Р Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, 22.04.2013 г.

 

 

          ЛЕВЧЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, първи граждански  състав в публичното заседание на двадесет и втори април 2013 г. в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

 

при секретаря И.П. и в присъствие на прокурора… като разгледа докладваното от съдия Панчева Н.А.Х.Д. №173 по описа за 2013 г. по описа на РС – Левски, за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Производството е по реда на УБДХ.

Акт за констатиране на дребно хулиганство е съставен на 22.04.2013 г. от П.П.,***, срещу А.А. ***, ЕГН **********, за това, 01.04.2013 г. в гр.Левски, пред дом находящ се на *** в 22:05 часа нарушил обществения ред, изразяващо се в употреба на псувни и ругатни, и оскърбително отношение и държане към гражданите А.А. и Я.А., като ударил с бутилка по главата А.А., която се счупила и го порязала по лявата буза, като с държанието си и поведението си нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК, а е нарушение по чл.1 от УБДХ.

Нарушителят А.А. е подписал акта без възражения.

          Съдът като съобрази събраните по делото доказателства, обясненията дадени от нарушителя в с.з., показанията на разпитаните свидетели, намира за установено  следното:

А.А. ***, ЕГН **********. От показанията на разпитаните свидетели братя А. се установява, че на 01.04.2013 г. в 22:05 часа в гр.Левски на *** А.А. след употреба на алкохол, влязъл в пререкания с Я.А. ***, посетил техния дом и във видимо пияно състояние започнал да се заяжда с всеки един от тях поотделно. Установява се, че тъй като А. бил видимо пиян и продължавал да употребява алкохол, братята А. не влезли в конфликт с него, а му задоволявали всички капризи (пускали исканата от него музика и не му противоречели). Изведнъж  и без какъвто и да е повод и причини А. нанесъл ругатни и псувни на висок глас, ударил А. с бутилка в лицето, при който удар били нанесени наранявания на лицето на А.А. ***.На този адрес живеели около 15 души, един от които извикал Спешна помощ и подал сигнал до РУП Левски на телефон 112. На мястото на инцидента пристигнали полицейски служители, които прекратили възникналия конфликт, задържали нарушителя А., потърсили спешна помощ за ранения А.А.,***, където раните му били обработени хирургически и защити с шевове. Образувано било ЗМ №471/2013 г. На другия ден около  обяд, след като били снети обяснения от всички нарушителя бил освободен от ареста. Материалите изпратили по компетентност в РП Левски. С постановление от 08.04.2013 г. прокурор при РП – Левски отказал да образува наказателно производство по преписка №471/2013 г. и прекратил същата, като препис от постановлението изпратил на РУП Левски за предприемане на мерки по УБДХ, което постановление било връчено на РУП Левски на 22.04.2013 г. От показанията на Мл.ПИ П. се установява, че нарушителят не е лице с обществена опасност, не е регистриран като нарушител на обществения ред.

Горната фактическа обстановка се изяснява от съставения акт за констатиране на дребно хулиганство и от показанията на свидетелите: А.А. и Я.А..

С оглед всичко изложено дотук съдът намира, че в акта правилно е отразено поведението на нарушителя, което представлява дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като с действията си, посочени в акт №1/22.04.2013 г. е нарушил обществения ред и спокойствие, като поради своята по-ниска степен на обществена опасност деянието не представлява престъпление по чл.325 от НК

 На нарушителя следва да бъде наложено съответно на непристойната проява наказание.

 Съдът, като съобрази от една страна интензивността на хулиганските действия на нарушителя А.А., а от друга факта, че макар и да е осъждан, доброто му процесуално поведение намери, че на същия следва да му бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 150 лв.

 Съдът намира, че така наложеното наказание би способствало за постигане на целите, както на личната, така и на генералната превенция. Налагането на наказание “Задържане в поделенията на МВР” не отговаря на обществената опасност на дееца, която в конкретния случай не е особено висока.

Водим от горното, съдът

                                     

Р Е Ш И :

 

НАЛАГА на основание чл.6, б.”а”, във вр.с чл.1, ал.1  от УБДХ  на А.А. ***, ЕГН **********, за  извършеното от него нарушение по чл.1, ал.2 от  УБДХ – за това, че на 01.04.2013 г. в гр.Левски, пред дом находящ се на *** в 22:05 часа нарушил обществения ред, изразяващо се в употреба на псувни и ругатни, и оскърбително отношение и държане към гражданите А.А. и Я.А., като ударил с бутилка по главата А.А., която се счупила и го порязала по лявата буза, като с държанието си и поведението си нарушил обществения ред и спокойствието на гражданите, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК – административно наказание глоба в полза на държавата в размер на 150 (сто и петдесет) лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред съответния окръжен съд.

Препис от решението да се изпрати до Началника на РУП на МВР-Левски.                    

                            

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: