ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   17.04.  2013 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на _седемнадесети април  2013 г.  в състав:

 

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА                    

      Съдебни заседатели:

                                                     

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Чавдар Мънев  сложи за разглеждане _н.о.х.д.  31  по описа  за _2013_ год., докладвано от съдия _Димитрова.

На именното повикване в _9.30_ часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Н.Д. – не се явява, за него се явява назначеният му за служебен защитник на досъдебното производство адв. Д.М. ***.

СВИДЕТЕЛИТЕ М.А., С.С. и А.П., с оглед събраните данни по делото от изисканите справки - уведомени да не се явяват – не се явяват.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Чавдар Мънев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

         Съдът докладва изискани в предходно с.з. справки:

Справка от ОД на МВР – Плевен относно задграничните пътувания на подсъдимия Н.Д., в която е отразено само влизане в РБ на 11.07.2012 г. Няма отразена дата на излизане от страната.

Справка от ГД”ИН” към МП – София, с която отговарят, че Н.К. към настоящия момент не търпи наказание лишаване от свобода и не се задържа в затворите на страната на друго основание по реда на НПК.

Справка от НСС - София, съгласно която няма данни към настоящия момент Н.Д. да се намира в следствените арести на страната.

Справка от РУП – Левски, относно обстоятелството обявен ли за общодържавно изискване подсъдимия, с която уведомяват, че след извършена проверка в информационните масиви на МВР, Н.Д. не е обявяван да държавно и местно издирване.

Докладва и справка от национална база данни население, видно от която е, че подсъдимият Н.Д. е с постоянен и настоящ адрес към момента на изготвяне на справката ***.

Справка от ТД на НАП – Велико Търново, видно от която е че има образувано изпълнително дело за събиране на наложена глоба по н.о.х.д. №358/2004 г. на РС – Карлово.

Докладва и справка от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” към МВР – София, с която уведомяват, че от Интерпол Виена е получена информация, че Н.Д. изтърпява наказание лишаване от свобода от 19.09.2012 г. до 19.09.2013 г. в затвор Wiener Neustadt. Посочени са две евентуални дати за условното му освобождаване, първата - 19.03.2013 г., и втората - 19.05.2013 г.

За датата на дн.с.з., с оглед на посочената като първа дата за условното му освобождаване - 19.03.2013 г., съгласно резолюция на съдията - докладчик е направен опит за поредно призоваване на подсъдимия. Призовката е връчена на 15.04.2013 г. с отразяване на гърба, че получател е бащата на подсъдимия, който е поел задължение да му я предаде.

Подсъдимият не се явява, поради което съдът счита, че към първата дата, посочена в справката за условно освобождаване - 19.03.2013 г., подсъдимият не е бил освободен.

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, считам, че следва да се даде ход на дн.с.з. само и единствено, за да бъде разпитан в качеството на свидетел присъстващия в залата в момента баща на подсъдимия К.Д., във връзка с докладваните от съда обстоятелства, справки, че подсъдимият се намира в затвора във Виена, датите, посочени за евентуално предсрочно освобождаване, както и датата за края на освобождаване 19.09.2013 г. Абсолютно съм убеден и категоричен, че следва да бъде допуснат разпит на бащата на подсъдимия, тъй като същият би изложил факти, свързани с разглеждане на делото и доказващи по един несъмнен и безспорен начин, че синът му, подсъдимият Н.Д. знае за воденото наказателно производство срещу него, няма абсолютно нищо против воденото дело, не се чувства с нарушено право на защита, тъй като е заявил всичко това лично по телефона в разговор с баща си, което той следва да заяви пред вас в дн.с.з., след което делото би могло да бъде разглеждано в негово отсъствие, като алтернативно би могло да бъде спряно на чл.251 ,ал.1, във вр. с чл.25, т.2 от НПК, тъй като са налице абсолютно всички предвидени процесуални предпоставки и по никакъв начин не е нарушено правото на защита на подсъдимия към момента на привличането му. Има справки, че същият не се намира в арестите на страната, не се намира в затворите на страната, от задгранична справка, че не се намира извън страната и са налице и предпоставките на чл. 269, ал.3 от НПК за разглеждане на делото, тъй като не е тежко умишлено престъпление, което би кореспондирало със свидетелските показания на бащата, че синът му по никакъв начин не се намира с нарушено право на защита и знае за воденото срещу него наказателно производство. Предвид на което, ви моля да дадете ход и да изслушате свидетеля, и след което по ваша преценка бъде разгледано или спряно, до завръщане на подсъдимия през м.май, т.е. след около 20 дни, или м.септември и приключване делото по същество.

 

АДВ.М. – Като служебен защитник съм длъжен да заявя позиция, че поддържам становището на РП да допуснете и разпитате свидетеля К.Д. за това, че освен докладваните от вас материали от уважаваните институции, които дават представа за местонахождението на подзащитния ми и бащата може да потвърди пред вас и дадете абсолютно доверие, че е във връзка с Н.К. и разговаря с него по телефона и това, което изложи прокурора като довод, мога да го потвърдя и заявя, че действително знае за воденото дело. Това е едно дело, по смисъла на закона не е за тежко умишлено престъпление, съгласен е и може да бъде разпитан в съда, когато бъде освободен или на 19.05. или септември и заяви това, което ние тук се опитваме да претендираме пред вас и лично да имате възможност да го чуете. Това може да стане, като спрете делото и изчакаме завръщането му.Това е моето становище.      

 

Съдът счита, че не са налице предпоставките за даване ход на делото и разглеждането му в отсъствие на подсъдимия.

Макар и повдигнатото обвинение да не е за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93 от НК, съдът счита, че разглеждането на делото в негово отсъствие, би попречило да бъде разкрита обективната истина, поради допуснато на досъдебното производство съществено нарушение на процесуалните правила.

Съдът, като е насрочил делото в о.с.з., е допродължил издирвателните мероприятия, започнали и спрели в хода на досъдебното производство до момента, в който са получени данни от близките на подсъдимия, че Д. изтърпява наказание лишаване от свобода в затвор във Виена. Това е довело до привличането му в качеството на обвиняем с постановление от 30.11.2012 г. в негово отсъствие, с назначен служебен защитник, без да бъдат положени каквито и да било усилия за установяване срока на изтърпяваното наказание лишаване от свобода и датата на неговото освобождаване.

При това положение, съдът намира, че след като на досъдебното производство е имало данни, че Д. се намира в затвор в Австрия, към датата на задочното му привличане в качеството на обвиняем - 30.11.12 г., не са били налице предпоставките за провеждане на разследването в негово отсъствие, в нито една от хипотезите на чл.269, ал.3 от НПК. Следва да се отбележи, че не е посочена в постановлението и конкретната хипотеза на цитираната разпоредба.

При това положение, привличането му, макар и с осигуряване участието на служебен защитник, е извършено при липса на констатация за злоупотреба с процесуални права от страна на Д.. Горното е равнозначно на липса на надлежно извършване на процесуално – следственото действие привличане в качеството на обвиняем, което съгласно Тълкувателно решение №2/07.1020.02 г. на ОСНК на ВКС, винаги води до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, гарантирани с разпоредбата на чл.55 от НПК, и най - вече: правото му да научи за какво престъпление е привлечен, да даде или да откаже да дава обяснения, както и останалите му такива.

Следва да се отбележи, че знанието на обвиняемия за какво престъпление е привлечен на досъдебното производство не може да се установява едва в съдебно заседание, чрез свидетелски показания. При положение, че същият е бил лишен от възможност да се придвижва свободно в пространството и да упражни лично правото си на защита към 30.11.2012 г., и при липса на събрани категорични данни, че злоупотребява с предоставените му процесуални права, задочното му привличане е довело до съществено процесуално нарушение, допуснато в хода на досъдебното производство, което налага делото да бъде върнато на РП – Левски за отстраняването му. Нарушението е отстранимо, което следва от данните в депозираната справка от Дирекция „Международно оперитивно сътрудничество” към МВР, относно срока на изтърпяването на наказанието лишаване от свобода в затвор в Австрия, както и от посочените евентуални дати за условното му освобождаване. С оглед на тези данни е следвало да се осигури правото на подсъдимия да бъде надлежно уведомен в хода на досъдебното производство за какво престъпление е привлечен да отговоря. Допуснатото нарушение лишава съда от възможност да се произнесе със стабилен съдебен акт по същество на делото. В този смисъл, разглеждането му в отсъствие на подсъдимия и в съдебната фаза на процеса, би било едно своеобразно продължение на лишаването му от възможност да осъществи в пълна степен правото си на защита по обвинение, за което на практика въобще не е привлечен на досъдебното производство.

Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                            НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по н.о.х.д. №31/2013 г. по описа на РС - Левски.

ВРЪЩА делото на РП - Левски за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда не подлежи на обжалване.

         Протоколът написан в с.з., което приключи в 10.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: