Мотиви по нохд 200/2012 г.

 

 

          Срещу подсъдимия И.Г. *** е повдигнато и предявено обвинение, затова, че: 

На 09.05.2012 г. в гр. Левски, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 1270 /10.06.2011 г. на началника на РУП Свищов, влязло в законна сила на 10.07.2011 г. за управление на МПС, без съответното свидетелство за управление, управлявал лек автомобил марка “ВАЗ *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода, тъй като счита, че подсъдимият е със завишена степен на обществена опасност предвид многократните осъждания и налагани наказания, както по ЗДвП, така и по НК. Моли съда да приведе в изпълнение и отложеното на основание чл. 66 от НК изпълнение на наказанието лишаване от свобода по присъда № 80/16.06.2009 г. по нохд 295/2009 г. на РС Левски, влязла в законна сила на 23.06.2009 г., тъй като деянието е извършено в изпитателния срок.

          Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          И.И. ***, с ЕГН **********.

          С наказателно постановление № 1270/10.06.2011 г. същият е наказан по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, което НП е влязло в законна сила на 10.07.2011 г..

          На 09.05.2012 г.  подсъдимият управлявал МПС  “ВАЗ *” с рег. № * в гр.Белене, без свидетелство за управление на МПС. Това обстоятелство е установено от разпитаните като свидетели по делото – работещи в РУП-Белене. За констатираното нарушение е съставен акт на И.. Тъй като, обаче, И. е управлявал автомобила в едногодишният срок от наказването му по административен ред, деянието му съставлява престъпление по смисъл на чл. 343в ал.2 от НК.

          По делото е представено и цитираното НП – издадено от Началника на РУП – гр.Свищов, с което И. е наказан по административен ред.

          При това положение, съдът счита, че И. е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 343в ал.2 от НК за което следва да носи наказателна отговорност.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Деянието е с ниска степен на обществена опасност. Подсъдимият е млад човек, осъждан многократно, прави пълни признания, има добро процесуално поведение както по време на предварителното производство, така и по време на съдебната фаза. Видно от приложеното към делото свидетелство за съдимост на подсъдимия е, че същият е многократно осъждан от които три пъти за престъпления по транспорта и два от тях по чл. 343в, ал.2 от НК, като са му налагани наказания при условията на чл. 55 от НК – с приложение на различни пробационни мерки.Подсъдимият не е правоспособен водач – няма нито една регистрирана категория и няма отпечатано свидетелство за правоуправление. При това положение, съдът счита, че подсъдимият си е изградил траен навик за извършване на нарушения по ЗДвП, както и за извършване на престъпления по транспорта. На същия не следва да бъде налагано наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т.2 , б “б” от НК, тъй като очевидно е, че налагането на наказания „пробация” с приложението на този текст не са му въздействали поправително и превъзпитателно, а напротив същият е продължил да извършва такива престъпления.

          При това положение съдът счита, че по отношение на И. следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода към минималния предвиден от закона размер, а именно три  месеца лишаване от свобода. Не са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 66 от НК, подсъдимият многократно е осъждан и му е наложено наказание, изпълнението на което е отложено със съответен изпитателен срок, в който изпитателен срок И. е продължил да върши престъпления. Предвид изложеното, съдът е постановил подсъдимия да изтърпи и отложеното на основание чл. 66 от НК наказание лишаване от свобода, в изпитателния срок на което е извършил настоящото престъпление, наложено по нохд  295/2009 г. на РС Левски, влязла в законна сила на 23.06.2009 и е определил първоначален строг режим на изтърпяване на наложеното и приведеното наказания, които наказания следва да се изтърпят в затворническо общежитие от закрит тип.

          По делото няма направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: