Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ,   11.04.    2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Левченски районен съд в съдебно заседание на _единадесети април_ две хиляди и тринадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

        ЧЛЕНОВЕ:

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_160_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

            На нарушителя И.Ч. е съставен акт №1/11.04.2013г. от Мл. ПИ при РУП гр.Левски П.П. за нарушение на чл.21 от ЗООРПСМ.

            Нарушителят се явява лично, дава обяснения за случилото се, признава вината си и изразява разкаяние.

            Съдът като взе предвид обясненията на нарушителя и материалите по приложената преписка намира за установено следното:

            На 10.04.2013г. нарушителят И.Ч. е наблюдавал футболна среща на стадиона в гр.Левски между отборите на ФК „Левски - 2007” гр.Левски и ФК „Павликени” гр.Павликени. Според обясненията му, по негово лично мнение, страничният съдия Т.К. е подкрепял гостуващия отбор. Това предизвикало гневна реакция у нарушителя и към 18:20 часа последният слязъл на терена и с крак ритнал асистент – съдията К., след което си тръгнал. Футболната среща била прекъсната за известно време до идването на полицията, след което бил установен нарушителят.

            Така възприетата от съда фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и признанията на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират помежду си. Не е налице противоречие със сведенията, дадени по преписката, приложена към съставения акт по ЗООРПСМ. Свидетелите са без родство с нарушителя, в този смисъл са незаинтересовани от изхода на делото и имат непосредствени впечатления, поради което и съдът кредитира показанията им като достоверни.

            С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че нарушителят Ч. на 10.04.2013г. е осъществил състава на чл. 21 от ЗООРПСМ, тъй като на посочената дата и място е извършил спортно хулиганство, изразяващо се в нахлуване на спортния терен по време на спортно мероприятие в присъствието на други хора е нанесъл удар с крак в гърба на Т.К.. С държането си Ч. е нарушил обществения ред в спортния обект, като поради по-ниската степен на обществена опасност на противоправното деяние, същото не следва да се квалифицира като престъпление  по чл.325 от НК.

Предвид степента на обществена опасност, личността на нарушителя, липсата на данни за наличие на други противообществени негови прояви по УБДХ и ЗООРПСМ, изразените от него съжаление и разкаяние за стореното, съдът счита, че следва да бъде наложено административно наказание в минималния предвиден от закона размер – глоба в размер на 200 лв.

            На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            НАЛАГА на основание чл.33, ал.1, т.1 във вр. с чл.25, ал.1, във вр. с чл.21 от ЗООРПСМ административно наказание на И.Ч. ***, ЕГН **********, ГЛОБА в полза на държавата в размер на ДВЕСТА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от решението, ведно с изпълнителен лист да се изпрати на ТД на НАП – Плевен, за изпълнение на наказанието ГЛОБА на основание чл.35, ал.2 от ЗООРПСМ.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на РУП гр.Левски, за въвеждане в единния автоматизиран регистър по чл.35, ал.4 от ЗООРПСМ.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: