в кръвта на П. от 1,3 на хиляда /малко над минимума на криминализираната стойност/, както и че трудовите му функции са свързани именно с упражняване на шофьорска дейност – подсъдимият работи като пласьор на бира и безалкохолно. Лишаването му от това право за един по – дълъг срок, обективно би го възпрепятствало да изпълнява възложената му работа, а негативните последици от това не биха допринесли за ефективност и целесъобразност от налагането на този вид наказание в по – високи граници. Поради тази причина съдът е определил на П. наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, като следва на основание чл.59, ал.4 от НК да се приспадне времето, през което е бил лишен от възможността да упражнява това право по административен ред, считано от 05.02.2012 г. – датата на фактическото отнемане на свидетелството му за управление, съобразно отразеното в съставеният му акт.   

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, съдът е осъдил подсъдимия П. да заплати направените деловодни разноски в размер на 20 лева, представляващи заплатени дневни разноски на свидетелите, както и в размер на 5 лева по сметка на ЦСМП – Плевен /Специализирана химическа лаборатория/, за изготвяне на химическото експертно изследване.

            Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: