РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.05._ 2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

          Левченски районен съд в съдебно заседание на _тринадесети май_ две хиляди и тринадесета година в състав:

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №_163_ по описа на съда за 2013г., за да се произнесе, взе предвид следното:

          На основание данните по делото и закона, съдът

 

Р Е Ш И :

 

          ОСВОБОЖДАВА П.С. ***, ЕГН **********, от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343, ал.1, б.”б” във вр. с чл.342, ал.1, във вр. с чл.129, ал.2, във вр. с ал.1 от НК за това, че на 26.06.2012г. в гр.Левски, на кръстовище, образувано от ул.”Н.Й.Вапцаров” и ул.”Братя Миладинови”, при управление на МПС - товарен автомобил „Форд *” с рег. табели № *, нарушил правилата за движение по ЗДвП, а именно: чл.5, ал.1, т.1 „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”; чл.6 „Участниците в движението: 1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка; ал.2 „Изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение”; чл.20, ал.1 „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.”; ал.2 „Водачите на пътните превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозния товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.”; чл.47 „Водач на пътно превозно средство приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство”; от ППЗДвП чл.3, т.1 „Участниците в движението са длъжни да спазват правилата за движение”; т.2 „Да пазят живота и здравето на хората.”; т.3 „Да не създават опасност или пречки за движението”, като по непредпазливост причинил средна телесна повреда – открито счупване – изкълчване на дясната глезенна става, с рана по вътрешния глезен на Н.Й., с ЕГН **********,***, довело до трайно затрудняване на движението на долен десен крайник, като деянието е извършено при условията на независимо причиняване с Н.Н., с ЕГН **********,***, който по същото време и на същото място, при управление на лек автомобил „Мазда *” с рег. табели № *, нарушил правилата за движение по пътищата съгласно ЗДвП както следва: чл.8, ал.1 „Водачите на ППС използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите когато с пътен знак или светлинен сигнал е указано нещо друго.”

          НАЛАГА на основание чл.78а от НК на П.С. ***, ЕГН **********, административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

На основание чл.78а, ал.4 от НК НЕ НАЛАГА на П.С. ***, ЕГН **********, наказание лишаване от право да управлява МПС.

ОСЪЖДА П.С. да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 1300 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: