Мотиви към Решение № от 17.05.2011г., постановено по н.а.х.д. №179/2012г. по описа на РС гр. Левски.        

 

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на ОСВОБОЖДАВА А.Ц. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК затова, че на 19.04.2012г. в гр.Левски, обл.Плевен, около 10:55ч., на кръстовището на улиците „Кирил и Методий” и „Патриарх Евтимий”, управлявал МПС - л.а. „Фолксваген *”, с рег. № *, собственост на С.Б. от ***, без съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответното свидетелство за управление, наложено му с НП №1266/08.12.2011г. на ВНД Началник на РУП - Павликени, влязло в законна сила на 10.02.2012г.

Обвиняемият Ц. се явява в с.з., признава се за виновен, дава обяснения, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски – редовно призовани, не се явява представител и не взема становище.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

            Обвиняемият А.Ц. ***, ЕГН **********.

            На 19.04.2012г. обв. Ц. взел лек автомобил „Фолксваген *”, собственост на С.Б. от ***, предоставен на баща му - К.Н. за ползване, без негово знание и съгласие.

            Около 10:55 ч. обв. Ц. ***, управлявайки автомобила по ул.”Кирил и Методий”. На кръстовището на улицата с ул.”Патриарх Евтимий” били застанали свидетелите - В.С. и В.Т. – служители в РУП - Белене. Двамата изпълнявали служебните си задължения, като извършвали контрол по автомобилния транспорт.

            На двамата свидетели направило впечатление, че автомобилът е със счупено предно стъкло, което ги мотивирало да го спрат за проверка. При извършената проверка служителите на РУП - Левски констатирали, че водач на превозното средство е обв. А.Ц.. При проверката на документите на водача, полицаите констатирали, че лицето е неправоспособно. За констатираното нарушение св. С. съставил АУАН, свидетел по който станал св. Т.. Обвиняемият Ц. подписал акта без възражения.

             От справката за нарушител от региона е видно, че обв. Ц. има налагани наказания по ЗДвП: за 2010 и 2011г. - 3 на брой. На 08.12.2011г. против обвиняемия било издадено НП №1266/11г. на ВНД Началник на РУП - Павликени, влязло в законна сила на 10.02.2012г., а не както е отбелязването в НП. С издаденото по отношение на обв. Ц. било наложено наказание по чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП - управление на МПС, без да е правоспособен водач.

            Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №20/2012г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №292/19.04.2012г. и НП №1266/11г.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като форма на вина.

Обвиняемият А.Ц. е пълнолетен и не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Ц..

            При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия А.Ц. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, признанието на вината, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното деяние.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

            С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Ц. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: